Fabrica de sodă de la Râmnicu Vâlcea a început oprirea treptată a instalaţiilor din această dimineaţă. Proces care va dura până la miezul nopţii, potrivit corespondentului RRA, Ana Maria Cârstea. Conducerea poloneză a societăţii a confirmat oprirea producţiei încă de ieri şi a precizat că a luat această decizie din cauza creşterii preţului la aburul industrial livrat de CET Govora. Astfel 600 de persoane riscă să rămână fără loc de muncă. Reprezentanţi ai autorităţilor locale au programate astăzi discuţii cu reprezentanţi ai Guvernului în încercarea de a găsi o rezolvare pentru această problemă. Între timp, salariaţii se pregătesc de proteste începând de mâine - precizeaza corespondentul postului Radio Romania Actualitati.
Pe de alta parte, polonezii baga armamentul greu la inaintare: in aceasta saptamana va avea loc o intalnire intre premierul roman si cel polonez, in cadrul careia va fi abordata si criza de pe Platforma Chimica Ramnicu Valcea!
Surse de pe Platforma Chimica sustin ca CIECH Soda Ramnicu Valcea ar fi inchis oricum fabrica, avand in vedere ca exista unele probleme in ceea ce priveste conformarea la cerintele de mediu, iar uzina trebuie sa intre intr-un proces de mentenanta de cel putin doua saptamani. Polonezii profita acum si incearca sa forteze mana CET Govora pentru a obtine un pret mai bun la aburul industrial.
Jos palaria pentru Stefan Vuza, directorul general de la Chimcomplex SA
Stefan Vuza, directorul general de la Chimcomplex SA, a inteles situatia de criza prin care trece CET Govora si a acceptat pentru o perioada limitata cresterea la pretul aburului industrial. Vuza a avansat si ideea realizarii unei centrale pe gaz, care sa inlocuiasca cazanele vechi ale CET-ului, fiind dispus sa intre actionar la aceasta noua unitate economica!
Care ar putea fi salvarea
Compania CIEH Soda este pregătită pentru orice soluţie în ceea ce priveşte fabrica de sodă de la Vâlcea, varianta cea mai bună fiind realizarea unui joint-venture, împreună cu Consiliul Judeţean şi Chimcomplex, pentru construirea unei noi surse de energie, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, Witold Urbanowski, CEO CIECH Soda România, potrivit Agerpres."Suntem pregătiţi pentru orice soluţie. Azi tot este încă posibil. Putem opri pentru un moment. O să discut şi cu firma mamă. Raportăm fiecare eveniment şi suntem pregătiţi şi...şi. Am muncit mult şi pentru pregătire de continuare şi pentru pregătire de eventuală oprire. O să o ţinem oprită cel mai scurt timp posibil, dar ştiţi cât durează până la construirea unei surse de energie nouă. Pot fi câţiva ani buni.(...) Cea mai preferată (soluţie - n. r.) de către noi este împreună cu toţi, pentru că Vâlcea are nevoie de o sursă de energie nouă şi noi vrem să fim parte de joint-venture: proprietarul de termoficare ca sursă e Consiliul judeţean, într-un fel, dar şi oraşul e parte firească de joint-venture, şi Chimcomplex, care are nevoie de abur pentru producţia sa. Cealaltă variantă ar fi să construim noi o unitate mai mică. Fiecare fabrică de sodă are sursa de energie proprie. Soluţia cea mai bună ar fi un joint-venture. Împărţim şi profiturile şi riscurile", a explicat Urbanowski.
El a precizat că nu se pune problema închiderii fabricii, ci, dacă va fi cazul, se va opri temporar activitatea.
"Nu folosim cuvântul se închide. Dacă se întâmplă o să fie stop temporar, mentenanţă prelungită. CIEH este hotărâtă să stea în România. Vede perspective", a spus oficialul CIEH Soda.
Conducerea companiei CIEH Soda România, deţinătoarea singurei uzine de sodă din ţară, a anunţat în urmă cu o lună că, începând din septembrie, va opri producţia în unitatea din Vâlcea, sute de angajaţi fiind în pericol să fie disponibilizaţi.
Reprezentanţii societăţii cu capital polonez au informat că principalul motiv pentru care sunt nevoiţi să ia o astfel de măsură este majorarea preţului la aburul industrial de către furnizorul CET Govora, societate aflată în insolvenţă.
Foto: Dawid Jakubowicz, presedinte CA CIECH Grup SA
Neamurile proaste se vad de la o posta. Oprirea facuta in aceasta perioada se datoreaza unor probleme tehnologice si folosita santajului ce-l vor face asupra institutiilor statului din Romania. Programata intilnire dintre premierul Romaniei si premierul Poloniei , Mateusz Morawiecki va fi doar una de curtoazie deoarece premierul roman nu poate obliga o societate comerciala romana – in speta CET Govora - sa faca pomeni cu un agent comercial polonez cu capital privat , in totalitate.
Care sint taxele si impozitele platite de catre polonezi la bugetul local in ultimii ani? Zero barat pentru ca jegurile le-au exportat in totalitate iar acum se lamenteaza sip ling ca ultimile joarse umane.
De ce nu sint la fel de vehement polonezi in ce priveste abuzurile comise de jegurile numite la conducerea CSR fata de salariati. Umilirea unui salariat cu handicap grav este un abuz in viziunea polonezilor ori ba?
Care sint masurile luate de ITM Valcea la sesizarile facute de salariatii batjocoriti? Nici una , pentru ca acestia isi dadeau pumni in gura pentru a rezolva intietatea la impartirea mitei.
Ce a facut liderul de sindicat platit regeste de catre salariati? Nimic , pentru ca a fost platit si de jegurile poloneze sa nu faca nimic , iar sclavii sodisti stiu foarte bine aceste lucruri. Dar nu-I incalzeste cu nimic ca stiu. Important este ca sint exploatati si batjocoriti de niste indivizi care au numai drepturi , nu si indatoriri. Probabil ca atunci cind ii vor trata omeneste pe sclavii sodisti se vor schimba lucrurile in ce-I priveste.
Majorarea preţului la aburul industrial de catre furnizorul CET Govora este frectie la piciorul de lemn pentru ca beneficiile lor sint immense fata de cheltuielile de productie.
Recomandarea omeneasca este sa lase vaicareala sis a-I trateze cum se cuvine pe cei care – din lipsa de alternative – le suporta hachitele batjocoritoare.
Se aude tovarase Mateusz Morawiecki ?