Portul popular din judeţ va fi sărbătorit la Muzeul Satului din Bujoreni, de Ziua Universală a Iei

joi, 16 iunie 2022

Zestrea bunicilor şi străbunicilor din mai multe localităţi vâlcene va face obiectul unei expoziţii de costume tradiţionale ce va fi deschisă la Muzeul Satului de la Bujoreni pe 25 iunie, pentru a sărbători Ziua Universală a Iei.

Organizatorii au anunţat, joi, că la sărbătoarea portului popular vâlcean, ajunsă la cea de-a VI-a ediţie, sunt aşteptaţi să vină îmbrăcaţi în cămăşi tradiţionale toţi cei care îndrăgesc costumul tradiţional şi îşi doresc să îl promoveze.

‘Evenimentul va include, aşa cum v-am obişnuit, expoziţii, activităţi cultural – artistice şi ateliere menite să reînvie tradiţiile româneşti, să ofere informaţii, experienţe şi promovare pentru ia românească, pentru Muzeul Satului Vâlcean. Vă încurajăm să îmbrăcaţi costum tradiţional, ie, cămaşă tradiţională sau o cămăşă albă, dacă nu deţineţi o piesă vestimentară inspirată din costumul tradiţional, pentru a participa la o celebrare a bucuriei, frumosului, artei, obiceiurilor şi valorilor identitare româneşti. Activităţile, ţinutele şi atmosfera vor fi surprinse ca în fiecare an în fotografii minunate, evenimentul reunind pasionaţii de fotografie şi profesioniştii în arta fotografică’, au transmis organizatorii.

Acţiunea are loc în cadrul proiectului ‘Acasă la Origini’ al Asociaţiei La blouse roumaine IA, proiect prin care a fost demarată încă din 2020 şi o acţiune de cartografiere a portului popular vâlcean, cu ajutorul colecţionarilor de ii din judeţ fiind incluse până acum colecţii din 10 localităţi pe această hartă virtuală a costumelor populare vâlcene.

‘Am vizitat 10 localităţi şi 30 de colecţii în 2020 şi vom continua să descoperim poveştile, tradiţiile şi meşteşugurile transmise din generaţie în generaţie. Următorul eveniment marca ‘Acasă la origini’ va avea loc pe 25 iunie, de Ziua Universală a Iei, la Muzeul Satului Vâlcean. Este un proiect-mărturie despre apartenenţa noastră la o familie, un neam şi o cultură tradiţională extrem de bogată şi variată’, au precizat reprezentanţii Fundaţiei Comunitare Vâlcea, coordonatorul din judeţ al proiectului ‘Acasă la Origini’.

Sărbătoarea Iei de la Muzeul Satului Vâlcean va începe la ora 10,00, activităţile urmând să se desfăşoare pe parcursul a cinci ore. Organizatori sunt Uniivers – ii cusute manual, Asociaţia Mămici Din Vâlcea, Muzeul Satului Bujoreni şi Fundaţia Comunitară Vâlcea. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe