Stațiunea Băile Olăneşti, izvor de sănătate!

vineri, 5 mai 2023

 

Aflată la o altitudine de 450 m, staţiunea Băile Olăneşti este situată la 18 km de Râmnicu Vâlcea şi îmbină perfect factorii climatici, topoclimatici locali şi hidrominerali (apele minerale).

Climatologia este foarte importantă pentru tratamentul si profilaxia bolilor şi presupune schimbarea mediului pentru o perioada de minim 12 zile. În acest timp trebuie respectaţi, conform specialiştilor, doi factori decisivi în acest tip de tratament: calmare, (eliberare de stres) după care se recomandă mişcarea sistematică (excursii, sport, alternând cu ore de odihnă).

In stațiune se găsesc peste 35 de surse hidrominerale (izvoare naturale sau rezultate în urma unor lucrări de foraj), iar turiștii care vin aici pot beneficia de tratament medical, la standarde moderne!

Alte atractii turistice:

Lacurile cu nuferi din Băile Olănești aflate aproape de centrul stațiunii (ca reper Hotelul Olănești sau Pensiunea Noel, urcm pe străzile Carol Davila sau Libertății, către Aleea Lacurilor. Cele două lacuri de apă dulce adăpostesc nuferi de culoare albă și galbenă, care în condiții normale înfloresc prin luna mai și rezistă până în septembrie sau octombrie.

Aleea izvoarelor sau Aleea de Cură Balneară pornește din centrul stațiunii şi este situată pe partea stângă a Parcului Central. Are o lungime de 1,3 Km şi se încheie la Izvorul 24 iar datorită poziționării și vegetației poate fi parcursă cu plăcere şi uşurinţă în orice anotimp.

Piatra scrisă, un punct de belvedere pe unul dintre dealurile din apropierea Băilor Olănești. Este o rocă moale, scrijelită de sute de oameni, un punct minunat de belvedere spre staţiune. Drumul durează 30 de minute. Traseul este marcat cu dungă roșie şi porneşte din centrul Olăneștiului, trece râul, se continuă pe dealul din faţă prin partea dreaptă a cimitirului, după care se intră în pădure.

Castelul Turn din Băile Olăneşti - apariţia sa este legată de doctorul Abram Hönig (Hoenig) director al Sanatoriului Olănești, cel care îl înlocuieşte după primul război pe doctorul Puţureanu, în cadrul societăţii „Olăneşti S.A.”, companie înfiinţată de Banca Marmorosch-Blank şi Banca de Scont a României cât şi de Casa Regală. Castelul nu este trecut în arhive, însă are o poveste interesantă. Construit în anul 1926, edificiul era pe atunci cea mai înaltă clădire din Olăneşti. Deşi nu figurează cu statutul de castel nicăieri, aspectul este clar cel al unui mini castel.

Aici se află o staţiune cu cel mai complex tratament din ţară, unde anual turisti din tara si din strainatate vin pentru a beneficia de tratament in diverse afectiuni.
În staţiunea Băile Olăneşti s-au tratat cu rezultate deosebite atât pacienţi din România, cât şi turişti din toate colţurile lumii.

Se mai pot vizita:

• Biserica Sfântul Pantelimon, cunoscută și ca Biserica lui “Horea” din Albac, biserica se află la Băile Olănești și datează din anul 1752. Biserica de lemn, a fost ridicată în satul Albac (județul Alba) și strămutată ulterior având ca destinație finală Băile Olănești. Valoarea culturală și istorică conferă acestei lăcaș de cult statutul de unicat în patrimoniul românesc.

• Mănăstirea Comanca zidită în anul 1736 la îndemnul episcopului Climent, situată în satul Pietriş din Băile Olăneşti, aflată la doar trei kilometri de centrul staţiunii.

• Schitul Lacul Frumos, Mănăstirea Sărăcinești, Schiturile: Iezer, Pahomie, Pătrunsa, Jgheaburi, Schitul și peștera Sfântului Antonie de la Iezerul Vâlcii.

De asemenea pasionații de drumeții pot alege traseul către satul Tisa, spre Schitul Bradu (satul Gurguiata), o destinație atrăgătoare și ușor accesibilă în orice anotimp. Există două variante de trasee pentru a ajunge la schit şi ambele pornesc din centrul stațiunii:

• cel mai scurt traseu urmăreşte Aleea de Cură Balneară și continuă şerpuind pe lângă izvoarele 8-14. Urmează o potecă prin pădure de vreo 2,2 km, până în satul Tisa şi apoi încă 5 km până la schit.

• traseul lung se parcurge pe întreaga alee de cură balneară, trece pe lângă izvorul 24, se continuă până la intersecția cu podul spre Comanca. De aici traseul merge spre stânga, de unde se urcă pe drumul forestier ce merge direct spre satul Tisa (4.2km), plus încă 5 km până la schit.

În Băile Olăneşti există şi rezervaţii naturale:

Rezervaţia de tisa Taxus baccata ce aparţine Masivului Buila Vânturariţa;
Rezervaţia naturala Stogul din Masivul Buila Vânturariţa;
Rezervaţia Radiţa Mânzu, din Munţii Căpăţânii;
Rezervaţia Lacul Frumos, din Mosoroasa;
Peştera Munteanu Murgoci (cea mai mare colonie de lilieci, zona Cheile Cheii);
Peştera cu lac (are o bogată faună cavernicolă, zona Cheile Cheii);
Peştera Pagodelor (are o mare cantitate de argilă fosilă, zona Cheile Cheii);
Peştera Caprelor (diversitate de concreţiuni calcaroase, zona Cheile Cheii);
Peştera cu Perle (aici s-au descoperit fosile ale ursului de peşteră, zona Cheile Cheii);
Peştera Rac (fosile de Ursus Spaeleus, zona Cheile Cheii);
Peştera Clopot (cele mai mari stalacmite găsite într-o peşteră din Vâlcea, zona Cheile Cheii);
Peştera Arnăuţilor (există faună cavernicolă şi puncte fosilifere, zona Cheile Folea).

Foto/text:  Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Vâlcea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe