Duminică 24 octombrie 2021, la puţin timp după orele 12, în sunetul clopotelor de la Biserica Trei Ierarhi din satul Văleni, comuna Păuşeşti de pe valea Otăsăului, o mulţime de oameni cu capetele plecate şi lacrimi în ochi l-a condus pe ultimul drum, pe drumul fără de întoarcere pe George Achim, un fiu al satului, care la vârsta de 71 de ani părăseşte această viaţă vremelnică trecând la cele veşnice.
Vom încerca să punctăm câteva date despre viaţa şi activitatea acestui minunat coleg care o viaţă întreagă şi-a dedicat-o activităţii scriitoriceşti. Biblioteconomist, poet, prozator, memorialist, întemeietor de reviste, membru al Uniunii Scriitorilor din România, dar şi o prezenţă activă la acţiunile şi şedinţele de lucru ale Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România Filiala Vâlcea.
A văzut lumina zilei la 30 mai 1950, în frumoasa comună Păuşeşti –Otăsău, satul Văleni, judeţul Vâlcea. O familie modestă care a dorit ca cei trei copii ai săi, George, Nelu şi Maria să înveţe carte. După terminarea studiilor primare şi gimnaziale la şcoala din comună, George urmează cursurile Liceului Teoretic Vasile Roaită din Râmnicu Vâlcea, azi Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân.
De-a lungul anilor, sub semnătura sa apar o serie întreagă de volume de proză şi poezie.
Întreaga sa viaţă a rămas legat de frumoasa comună Păuşeşti de pe valea Otăsăului. Pentru a ajuta tineretul din această zonă mirifică, spre a aprofunda lucrări ale literaturii române, a înfiinţat în anul 2000 prima revistă de cultură rurală din ţară intitulată „Otăsăul”. În paginile sale a adunat materiale ale oamenilor harnici de pe valea Otăsăului afluent al Bistriţei din comnunele Bărbăteşti, Pietrari, Păuşeşti, Frânceşti.
La Râmnicu Vâlcea, din 1996, a fondat revistele „Ochean”, „Telehaz”, care ulterior au devenit „Semn” şi „Ţânţarul” sub patronajul editurii SC CEVIS.
În judeţ, dar şi în judeţele învecinate a fost cunoscut ca un permanent participant la evenimentele culturale: lansări de carte, cenacluri, simpozioane, etc.
A publicat de-a lungul anilor în mai multe ziare şi reviste de cultură, dar şi de informaţii din judeţul Vâlcea şi din ţară. Datorită calităţii acestor materiale şi articole publicate, a obţinut multe premii la diferite concursuri. De-a lungul anilor, pe rafturile bibliotecilor, librăriilor şi chioşcurilor stradale îi apare o carte intitulată „Învingătorul”, o lucrare extrem de interesantă şi căutată de cititorii noştri. Ea reprezintă o oglindă fidelă a Râmnicului nostru din perioada anilor 1957-1969, perioadă care coicide cu anii de devenire „întru fiinţă” ai autorului.
Timp de peste 10 ani, colegul nostru George Achim a publicat constant în Ziarul de Vâlcea, având în fiecare ediţie de joi o pagină de cultură, poezie şi umor. A fost unul dintre prietenii ziariştilor vâlceni şi un necruţător critic al politicienilor pe care i-a persiflat subtil în zecile şi sutele de articole care au purtat semnătura sa.
Cum viaţa are şi urcuşuri şi coborâşuri, mama Ioana la vârsta de 59 de ani părăseşte această viaţă vremelnică iar în 2001 nea Mitică, tatăl celor trei copii pleacă şi el pe drumul fără de întoarcere. Sora Maria Achim, la vârsta de 42 de ani părăseşte şi ea pe cei doi fraţi.
În urma unui mariaj extrem de bun şi frumos cu Nina, asistentă medicală, apar pe lume Georgiana şi Ionuţ. Cu lacrimi în ochi şi inimile sfâşiate de durere, la catafalcul bunului lor bunic plângea Gabriela Lucia (12 ani) şi Ianis Andrei(7 ani), nepoţi pe care îi iubea ca pe lumina ochilor din cap.
Regretăm faptul că în cortegiul funerar nu am zărit niciun dascăl sau director de şcoală din zonă. Oamnenii m-au întrebat de acest absenteism, fără să mai vorbim de cei care trebuiau să fie prezenţi din anumite structuri organizatorice pe linie culturală, istorică, educativă.
Toţi cei care l-au condus pe ultimul drum îi vor păstra o amintire veşnică. A plecat poetul din cuvinte, printre stele, însuşindu-şi vian, de a fi păzit mai înainte, focul sacru, versul şi lumina. Şi aşa cum menţiona Dan Sârbu „Am pierdut astăzi un om valoros, un mentor şi un scriitor prolific –vâlceanul din Păuşeşti Otăsău, George Achim-veşnică fie-i amintirea”.
Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România propune Consiliului Local al Primăriei Păuşeşti Otăsău să fie de acord ca şcoala din satul Văleni unde a învăţat George Achim să-i poarte numele. O altă propunere ar fi să se înfiinţeze un simpozion cu caracter literar în comuna Păuşeşti –Otăsău, rezervat elevilor de ciclu gimnazial purtând numele scriitorului şi publicistului George Achim. Premiile vor fi asigurate de Filiala Vâlcea a UZPR-ului.
Intregul colectiv al redactiei Ziarul de Valcea isi exprima profundul regret la disparitia fulgeratoare a bunului nostru coleg si prieten, colaborator de nadejde, scriitorul George Achim. Sincere condoleante familiei indoliate!
Web Design by DowMedia
... nerostirile, cristalizate sub pleoape, îmi (re)amintesc cât de efemeri sunt(em) - din apa care suntem ne vom întoarce în praful pe care-l va împrăștia o altă apă - drum lin printre stele, maestre!...