Eugen Neata, deputat PSD: Un bilanț înainte de revenirea în Parlamentul României

miercuri, 1 februarie 2023
Un bilanț înainte de revenirea în Parlamentul României.
Luna ianuarie mi-a oferit o perioadă intensă de pregătire pentru ceea ce urmează în Parlamentul României. Misiunea noastră, a parlamentarilor, este să avem inițiative legislative, să le redactăm, să le susținem pe traseul de dezbatere din comisiile de specialitate și până în plen, la votul final. Am vorbit deseori despre acest proces care poate fi unul dificil, de lungă durată. Înainte de a iniția o lege sau o modificare legislativă ea trebuie mai întâi identificată ca nevoie socială, documentată în plan național și european cu ajutorul specialiștilor în domeniu, argumentată cât mai convingător, în scris, asumat.
Spun că luna ianuarie a fost una foarte bună pentru acest proces pentru că în această perioadă m-am văzut cu mulți vâlceni, în primul rând. Ei sunt sursa mea principală de idei pentru inițiativele legislative pe care le documentez, le redactez, le depun în Parlamentul României și le urmăresc pe drumul din comisii și apoi la votul final. Oamenii din Vâlcea mi-au vorbit primii despre efectele poluării remanente din jurul orașelor Râmnicu Vâlcea și Berbești. Tot ei m-au ajutat să înțeleg mai bine dificultățile pe care le întâmpină dezvoltatorii din domeniul turismului montan. Cu vâlcenii am discutat întâia data despre dificultățile pe care le întâmpină în utilizarea lemnului din propriile păduri. Toate acestea și alte zeci de nevoi reale s-au transformat în inițiative legislative pe care le-am depus în Parlamentul României și funcționează astăzi ca legi.
Tot în acest ianuarie m-am văzut cu primarii localităților vâlcene, a doua sursă importantă pentru subiecte de inițiative legislative. Administratorii localităților sunt deseori împiedicați în realizarea proiectelor de dezvoltare pe care le au de o legislație stufoasă, care îi încurcă sau îi împiedică să meargă mai departe. Am vorbit aici deseori despre aceste situații și am inițiat modificări legislative care să ajute la efortul de modernizare a localităților vâlcene. Când a fost nevoie, am făcut chiar mai mult decât atât, cum a fost cu preluarea în patrimoniu a unor obiective de interes local sau a unor păduri care vor fi în curând parcuri naturale. M-am văzut și în acest ianuarie cu mai mulți primari vâlceni de la care am preluat câteva idei importante pentru activitatea mea de parlamentar.
O a treia sursă de subiecte legislative sunt instituțiile vâlcene care se ocupă de marile domenii sociale. Educație și cultură, sănătate, muncă și protecție socială, ca să numesc câteva dintre ele. Toate acestea se confruntă deseori cu dificultăți legislative și unele dintre ele mi-au sugerat modificări și înlocuiri de reguli care pot moderniza și simplifica munca lor. Și, fără a încheia enumerarea mea, adaug presa locală, ca important izvor de observații critice asupra fenomenelor care au nevoie de reglementări noi.
M-am văzut și în acest ianuarie cu o mare parte dintre ziariști vâlceni, de la care am adunat, cum fac de obicei, sugestii pentru activitatea legislativă care începe în curând. Fac acest bilanț public pentru că luna ianuarie, cu care a început acest an, a fost una dintre cele mai bogate perioade în întâlniri cu oamenii care mă ajută cu ideile lor în activitatea mea de parlamentar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe