Alina Deaconesi, directoarea de spital care promovează tradițiile și valorile culturale românești

marți, 21 februarie 2023

Tradițiile străvechi reprezintă comori inestimabile, care dau substanță unei comunități, făcând-o inegalabilă și nepieritoare. Cu toate că influențele occidentale moderne au pătruns intens în societatea românească, unele localități continuă să venereze frumusețea vieții patriarhale.

Un astfel de exemplu este comuna vâlceană Păușești-Măglași, unde Asociația „Familia Pro-Natură”, al cărei fondator și președinte este Alina Deaconesi, are ca obiectiv conservarea datinilor și obiceiurilor străvechi.

Hora satului, un mod autentic de afirmare a vieții

Directoarea Spitalului Balneomedcenter Sofianu din Râmnicu Vâlcea, Alina Deaconesi, este o susținătoare și o promotoare ferventă a tradițiilor și obiceiurilor populare. Ea a înființat Asociația „Familia Pro-Natură”, al cărei scop este de a sprijini membrii comunității din Păușești-Măglași, județul Vâlcea, să redescopere și să promoveze frumusețea, bogăția culturală și naturală, pe care zona a păstrat-o de-a lungul timpului.

Asociația „Familia Pro-Natură” desfășoară diverse activități pentru promovarea unui stil de viață activ și sănătos, protejarea mediului înconjurător și păstrarea legăturii dintre generații, prin perpetuarea tradițiilor.

„Hora satului” și „Claca în toamnă” sunt doar câteva exemple de datini și obiceiuri foarte cunoscute printre localnici. Tradiționala horă a satului avea, în trecut, o anumită sacralitate, constituind pentru vâlceni un mod autentic al afirmării vieţii, la fel de important ca alte activități precum munca sau hrana.

„Prin programele noastre, ne-am propus ca «Hora satului» să «reînvie» la Păușești-Măglași. De asemenea, asociația pune accentul pe întâlnirile constante între bunici, părinți și copii. Astfel, noile generaţii au oportunitatea de a învăța despre secretele gastronomiei locale, dar și despre dansurile şi datinile populare”, a precizat Alina Deaconesi, președintele și fondatorul Asociației „Familia Pro-Natură”.

Cititi AICI continuarea articolului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe