În acest moment, PNL și președintele Klaus Iohannis nu mai pot opri înlăturarea premierului Florin Cîțu

joi, 9 septembrie 2021
Foto: Inquam Photos/ Sabin Cîrstoveanu
Blat PSD – PNL, auzim des această afirmație. Dar este aceasta o afirmație corectă? Demiterea lui Florin Cîțu este mai mult decât posibilă în contextul actual. Premierul a reușit ca în doar 9 luni de la instalarea în funcție să își ostilizeze atât partenerii de guvernare, cât și electoratul care a acordat votul liberalilor. Mai mult decât atât, a reușit contraperformanța de a crea o falie în interiorul PNL, în contextul alegerilor interne.

Primul scurtcircuit, aprilie 2021 – Demiterea lui Vlad Voiculescu

„Modul în care a procedat Florin Cîțu, înaintând președintelui Klaus Iohannis cererea de demitere a lui Vlad Voiculescu fără consultarea conducerii Alianței USR PLUS și a Coaliției, este absolut inacceptabil. Din păcate, în aceste zile sunt în recuperare medicală și nu pot interveni public”, declara Dacian Cioloș, în momentul demiterii lui Vlad Voiculescu

În momentul demiterii, premierul Florin Cîțu se declara extrem de nemulțumit de scandalurile în lanț din jurul Ministerului Sănătății. Demiterea lui Vlad Voiculescu, una dintre „icoanele” USR PLUS nu a căzut deloc bine în interiorul acestui partid.

Cel de-al doilea scurtcircuit – Eșecul PNRR

Modul în care a fost conceput acest plan trădează mai degrabă interese de partid/partide, decât un plan național de redresare și reziliență, care poate transforma economia României. Cel mai bun exemplu: metroul de la Cluj

Planul României a fost construit de parcă proiecte mai vechi au fost scoase din sertar și introduse în PNRR. Astfel se nu se pot explica inadvertențele de cost și greșelile din document.

Totul părea un joc de putere în interiorul coaliției de guvernare, alături de proiecte vitale pentru România, precum construcția de autostrăzi, fiind incluse proiecte în funcție de influența exercitată de liderii politici.

Cel de-al treilea scurtcircuit – Demiterea lui Stelian Ion, ministrul USR PLUS ce gestiona Ministerul Justiției

Demiterea lui Stelian Ion a fost scânteia ce a aruncat în aer coaliția de guvernare. Stelian Ion este cea de-a doua „icoană” a USR PLUS ce este dată jos de pe perete.

Gestul demiterii lui Stelian Ion a fost considerat imoral de către Dacian Cioloș, acesta atacând dur decizia premierului Florin Cîțu:

Știu că PNL-ului nu îi vine să creadă că vom merge până la capăt. Ne-au subestimat și vor suporta consecințele, dacă ei cred că ne pot cumpăra cu niște funcții.

Moțiunea USR PLUS există și merge mai departe.

Este scrisă de noi și este o consecință a comportamentului profund iresponsabil al domnului Cîțu. PNL va trebui să își asume ceea ce a făcut Florin Cîțu și să înțeleagă că atunci când am zis că nu girăm hoții și bătaia de joc la adresa banului public am vorbit serios.

Textul moțiunii ajunge la toate partidele, inclusiv PNL, și către reprezentanții minorităților. Orice parlamentar care înțelege că Florin Cîțu a vrut să folosească 10 miliarde de euro din banii României pentru a-și cumpăra voturi în partid e liber să o semneze.

E o chestiune de conștiință individuală și una de corectitudine politică. Și membrii PNL o pot semna, știm că există parlamentari ai acestui partid care sunt în profund dezacord cu modul imoral de a proceda al premierului Cîțu.

Orice interpretare cum că ar fi o moțiune comună a USR PLUS și AUR este răuvoitoare și nu ne intimidează. E doar retorică pentru a ne face să cedăm și nu o vom face. Această moțiune e inițiată de noi și e nevoie de mai multe semnături decât avem noi la dispoziție în Parlamentul României. Dacă acesta a fost calculul politic al PNL, aveți dovada că cei care au gândit asaltul asupra banilor și asupra justiției se înșală.

Nu ne intimidează nicio campanie de imagine sau de terfelire a noastră pe care susținătorii lui Florin Cîțu o pun în scenă în aceste momente. Lucrurile sunt simple. Actualul premier a băgat țara într-o criză politică pentru a câștiga puncte electorale interne. Noi vrem să terminăm rapid criza, românii ne-au votat să facem reforme, nu scandal. Prin plecarea lui Florin Cîțu, încheiem rapid criza declanșată de el.

Cum arată fotografia momentului

Teoretic, în acest moment PNL și președintele Klaus Iohannis nu mai pot opri înlăturarea premierului Florin Cîțu. Cu o moțiune depusă deja de USR-PLUS și AUR și cu o alta în așteptare, anunțată de social-democrați, Florin Cîțu – premierul și candidatul la șefia PNL girat de președintele Klaus Iohannis nu mai poate fi premier. Acest lucru ar echivala cu încheierea carierei politice a actualului prim ministru.

Un posibil deznodământ cu efecte electorale devastatoare pentru liberali

PNL are nevoie mai mult decât oricând de USR PLUS. În caz contrar, liberalii vor fi nevoiți să formeze un guvern minoritar susținut tacit de către PSD din parlament.

Ne place sau nu, alte calcule nu există. O guvernare PNL-UDMR nu întrunește 50%+1. AUR nu vor susține PNL și chiar dacă i-ar susține, nu ar întruni 50%+1.

Efectele electorale ar fi însă devastatoare pentru PNL. Electoratul ar considera această situație drept un blat PSD – PNL. O guvernare minoritară PNL- UDMR, cu susținere PSD ar fi o ghilotină electorală pentru liberali.

Este posibil un „blat” PSD – PNL, forțat de conjunctura actuală politică? Vom afla în săptămânile următoare.

Articol publicat pe project-e.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

One comment on “În acest moment, PNL și președintele Klaus Iohannis nu mai pot opri înlăturarea premierului Florin Cîțu”

  1. Acest guvern nici nu trebuia sa existe pentru ca este o facatura a lui cap de creta tinichea care a nesocotit votul romanilor si a facut o alianta dupa mintea lui - in vacanta – compusa numai din golani si derbedei avizi de putere si imbogatire.
    Dupa ce va pica guvernul meu cap de creta tinichea isi va lua “Romania educata” si se va duce sa joace golf , sport de care este interest tocmai acum cind romanii sint batjocoriti de mafia galben portocalie – urmasii chiorului betivan si turnator ordinar – condusa de organ betivan si cutu cutu cuie mitu impostorul.
    Mai mult ca sigur si cap de creta tinichea va avea soarta betivanului si turnatorului ordinar , ochila , care este pe punctual de a-si pierde toate privilegiile.
    Foarte bine , scoala de bune maniere de la Jilava ii asteapta pe ambii amindoi. La cit mai multi ani – de puscarie – jegurilor impostoare. Chiorul poate sa fie in familie daca ajunge acolo si “oamenii nu vor sa vorbeste cu mine” dar si “tatal meu este cool” , ambele dovedite ca impostoare. Eba analfabeta mai are pe constiinta si anii de puscarie a lui Ritzi. Ce nemernici!

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe