Istoria societatii Olanesti Riviera S.A.

marți, 7 iunie 2022

Olanesti Riviera S.A.

A fost infiinţata în anul 1990 prin Hotararea Guvernului numărul 1041/1990 şi este predecesoarea Înteprinderii Balneare de Stat Olaneşti infiintata in 1945.

Societatea îşi desfasoară activitatea în staţiunea Băile Olăneşti, staţiune balneară de interes general cu caracter permanent, fiind concesionara celor peste 30 de izvoare minerale şi 5 sonde de apă minerală terapeutica. Localitatea este atestata documentar intr-un hrisov din 19 iulie 1527, iar primele documente cu analizele apelor din zona apar intre anii 1829-1830. Prezenţa apelor minerale este semnalată încă din anul 1760 iar calitatile deosebite ale acestora au fost recunoscute in anul 1873 cand ,apele minerale de la Olăneşti sunt trimise la Expoziţia Internationala de la Viena, unde obţin medalia de aur.

Conform „Rapoartelor stiintifice” a Dr. C Michailescu realizate in hidrologia medicala si in climatologie din perioada anilor 1920-1931 rezulta ca: „ Elementele constitutive ale apelor de la Olanesti , se gasesc intr-un echilibru vesnic instabil de combinatii, descompuneri si recombinatii a electrolitilor, lucru ce a facut ca ele sa fie considerate ca adevarate Ape Vii care traiesc si cand le luam de la izvor, le punem in sticle si le intrebuintam dupa un timp mai mult sau mai putin indelungat, atunci le scoatem din mediul lor natural in care traiesc si dupa unii, nu mai utilizam decat cadavrul lor”.

Studiile apelor de Olanesti , au inceput in perioada anilor 1873 – 1931, de catre col. Dr .Zorileanu , dr. Al Soalener – Tuduri, conferentiar dr. Michailescu , Prof. Theohari de la Instituitul balneologic universitar, dr. Puturianu , Dr. Vicol(pag. 20) din Raport stiintific – Cartea Medicala .

“Prin urmare apele de la Olanesti sunt mult mai preferabile in toate privintele si de rar exemplu”

Dr.Bernath Lendway

telegrama din 22 iunie 1869 catre Eforia Spitalelor Civile din Bucuresti

“Baile de la Olanesti prezinta minerale de natura extraordinara, rar exemplu”

Dr.Bernath Lendway

telegrama din 14 iunie 1869 catre dr. Carol Davila

166262390

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe