Lupul moralist Traian Dobrinescu, cercetat de DNA si de ANI! Licitatie trucata si fals in declaratii!

joi, 16 februarie 2023

Poetul afacerist, traseist politic, Traian Dobrinescu, incearca sa se resusciteze in atentia opiniei publice, prin discursuri demagogice si mitinguri fasaite in fata institutiilor publice din Ramnicu Valcea. Dupa ce ani de zile a ros la greu din osul puterii, oferit cu generozitate de PNL, Dobrinescu a sarit in barca partidului Forta Dreptei (presedinte Ludovic Orban) visand la noi functii si zorzoane de atarnat in piept! Pentru cine nu stie, Traian Dobrinescu este un personaj extrem de controversat, un lup moralist care de-a lungul timpului a fost implicat in multe scandaluri:

 

Afacerea OVEXIND, cu iz penal!

Dobrinescu a pozat mereu în poet. Dar a fost un tip care s-a invartit si in zona afacerilor. Traian Dobrinescu, patronul SC Trado SRL, a făcut o afacere interesantă cu USG-ul, el livrând, în 2002, săpun în valoare de 454.319.598 de lei. După 2004 banii lui Dobrinescu s-au făcut prin altă firmă. OVEXIND SRL, înfiinţată în acelaşi an în care Dobrinescu deţinea 50 la sută iar asociata sa, o enigmatică domnişoară domiciliată în Roman (Neamţ), în vârstă de 20 de ani (!), deţinea tot 50 la sută. Intreprinzătoarea Elena Blidaru.  Firma OVEXIND SRL a fost in proporţie de 90 la sută a domnului Dobrinescu. Cifra de afaceri a crescut exponenţial la vremea respectiva. Ştim că Traian Dobrinescu nu a fost singurul care a facut bani buni din creşterea şi comercializarea berbecuţilor dar cu siguranţă este unul dintre puţinii care a reuşit, deşi nu avea nici un salariat cu carte de muncă pe această societate, să obţină o importantă finanţare externă şi guvernamentală, nerambursabilă. Pentru proiectul „ Extindere şi modernizare fermă de îngrăşare a berbecuţilor” realizat de SC POLARIS Consult din Sibiu - peste un milion de euro. Probabil banii de aici l-au ajutat pe Dobrinescu să prospere. Pentru că deşi a obţinut din salarii doar 380 de milioane în 2005 iar soţia sa, Elena Dobrinescu (fosta Director economic la Direcţia Apelor Olt !!!!) 350 de milioane familia Dobrinescu a achiziţionat în 2006 un teren intravilan în Râmnicu Vâlcea de 2600 mp ( într-o zonă în care preţul terenului sarea de 50 de euro metrul pătrat) teren pe care a început construcţia unei vile. Drept este că lucrările l-au costat mai puţin fiind făcute de cei de la Electronics, o firma care intre timp a dat faliment. Doar nu întâmplător această firmă a beneficiat de lucrări la Hotel Cindrelul din Păltiniş, hotel aflat sub oblăduirea lui Traian Dobrinescu cand a fost director al Sucursalei de Reprezentare si Protocol Olanesti. 

Traian Dobrinescu cercetat de DNA

Mulţi primari, poliţişti dar şi salariaţi ai unor instituţii ale statului din Vâlcea au intrat in anul 2008 în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Un caz aflat în atenţia DNA a fost cel al lui Traian Dobrinescu, fost director al sucursalei Olăneşti a Regiei Autonome de Administrare a Patrimoniului şi Protocolului de Stat (RAAPPS).

Dobrinescu a organizat (din postura de director al RAAPPS Olanesti), la începutul anului 2007, o licitaţie deschisă privind contractul de achiziţie publică ce a avut ca obiect execuţia unui hotel şi a unei baze de tratament în staţiunea Băile Olăneşti.

Investiţia se ridica la peste 11 milioane euro. Oamenii legii l-au anchetat pe Traian Dobrinescu, acuzat fiind că ar fi favorizat o firmă pentru a câştiga respectiva licitaţie. În urma contestaţiilor făcute, licitaţia a fost anulată, iar procedura nu a mai fost reluată. Dobrinescu a fost bănuit că a creat - prin incorectitudine - premisele ca o firmă să câştige licitaţia cu o ofertă mult mai proastă.

Se pare că anchetatorii au avut probe, conform cărora directorul RAAPPS ar fi favorizat firma respectivă.

În 5 februarie 2007, RAPPS Olăneşti a organizat o licitaţie pentru desemnarea unei firme, care să construiască un hotel şi o bază de tratament în staţiune. S-au prezentat firmele Info Service cu subcontractant - IMSAT şi Hidroconstrucţia cu subcontractant Electronics SRL. Comisia de licitaţie a fost formată din cinci membri. Preşedinte a fost Traian Dobrinescu, consilier judeţean liberal şi director al RAPPS Olăneşti. Alţi trei membri ai comisiei au fost subalterni ai domnului Dobrinescu. Reprezentantul Info Service a organizat la data respectiva o conferinţă de presă, considerând că licitaţia nu s-a desfăşurat în conformitate cu legea.” După deschiderea ofertelor s-a întocmit un proces verbal neştampilat şi nesemnat de nimeni, în care s-a prezentat numele ofertanţilor şi preţul oferit de fiecare. Nu li s-a permis ofertanţilor sa dea citire ofertelor făcute, aşa cum se procedează la o licitaţie deschisă. Cei doi ofertanţi nu au contrasemnat ofertele (unul la altul) şi nici membrii comisiei nu le-au semnat, astfel încât să nu fie posibilă ulterior înlocuirea vreunui document.” Conform caietului de sarcini, licitaţia va fi adjudecată după patru indicatori: preţul oferit (60 la sută), perioada de execuţie (25 la suta), perioada de garanţie (5 la sută) şi manualul de calitate (10 la sută). Aceeasi persoana susţine că atât Info Service, cât şi Hidroconstrucţia, au menţionat că doresc să comunice în faţa comisiei toate aceste elemente ale ofertei lor, însă comisia de licitaţie nu a fost de acord cu acest lucru. Între timp, reprezentanţii celor două firme participante la licitaţie au discutat între ei asupra termenului de execuţie pe care l-au înserat în oferta. O reprezentantă a Hidroconstrucţia ar fi menţionat că oferta lor are un termen de execuţie de 18 luni, moment în care reprezentantul Info Service a precizat că a lor are 15 luni. Şi preţul oferit de Info Service a fost mai mic decât cel al Hidroconstrucţia: 37.920.819 lei faţă de 38.894.118,39.

Societatea Electronics era clar incompatibilă şi nu trebuia admisă la licitaţie ca subcontractant, deoarece între această firmă şi cele ale lui Traian Dobrinescu existau relaţii de afaceri şi colaborare.

Ulterior licitatia a fost anulata!

Traian Dobrinescu, in atentia ANI pentru săvârșirea infracțiunii de fals în declarații

În anul 2015, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a comunicat oficial că deputatul liberal Traian Dobrinescu s-a aflat în stare de incompatibilitate încă de la începutul mandatului său în decembrie 2012. Concret, inspectorii ANI au descoperit că Traian Dobrinescu a deținut simultan, funcția de deputat și următoarele calități: administrator la societatea Trado SRL (20 decembrie 2012 - martie 2014); administrator la firma Ovexind SRL (20 decembrie 2012 - 31 ianuarie 2013). De fapt, Traian Dobrinescu a încălcat regimul juridic al incompatibilităților ca urmare a exercitării simultane de funcții și calități, contrar prevederilor art. 82, alin (1), lit. a), c) și e) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora calitatea de deputat și senator este incompatibilă cu funcțiile de „administrator”, „membru al consiliului de administrație sau cenzor la societățile comerciale”, „calitatea de comerciant persoană fizică”, sau cu „funcția de reprezentant al statului în adunările generale ale societăților comerciale prevăzute la lit. a)”; persoanele menționate au încălcat și prevederile art. 15, alin. (1), lit. a), ale art. 16, alin. (2), lit. a) și e), precum și ale art. 17, alin. (1) din Legea nr. 96/2006 privind statutul deputaților și senatorilor. Tot ANI a sesizat posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută de art. 326 Cod Penal, în cazul a trei deputați și un senator, ca urmare a faptului că nu au menționat în declarațiile de interese calitățile și funcțiile deținute, motiv pentru care Agenția a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Deputatul Traian Dobrinescu a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Potrivit Legii 176/2010, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al incompatibilității constituie temei pentru eliberarea din funcție, precum şi interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementărilor aplicabile demnității și funcției respective. De asemenea, conform dispozițiilor art. 326 din Codul Penal al României, „declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Va urma!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe