CĂPUȘA DE PE PROIECTELE EUROPENE A AJUNS LA VÂLCEA! Omul care l-a trimis la DNA pe primarul din Iași, masonul Ionuț Nechita de la Avensa Consulting, în afaceri cu Consiliul Județean Vâlcea
Masonul Ionuț Nechita, patronul firmei Avensa Consulting din Iaşi, intră în afaceri cu Consiliul Județean Vâlcea. Președintele Ion Cîlea a semnat în această săptămână un contract de consultanță cu această societate în valoare de 1.139.579,48 lei (fără TVA). De la firma de consultanță din Iaşi a pornit verificarea DNA pe proiectele europene ale Primăriei Iași la începutul acestui an. Firma Avensa Consulting, din Iași, dar cu filiale în țară și Moldova sau China, este abonată la mai multe primării și consilii județene, având numeroase contrache încheiate cu autoritățile locale.
În data de 15.11.2013, judeţul Vâlcea, prin Consiliul Judeţean Vâlcea, în calitate de beneficiar, a semnat cu Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, un contract de finanțare nerambursabilă în cadrul Programului Operaţional Sectorial de Mediu 2007-2013 (POS Mediu), Axa prioritară 2 – Sector Managementul Deșeurilor, pentru realizarea investiției „Sistem de management integrat al deșeurilor solide în județul Vâlcea”.Proiectul are perioada de implementare de 37 de luni, iar valoarea totală este de 142.821.343 Lei, fără TVA. Ulterior, Consiliul Judeţean Vâlcea a semnat în luna iulie 2014 contractul de servicii “Asistenţă tehnică pentru managementul proiectului și servicii de publicitate și campanii de informare și conștientizare a publicului”, atribuit Asocierii S.C. AVENSA CONSULTING S.R.L. – S.C. AGRAFICS COMMUNICATION S.R.L.. Contractul are o valoare de 1.139.579,48 lei (fără TVA) şi se va derula pe o perioadă de 21 luni (la care se adaugă perioada de notificare a defectelor de 12 luni) de la data emiterii Ordinului de începere a contractului (18.08.2014).
În atenția lui Ion Cîlea: Afacerile cu Ionuț Nechita ar putea sa-l coste libertatea pe edilul din Iași Nichita
Potrivit ziarului „Bună ziua Iași“, dupa numarul de contracte prinse, firma Avensa Consulting ar parea una din cele mai mari firme de consultanta din regiune, castigand zeci si zeci de contracte in tara, dar mai ales in regiunea unde proiectele sunt gestionate de Constantin Apostol, directorul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est. Avensa a activat la inceputul anilor 2000 ca un ONG, Centrul de Dezvoltare Comunitara, iar ulterior, in 2004, au facut o frima cu acelasi nume. Elaborarea, scrierea si managerierea unor proiecte europene au inceput sa aduca firmei bani cu carul. Liderul acesteia, Ionuț Gabriel Nechita, de 37 de ani, practicant de arte martiale, face parte din loja masonica "Dragos Voda" din Bacau. "Nu vreau sa comentez in niciun fel informatii legate de apartenenta la loja sau viata privata", a spus Ionut Nechita. Acesta a precizat ca nu stie nici acum de ce a fost luat la ochi pentru verificarile demarate de DNA, "profesionalismul caracterizand activitatea noastra". In ciuda parerii lui Ionut Nechita, Avensa a aparut in presa ca una din firmele căpușă aciuate pe langa proiectele europene. La Suceava, firma ar oferit "consultanta" unui proiect al autoritatilor locale timp de cinci minute, la un seminar, lucru pentru care a primit peste 200.000 de euro.
Lista contractelor dintre Avensa si Primăria Iași
La Primaria Iasi, Avensa a prins mai multe contracte pe fonduri europene. In conditiile in care, de cinci ani, consultantii de la Avensa le intocmesc documentele celor din primarie pentru mai multe proiecte europene, pare ciudat ca primarul ar fi uitat de aceasta colaborare.Totusi, o trecere in revista a contractelor incepe cu cel incheiat in 2009. Contractele au venit dupa o serie de licitatii la care cei de la Avensa au prezentat oferte chiar mai mici de jumatate din estimarea initiala.
In 2009, pe 23 octombrie, societatea a prins un contract prin care trebuia sa gestioneze de cap-coada proiectul de milioane de euro al Centrului Tehnologic Regional, contractul de proiectare avand o valoare de 693.396 lei, in conditiile in care estimarea era de 1.000.000 fara TVA. Practic, cei de la Avensa trebuiau sa realizeze documentatia de finantare, studiile de piata, de fezabilitate, proiectul pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii, de organizare a executiei lucrarilor, a proiectului tehnic, a detaliilor de executie si caietele de sarcini aferente. Realizarea caietelor de sarcini pare a fi cheia anchetei DNA, acestea dand posibilitatea controlarii ofertelor primite la contractele mai banoase, de lucrari de constructii. Consultanta si proiectarea lucrarilor pentru "Cresterea accesibilitatiii spre zona centrala, economica si comerciala", mai precis pentru lucrarile de pe strazile din spatele Primariei, au adus celor de la Avensa un contract de 148.000 lei. Acesta, incheiat pe 30 septembrie 2010, viza o oferta la aproape jumatate de pret fata de estimarea initiala, de 270.000 lei fara TVA.
Consultanta si proiectarea tehnica pentru documentatia aferenta etapei a doua de reabilitare a Manastirii Golia au mai adus celor de la Avensa un contract de 60.000 de lei, incheiat la finele lui 2010 si semnat fix cu o luna inainte de Craciun. Pe 4 aprilie 2011, Avensa a mai prins la Primarie un contract de consultanta in valoare de 338.247 de lei, pentru asigurarea serviciilor de management aferente proiectului "Dezvoltarea axei de transport Est-Vest", estimarea initiala a costurilor fiind 463.352 lei fara TVA. Inca un proiect derulat de Avensa cu Primaria Iasi este cel de elaborare a serviciilor de proiectare privind proiectul RETINA, ce viza refacerea unor cladiri din zona Gradinari, cu o valoare estimata initial la 180.839 lei. Oferta societatii a fost de 84.412 lei, iar contractul a fost semnat pe 16 decembrie 2012.
Sfera de influenţă a PDL
Conform „Ziarului de Iași“, portofoliul companiei este foarte stufos şi predomină contractele de consultanţă pentru întocmirea planurilor integrate de dezvoltare urbană pentru zeci de primării. De asemenea, societatea din Iaşi a oferit consultanţă pentru realizarea portofoliilor de proiecte pentru accesarea finanţărilor europene în special pe programul POR. Astfel de servicii au fost contractate pentru Buzău contra sumei de 1,15 milioane de lei, pentru Vaslui - 700.000 de lei, pentru Botoşani - 770.000 de lei sau pentru Paşcani - 500.000 de lei. În judeţul Suceava, Avensa Consulting a câştigat 118.000 de lei pentru strategia de dezvoltare a zonei metropolitane pentru perioada 2014-2020 şi a mai încasat 1,12 milioane de lei pentru realizarea Planului Integrat de Dezvoltare Urbană al municipiului Suceava.
Aceeaşi firmă a întocmit documentaţia pentru Planul integrat de dezvoltare pentru Piatra Neamţ. Predominante în portofoliul companiei sunt şi consultanţele pe proiectele care vizează creşterea siguranţei în diverse oraşe, precum Suceava, Vaslui şi Buzău, Paşcani, Moineşti, Moreni, Botoşani, Medgidia, dar şi pe proiecte de infrastructură. Firma Avensa Consulting oferă şi servicii de publicitate pe proiecte europene. Consiliul Judeţean Alba a contractat servicii de publicitate de 641.000 de lei pentru promovarea sistemului de management integrat al deşeurilor.
Acelaşi tip de proiect i-a adus firmei peste 1,4 milioane de lei de la Consiliul Judeţean Hunedoara care a contractat asistenţa tehnică în managmentul deşeurilor. Primăria Arad a atribuit tot firmei Avensa Consulting studiul de fezabilitate privind reabilitarea reţelei de distribuţie şi transport a energiei termice în Arad, firma oferind la licitaţie un preţ de aproape 3 ori mai mic decât estimarea. Firma a fost trimisă deseori în sfera de influenţă a PDL. Vicepreşedintele PNL Cluj-Napoca declara anul trecut că Avensa Consulting face parte din „camarila PDL“ şi ar fi deţinută de către o rudă a lui Gheorghe Flutur. Declaraţia a fost preluată de presa locală după ce Avensa Consulting câştigase un contract de 98.000 de lei pentru realizarea documentaţiei care va sta la baza parkingului Haşdeu.
Legături periculoase ale firmei ieşene de la care a plecat dosarul de la DNA
Aceași sursă menționează că asociatul firmei Avensa Consulting la licitaţia din 2011 de la Ministerul Dezvoltării a fost o firmă cunoscută la nivel naţional, atât pentru anvergura sa, cât şi ca urmare a renumelui, mai mult negativ, al fondatorului ei: Boştină & Associates Financial Consulting SRL, patronată atunci de controversatul Doru Boştină. Firma Boştină&Associates este una dintre cele trei entităţi economice prin intermediul cărora controversatul avocat Doru Boştină, în acest moment judecat alături de mai notoriul Gruia Stoica, a făcut afaceri cu statul în ultimii ani. DNA a început recent urmărirea penală pe numele avocatului, acesta fiind acuzat de trafic de influenţă în dosarul patronului Grupului Feroviar Roman SA, Gruia Stoica, cel care a fost la un pas de a prelua CFR Marfă. Conform procurorilor, Gruia Stoica i-ar fi oferit 3 milioane de euro lui Doru Boştină pentru a obţine informaţii confidenţiale care să-i permită să câştige un contract de transport cu statul în valoare de 100 de milioane de euro, concurentul său în cadrul licitataţiei fiind CFR Marfă. Controversatul Doru Boştină este avocat în Baroul Ilfov. Acesta a fost mai întâi exclus din profesia de avocat de către Uniunea Barourilor din România, după ce a fost condamnat definitiv la trei luni de închisoare cu suspendare pentru fals în înscrisuri şi uz de fals. Ulterior, Doru Boştină a fost reprimit în profesia de avocat în cadrul Baroului Ilfov câteva zile mai tâziu după exludere, ca urmare a unei cereri de mutare pe care o făcuse avocatul. Societatea comercială Boştină & Associates Financial Consulting a avut numeroase contracte în special pe asistenţă tehnică, consultanţă şi management.
• Tiberiu Pîrnău
Web Design by DowMedia
Felicitari!
Un articol bun, documentat. As fi adaugat doar ca in Valcea exista firme de consultanta bune, care ar fi lucrat pe bani mai putini si care platesc taxe si impozite aici la noi in judet!