În data de 8 martie, membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea au aprobat circa 900 de locuri existente la nivelul judeţului Vâlcea pentru cazarea cetăţenilor străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite, intraţi în România şi care provin din zona conflictului armat din Ucraina. O parte dintre aceste locuri sunt pe proprietăţi ale cetăţenilor. Lista este în curs de completare, iar ofertele, atât pentru spaţii cât şi pentru alte ajutoare, se pot transmite prin două adrese de e-mail cât şi prin telefon.
„Prefectul judeţului Vâlcea, Mihai Oprea, a precizat că lista cu spaţiile de cazare aprobată va fi actualizată permanent, ca urmare a informărilor transmise de către preşedinţii Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă, care vor identifica noi spaţii ori de câte ori situaţia o va impune”, potrivit unui comunicat al Prefecturii Vâlcea.
Mijloace pentru transmiterea ofertelor de asistenţă umanitară de orice fel: [email protected]; [email protected] şi telefon 0250731099.
„Pentru centralizarea ofertelor de asistenţă umanitară de orice fel, persoanele fizice sau juridice pot transmite ofertele pe adresa de e-mail: [email protected] şi pot completa formularul primit automat ca urmare a transmiterii e-mailului. În sprijinul cetăţenilor care nu pot folosi platforma pentru centralizarea iniţiativelor de asistenţă umanitară din partea persoanelor fizice sau juridice se poate apela numărul de telefon 0250.731.099 sau e-mailul [email protected].”, se arată în comunicatul citat.
Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă din unităţile administrativ-teritoriale vor informa în regim de urgenţă persoanele fizice/juridice/autorităţile, instituţiile publice şi unităţile de cazare care îşi au sediul în aceste unităţi administrativ- teritoriale cu privire la obligativitatea aplicării prevederilor art. 12 din OUG nr. 194 din 12.12.2002 privind regimul străinilor în România potrivit căruia:
(1) Străinul intrat legal pe teritoriul României, precum şi persoana care îl găzduieşte au obligaţia să anunţe despre aceasta organul de poliţie competent teritorial, în termen de 3 zile de la data intrării şi, respectiv, a găzduirii.
(2) În situaţia cazării în hoteluri sau în alte amenajări turistice, străinul va îndeplini formalităţile de luare în evidenţă la administraţia locului respectiv care, în termen de 24 de ore, va comunica datele necesare organului de poliţie competent teritorial.
Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă, persoanele fizice/juridice/autorităţile/instituţiile publice şi unităţile de cazare au obligaţia de a comunica Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei situaţia persoanelor refugiate cazate, telefonic, prin apelarea numărului 0250.731.099 (imediat după luarea la cunoştinţă/cazare), iar ulterior, în termen de 24 de ore, prin e-mail la adresa [email protected].
Zilele următoare, echipe mixte formate din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă vor verifica locaţiile care ar putea fi transformate în spaţii de cazare pentru refugiaţi.
Web Design by DowMedia