Cum şi de ce sunt folosite geocelulele în construcţia drumurilor

duminică, 12 februarie 2023

 

sursa foto:

https://drive.google.com/file/d/1oHR4Xf31GobVy4E8NByFgl3nlTH4j0of/view?usp=share_link

https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/soil-stabilization-on-steep-embankments-envirogrid-2027825102

 

Geocelulele sunt materiale utilizate pentru a crea o fundaţie stabilă şi a reduce deplasarea terenului. Sunt confecţionate din benzi din polietilenă, interconectate şi au aspectul unui fagure. După instalare, pentru un grad superior de siguranţă, spaţiile libere ale celulelor pot fi umplute cu pământ, pietre sau chiar ciment. Toate aceste caracteristici au transformat geocelulele în materiale preferate în construcţia drumurilor. Iată cum pot fi utilizate în aceste proiecte şi ce beneficii aduc:

Când se aplică geocelulele

Geocelulele se montează pe suprafaţa excavată a terenului pe care se construieşte drumul. Pot fi folosite pentru orice tip de sol, indiferent de caracteristici sau de gradul de înclinare. Cu cât activitatea pământului este mai mare, cu atât se impune aplicarea acestui strat protector. Fagurele astfel creat se transformă într-o fundaţie pentru drumul care le va acoperi. Fără acest strat, materialele de construcţie s-ar surpa sub influenţa terenului în mişcare.

Cum se desfăşoară

Pereţii celulelor se desfac de-a lungul întregii suprafeţe care trebuie consolidată. Pentru desfăşurarea geocelulelor, nu este nevoie de echipamente speciale. În zonele cu diferenţă, se recomandă instalarea unor ancore din polipropilenă sau oţel zincat. Odată configurat fagurele, umplerea se face simplu prin descărcarea basculantelor şi răspândirea materialului granular printre pereţii şi deasupra geocelulelor.

Ce avantaje au

Siguranţa este cuvântul de ordine când vine vorba despre utilizarea geocelulelor în construcţia de drumuri. Iată ce avantaje oferă:

Îmbunătăţesc rezistenţa construcţiei

Stratul de bază configurat din geocelule de la Vodaland absoarbe presiunea şi suportă sarcini suplimentare de trafic.  

Mai puţine intervenţii de întreţinere

O bună parte din crăpăturile sau surpările de drumuri e pusă pe seama dinamicii naturale a solului pe care au fost construite. În momentul în care terenul este stabilizat, mişcările se reduc, iar constructorul sau administratorul de drum nu este nevoit să revină pe şantier pentru lucrări de reparaţii sau de întreţinere.

Evacuarea apei

Apa din precipitaţii este responsabilă pentru alunecările de teren. Iar în privința drumurilor, principala problemă este aceea că efectele devin vizibile doar atunci când este prea târziu. Datorită pereţilor perforaţi ai geocelulelor, apa se poate infiltra în siguranţă în straturile inferioare ale solului, fără a pune în pericol rezistenţa construcţiei. În acest caz, se recomandă umplerea fagurilor cu pământ sau pietre, nu cu beton.

Costuri eficiente

Aplicarea stratului de geocelule este printre cele mai eficiente metode în materie de resurse necesare şi costuri. Materialul este livrat în pachete compacte şi poate fi desfăşurat cu uşurinţă. Alternativele de stabilizare a solului presupun mai mult timp şi o investiţie suplimentară.

Accesibile pe orice tip de teren

Utilizarea geocelulelor permite trasarea de drumuri în zone greu accesibile. Sistemul poate fi utilizat nu doar pentru lungimea drumului propriu-zis, ci şi pentru taluzarea malurilor adiacente. Astfel, constructorii nu mai sunt nevoiţi să evite zonele cu diferenţă de nivel sau sol instabil pentru orice tip de drum.

Protejează mediul înconjurător

Prin faptul că permit construirea de drumuri în zone considerate anterior inaccesibile, geocelulele pot contribui la protejarea mediului înconjurător. Problemele apărute pe traseu puteau cauza devierea drumurilor chiar şi către segmente care perturbau habitatul natural. În prezent, căile de acces pot fi stabilite în zone în care natura nu are de suferit din cauza lor.

Geocelulele asigură suportul necesar pentru stabilizarea terenului pe care se construieşte un drum cu ajutorul materialelor specifice de umplere. În funcţie de zona în care se amenajează, umplerea fagurilor poate fi făcută cu agregate, ciment, pietriş, nisip sau pământ. Soluţia este potrivită atât pentru construirea de alei simple de acces, cât şi pentru proiecte de amploare cum sunt autostrăzile, în cele mai dificile condiţii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe