Recent, Curtea de Apel Craiova, în dosarul nr. 1364/54/2022, a respins ca inadmisibilă contestaţia în anulare formulată de contestatorul Ion Horăscu împotriva deciziei penale nr. 626/A din data de 11.07.2022 pronunţată de Curtea de Apel Piteşti în dosarul nr. 4800/109/2018. „Obligă contestatorul la plata sumei de 250 lei, cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 275 alin. 6 C.p.p. cheltuielile în cuantum de 680 lei, reprezentând onorariul apărătorului din oficiu, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 16.02.2023”, se atată în soluția Curții de Apel Craiova.
În schimb, Curtea de Apel Pitești a decis anul trecut: „Respinge cererile de repunere pe rol formulate de inculpaţii Brătianu Haralambie şi Popa Petrică. Respinge apelurile formulate de inculpaţii HORĂSCU ION, POPA PETRICĂ, BRĂTIANU HARALAMBIE, PETRIŞOR MIRCEA, împotriva sentinţei penale nr. 351 din 21 decembrie 2021, pronunţată de Tribunalul Argeş, Secţia penală, în dosarul nr. 4800/109/2018, intimată - parte civilă fiind UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALĂ COMUNA PRUNDENI PRIN VICEPRIMAR MUNTEANU CRISTINA, com. PRUNDENI, SAT PRUNDENI, Judeţ VÂLCEA,. În baza art. 275 alin. 2 Cod procedură penală, obligă pe fiecare apelant la plata a câte 300 lei cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 275 alin. 6 Cod procedură penală, onorariul parţial al apărătorului din oficiu pentru inculpaţi, în cuantum de 651,00 lei se avansează din fondurile Ministerului Justiţiei şi rămâne în sarcina statului. Pronunţată prin punerea hotararii la dispozitia părţilor si procurorului, prin mijlocirea grefei Curţii de Apel Pitesti - Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie, astăzi, 11 iulie 2022”.
Procurorii au formulat 6 capete de acuzare pe numele fostului edil Ion Horăscu
În urmă cu 5 ani, procurorii din cadrul Tribunalului Vâlcea au dispus trimiterea în judecată, a inculpaților: Horăscu Ion (atunci sub control judiciar), pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, în formă continuată, abuz în serviciu, în formă continuată, deturnare de fonduri, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată, uz de fals, în formă continuată şi fals material în înscrisuri sub semnătură privată; Brătianu Haralambie, Popa Petrică şi Petrişor Mircea (în stare de libertate), pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
- În perioada 2008 - 2010, în 4 rânduri, Horăscu Ion, în calitate de primar al comunei Prundeni, a pretins și primit de la reprezentantul unei societăţi din municipiul Bucureşti, suma totală de 17.730 lei în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu, referitor la încheierea și executarea unor contracte de achiziție la nivelul localității Prundeni.
- În cursul anului 2012, în aceeași calitate, Horăscu Ion a pretins și primit de la administratorul unei societăţi din municipiul Ploiești, suma de 12.000 lei în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle de serviciu ale acestuia, referitor la încheierea și executarea unor contracte de achiziție la nivelul localității Prundeni, iar pentru justificarea sumei respective a încheiat, în fals, un contract de prestări servicii între societatea respectivă şi o societate pe care o administra în fapt.
- În anul 2015, Horăscu Ion, în calitate de primar al comunei Prundeni, și-a îndeplinit atribuţiile de serviciu cu încălcarea dispoziţiilor legale în legătură cu încheierea și executarea unui contract încheiat cu o societate din com. Prundeni, Horăscu Ion asigurând nejustificat plata sumei totale de 40.000 lei către această societate, în baza a două facturi emise în fals de către administratorul societăţii, în condițiile în care lucrările atestate prin cele două facturi nu au fost efectiv realizate de către societate. De asemenea, procedând în aceeași modalitate, Horăscu Ion, în calitate de primar al com. Prundeni, şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu cu încălcarea dispoziţiilor legale, dispunând plata sumei totale de 35.000 lei către aceeaţi societate comercială, fară ca lucrările pentru care s-a efectuat plata să fie realizate.
- Din probatoriul administrat în cauză rezultă că în perioada 2015 - 2016, Horăscu Ion, în calitate de primar al comunei Prundeni, județul Valcea, a continuat să își îndeplinească atribuţiile de serviciu cu încălcarea dispoziţiilor legale, în legătură cu încheierea şi executarea unui contract de execuţie lucrări pentru refacerea infrastructurii afectate de calamități, încheiat cu o societate reprezentată de inculpatul Brătianu Haralambie, pe baza unor documente false realizate de inculpaţii Brătianu Haralambie, Popa Petrică (diriginte de șantier) şi Petrişor Mircea (director tehnic), dispunând plata sumei de 477.000 lei către această societate, deși lucrările respective nu au fost executate de această societate.
- În perioada august - decembrie 2015 în calitate de primar al comunei Prundeni, cu încălcarea dispozițiilor legale, Horăscu Ion a schimbat destinația sumei de 1.410.562,05 lei acordată de Guvernul României pentru cofinanțarea unor proiecte de Asfaltare drumuri în comuna Prundeni și Baza Sportivă Prima Prundeni, folosind aceste sume de bani pentru plata altor servicii și lucrări care nu au avut legătură cu cele două proiecte, întocmindu-se în acest sens, din dispoziția inculpatului, 40 ordine de plată care conțin mențiuni nereale.
- Din actele de urmărire penală administrate în cauză a rezultat că Horăscu Ion, în calitate de primar al comunei Prundeni, a dispus, cu încălcarea dispozițiilor legale, plata unor debite datorate de persoana fizică Horăscu Ion, din fondurile UATC Prundeni. Astfel, în perioada 2010 - 2017, cu încălcarea dispoziţiilor legale, Horăscu Ion în calitate de primar al comunei Prundeni a dispus achitarea, către bugetul de stat, a sumei de 126.736 lei din fondurile comunei Prundeni, pentru a stinge executarea silită pentru debite datorate de persoana fizică Horăscu Ion, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, utilizând astfel creditele bugetare ale comunei Prundeni în alte scopuri decât cele legate de activitatea unităţii administrativ-teritoriale, obţinând astfel un folos necuvenit şi cauzând o pagubă comunei Prundeni în sumă de 126.736 lei.
Cercetările au fost efectuate în colaborare cu ofiţeri din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vâlcea – S.I.C.E., I.G.P.R. – Direcţia de Operaţiuni Speciale, iar cu ocazia percheziţiilor efectuate în cauză s-a beneficiat de sprijin din partea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vâlcea şi Brigăzii Mobile de Jandarmi Craiova.