DEPUTATUL DANIELA OTEȘANU SUSȚINE ACTUALIZAREA BURSELOR ACORDATE ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI

luni, 6 decembrie 2021

 

Deputatul PSD Vâlcea Daniela Oteșanu este, alături de alți colegi parlamentari, initiator al Propunerii legislative privind actualizarea burselor acordate românilor de pretutindeni.

Statul roman are datoria morală de a sprijini comunitățile de români din afara granițelor, dar și obligația constituțională asumată prin art. 7 din Constituția României, republicată.

Numărul românilor de pretitudeni este de aproximativ 9,7 milioane, dintre aceștia 5,6 milioane sunt în diaspora, iar 4,1 milioane în comunitățile istorice din vecinătatea României.

Studenții etnici români reprezintă o categorie importantă în sistemul national de învățământ superior din România.

Aceștia contribuie la diversitatea corpului studențesc prin aportul cultural și lingvistic. Studenții sau elevii etnici români de pretitudeni sunt cei care își asumă în mod liber identitatea cultuală română, sunt de origine română, aparțin filonului lingvistic și cultural românesc, locuiesc în afara granițelor României, indifferent de modul în care aceștia sunt apelați.

În prezent 4.843 de români de pretitudeni sunt înscriși în învățământul cultural universitar din România, din care 2. 979 la studii de licență, 1.683 la master, 44 la doctorat, 137 în anul pregătitor, majoritatea dintre aceștia fiind din comunitățile istorice.

Bursele acordate acestora sunt în cuantum de 65 de euro pe lună pentru studenții la licență, 75 de euro pe lună pentru masteranzi și 85 de euro pe lună pentru doctoranzi, cuantumul fiind sub nivelul celor acordate studenților români cu cetățenie română și domiciliu în România. Aceștia nu primesc burse pe perioada de vară așa cum primesc studenții români cu cetățenie română și domiciliu în România.

Majoritatea beneficiarilor acestei oportunități oferite de statul român sunt tineri români din Republica Moldova, Ucraina, Serbia și alte țări din Peninsula Balcanică, al căror nivel de dezvoltare economică este inferior celui din România.

Impactul financiar al prevederilor propuse este calculat la aproximativ 15 milioane de lei, o sumă modică raportată la întregul Buget de stat care poate fi disponibil prin relocare sau transfer de la alte unități ale administrației publice.

Având în vedere elementele de inechitate menționate, în concordanță cu datoria morală a statului român și spiritul Constituției, prin prezenta se propune completarea legislației primare pentru acordarea burselor românilor de pretitudini în același condiții precum cele acordate studenților români cu cetățenie română și domiciulul în România.

Prezenta inițiativă legislativă este înregistrată la Senat pentru dezbatere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe