Programul de testare a hepatitelor virale a ajuns în județul Vâlcea!

vineri, 27 ianuarie 2023

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Programul de testare a hepatitelor virale a ajuns în județul Vâlcea!

 

Cel mai amplu program de screening pentru depistarea hepatitelor virale din România a fost lansat în județul Vâlcea. Campania de testare se va derula pe o perioadă de șase luni începând cu luna ianuarie a acestui an, prin intermediul celor 32 de cabinete de medicină de familie afiliate, și se va finaliza în luna iulie 2023.

Până la începutul acestui an, prin proiectul LIVE(RO)2-SUD s-au testat deja pentru hepatitele virale peste 127.000 de persoane adulte (peste 18 ani) care au domiciliul în regiunile Sud Muntenia și Sud Vest Oltenia. Conform cerințelor impuse de Comisia Europeană, minim 60% din totalul persoanelor testate trebuie să aparțină unei categorii vulnerabile. Grupurile vulnerabile sunt: persoane sărace (angajate, mai ales necalificate, la intrarea în intervenție media venitului pe cap de familie mai mică decât salariul minim pe economie, șomere, inactive, persoane beneficiare ale venitului minim garantat), persoane care lucrează pe cont propriu în agricultură, persoane din mediul rural, persoane care nu au documente de identitate, persoane din centre de plasament, persoane care au părăsit sistemul de protecție a copilului, persoane fără adăpost, persoane de etnie romă, persoane cu dizabilități, persoane care au copii cu dizabilități, persoane din familii monoparentale, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri și alte substanțe toxice, persoane victime ale violenței domestice, persoane victime ale traficului de ființe umane.

Toate datele persoanelor testate în cadrul programului sunt introduse în Sistemul Electronic de Evidență a Screening-ului (SEES), registru electronic dezvoltat pentru screeningul de hepatite și gestionat de Institutul Național de Sănătate Publică. Analiza și interpretarea acestor date vor reprezenta o valoroasă sursă pentru politicile de sănătate publică în domeniul eradicării hepatitelor virale.

Profesor Dr. Liliana Gheorghe – managerul Proiectului LIVE(RO)2-SUD, medic primar gastroenterologie și hepatologie la Institutul Clinic Fundeni, a explicat importanța acestui proiect: „După un an și jumătate de la demararea campaniei de testare am reușit să ajungem la peste 127.000 de persoane. Cu suportul medicilor de familie implicați până acum în proiect, în cele opt județe unde campania s-a desfășurat sau este în curs, am reușit să depistăm 2.767 de pacienți infectați cu virusul hepatitic B sau C. Observăm o prevalență medie de 2,17% până acum, raportat la numărul persoanelor testate în proiect, cu rate mai mici în județele Giurgiu de 1,72%, Prahova 1,85% și Dolj de 1,90%,  și mai ridicate în județele Dâmbovița și Argeș, de 2,51%, respectiv 2,37%.  Conform datelor centralizate în aceste luni de campanie, observăm în toate județele un număr mai mare de pacienți cu virusul hepatitic B în populația activă până în 54 de ani. În ceea ce privește virusul hepatitic C, acesta este mai prezent la pacienții depistați de peste 54 de ani. Majoritatea persoanelor infectate nu sunt diagnosticate și tratate, răspândind infecția și ajungând în îngrijire medicală în stadii avansate de boală, atunci când dezvoltă ciroză sau cancer hepatic.”

Doamna doctor Cristiana Bărăgănescu, Președinte al Asociației Medicilor de Familie Vâlcea și coordonatorul județean al Proiectului LIVE(RO)2-SUD, a salutat prezența acestui program în județ: “În calitate de medic de familie vă pot spune că programul LIVE(RO)2-SUD este unul pe care îl așteptam de mult timp. Mi-aș fi dorit să avem alături de noi și mai mulți colegi, dar sunt sigură că alături de echipa pe care o voi coordona aici vom salva multe vieți. Așteptăm în cabinetele noastre toate persoanele care își doresc să se testeze pentru hepatitele virale, indiferent dacă sunt sau nu pacienți pe listele noastre.

În hepatitele virale testarea și depistarea la timp a afecțiunii sunt parte a prevenției, iar noi ne dorim ca prin acest program să ajutăm toate persoanele care au nevoie de suportul nostru.”

 

În cadrul proiectului LIVE(RO)2-SUD sunt eligibile pentru a participa la programul de screening doar persoanele care au peste 18 ani și domiciliul într-unul dintre județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt sau Vâlcea. Nu sunt eligibile gravidele și persoanele lipsite de libertate.

Lista medicilor de familie afiliați se  poate vizualiza pe site-ul ARAS, www.arasnet.ro, la secțiunea Noutăți. Afilierea medicilor de familie, precum și identificarea persoanelor vulnerabile care trebuie îndrumate spre testare se efectuează cu ajutorul Asociației Române Anti-SIDA (ARAS), partener al Institutului Clinic Fundeni în acest proiect. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

 

Marinela Debu-specialist comunicare LIVE(RO)2-SUD

Tel. 0721.304.160

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe