Un Parc Științific și Tehnologic reprezintă un spațiu fizic dedicat cercetării-dezvoltării-inovării și valorificării economice a rezultatelor acestora prin transfer tehnologic.
Un astfel de Parc este format prin asocierea unor organizații din domeniul științei, din industrie și autorități locale, având ca principal obiectiv dezvoltarea economico-socială a regiunii unde este implementat, prin îndeplinirea mai multor obiective.
Ordonanța nr. 14 din 24 ianuarie 2002 privind constituirea și funcționarea Parcurilor Științifice și Tehnologice face cunoscute obiectivele unui Parc:
Existența unui institut de cercetare-dezvoltare sau a unei universități constituie un element de bază pentru înființarea unui Parc într-o localitate. Cu alte cuvinte, una dintre condițiile creării unui Parc o reprezintă amplasarea acestuia în proximitatea unei entități de cercetare sau de învățământ axată pe tehnologii avansate.
Apariția unui Parc Științific și Tehnologic într-un județ urmărește reinventarea economiei, tradiției și culturii industriale și are abilitatea de a conduce în mod rapid și sigur la concatenarea unui pol important de dezvoltare economică sustenabilă, bazată pe promovarea schimbului tehnologic și al cercetării. Alături de impactul economic pozitiv, cel mai important câștig pentru comunitate îl reprezintă crearea de noi locuri de muncă.
Cel mai recent exemplu de un astfel de Parc implementat cu succes în România îl constituie Parcul Științific și Tehnologic Măgurele - Magurele Science Park, https://www.magurelesciencepark.ro/.
Web Design by DowMedia