Sursa foto: pexels.com
Meseria de sudor este una la mare căutare și versatilă, în industrii variate, precum automotive, construcții, domeniul aeronautic, naval și multe altele. De asemenea, abilitatea de a fi sudor te ajută în proiecte personale sau artistice, în special dacă vrei să-ți deschizi o firmă proprie.
Ca orice meserie, cea de sudor presupune o pregătire serioasă în prealabil, în special pentru că face parte din categoria celor care implică metode și mașinării periculoase.
Îndemânarea cu aparatele necesare pentru sudură este un aspect esențial în procesul de învățare. Aceasta poate fi dobândită doar în urma practicii și observându-i pe sudorii profesioniști la muncă.
Va trebui să cunoști și aparatura cât mai bine, pentru a putea începe să te ocupi de propriile proiecte. Odată ce câștigi experiență, iar ucenicia ta primește unda verde a superiorului, optează pentru generatoare de sudură disponibile pe www.masif.ro. Acestea sunt potrivite pentru a pune bazele echipamentului de care vei avea nevoie.
2. Urmează cursurile de specializare
Cel mai bun mod de a deveni sudor calificat, cu toate actele în regulă, este să urmezi cursurile unei școli profesionale cu acest profil. Cursurile școlilor de sudori pot dura între câteva zile sau câteva luni și implică o serie de condiții pe care trebuie să le îndeplinești pentru a fi acceptat.
În primul rând, ai nevoie de studii minime absolvite (10 clase), iar în cazul unor cursuri trebuie să ai și studii anterioare într-un domeniu cu profil mecanic. După terminarea cu succes a cursurilor vei primi o diplomă recunoscută în țară, dar și în străinătate, cu ajutorul căreia te poți angaja în cadrul unei companii sau îți poți deschide atelierul propriu.
3. Cunoaște-ți abilitățile
Înainte de a-ți pune bazele pe învățarea acestei meserii, acordă atenție capacității tale de a face față activităților pe care le presupune. Sudura este o practică prin care se asamblează plăcile metalice și se bazează pe încălzire și presiune. Acest lucru presupune expunerea la scântei și raze care pot fi dăunătoare dacă nu îți iei toate măsurile de protecție.
Deoarece este o meserie destul de căutată în continuare, un sudor profesionist poate fi nevoit să lucreze multe ore pe săptămână și trebuie să te gândești dacă ai posibilitatea să te expui acestui tip de muncă. Condițiile de muncă implică atenție, presiune și chiar lucru în situații extreme (la înălțimi mari), iar toate acestea trebuie echilibrate cu eficiența.
4. Analizează posibilitățile
Indiferent de domeniu, tot mai mulți oameni preferă să părăsească țara și să se îndrepte spre locuri care oferă oportunități reale. Înainte de a decide că vrei să devii sudor, trebuie să analizezi posibilitățile de pe piața muncii.
Mai exact, analizează anunțurile de angajare care oferă și detalii despre oferta salarială. Acest detaliu contează în momentul în care alegi să rămâi în țară sau să folosești această meserie pentru a căuta ceva nou. . În medie, salariile din România variază, în funcție de nivelul de pregătire și experiența sudorului, si depasesc de cele mai multe ori media nationala a salariului.
O altă opțiune este înființarea propriei firme, prin care poți realiza proiecte pentru clienți direct sau să-ți deschizi un atelier de reparații în domeniul sudurii.
Un muncitor priceput poate învăța cu ușurință toate secretele sudurii, dar ai nevoie și de suficient timp pentru a face practică, înainte de a găsi un loc de muncă. Asigură-te că ești la curent cu aparatura de nouă generație și că ai o relație cu un comerciant de încredere, indiferent de drumul pe care îl alegi.
Web Design by DowMedia