LA MULTI ANI, DINU SARARU!

sâmbătă, 30 ianuarie 2021

Dinu Săraru: “Am ratat clipa în favoarea eternităţii”

Astăzi, 30 ianuarie 2021, publicistul, omul de teatru și scriitorul Dinu Săraru împlinește o frumoasă vârstă.
Managerul Bibliotecii Județene "Antim Ivireanul" Vâlcea, conf. univ, dr. Remus Grigorescu împreună cu întreg colectivul bibliotecii îi urează un sincer:

LA MULTI ANI!

Născut în “Oltenia de sub munte”, aşa cum îşi descrie, nostalgic, locurile natale de pe Valea Cernei din judeţul Vâlcea, Dinu Săraru s-a impus în cultura românească printr-un parcurs alternant şi intens. Şi-a început cariera la vârsta de 18 ani, în 1950, la Radio, iar un an mai târziu ajunsese deja să semneze cronici teatrale. S-a remarcat deopotrivă prin articolele publicate în revistele "Secolul XX" şi "Luceafărul", şi prin intervenţiile de la radioul şi televiziunea publică. Multe dintre aceste cronici se regăsesc în antologiile „Teatru românesc şi interpreţi contemporani” şi „Al 3-lea gong”. A fost directorul Teatrului Mic şi al Teatrului Foarte Mic din Bucureşti între anii 1977 şi 1990 şi Director al Teatrului Naţional între 2001 și 2004. A creat „Teatrul Naţional de televiziune” şi Muzeul Teatrului Naţional.

Şi-a slujit cu patimă convingerile pe care şi le-a exprimat mai ales în literatură. În 1974, Dinu Săraru a debutat editorial cu romanul „Nişte ţărani”, cuprins mai apoi în „Trilogia ţărănească”. A urmat romanul “Clipa” şi el o carte-prefaţă a “Trilogiei Dragostea şi Revoluţia”. Nu a separat niciodată în scrierile sale literatura de realitatea a cărui martor atent s-a dovedit a fi. A continuat să publice romane raportate vremurilor trăite: „Ciocoii noi cu bodyguard” în 2002” şi „Ultimul bal la Șarpele Roşu”, în anul 2011.
A mai publicat:
2013 - "Ultimul țăran din Slătioară", Editura Adevărul Holding
2015 - "Ultimul bal la Șarpele roșu; Carnavalul cătușelor", Editura Rao
2017 - "Ura din ochii vulpii" - o istorie a Teatrului Mic, Editura Rao
2017 - "Râmnicul meu", Editura Praxis
2017 - "Corrida", Editura Rao
2018 - "Marele premiu la Monte Carlo sau dedublarea", Editura Rao
2019 - „Jurnalul unui personaj controversat. Rememorări provocate de Vartan Arachelian” lucrare apărută la Editura Rao, care a fost lansată și la Biblioteca Judeteană Vâlcea

A fost distins cu numeroase premii literare şi artistice, precum şi cu premiul Academiei Române. Mărturiseşte că nu l-a părăsit niciodată candoarea, după cum nu l-au părăsit nici convingerile, cele care îl ţin necontenit gata să o ia de la capăt.

Biblioteca Judeteana Antim Ivireanul Valcea


#NeVedemLaBibliotecă
#CunoașteBibliotecaDinOrașulTău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe