Senatorul Cotescu îi cere lămuriri ministrului Mediului în legătură cu timbrul de mediu

joi, 14 noiembrie 2013

Î N T R E B A R E

Adresată: Doamnei ministru Rovana Plumb, Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice

De către: Senator Marin Adrănel Cotescu / Circumscripția electorală nr. 40, Colegiul uninominal nr. 3 Râmnicu Vâlcea / Grup Parlamentar P.N.L.

Obiectul şi conţinutul întrebării: eficiența introducerii timbrului de mediu

 

     Doamna Ministru,

            Prin introducerea timbrului de mediu începând cu 15 martie 2013 (momentul adoptării normelor metodologice de aplicare) s-a urmărit înnoirea parcului auto, concomitent cu reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră precum și creșterea estimativă a Fondului de Mediu cu 100 de milioane de lei față de anul trecut.

Măsura a stârnit nemulțumiri din partea tuturor categoriile socio-profesionale, incluzând cea a militanților pentru protecția mediului. Prin urmare, timbrul de mediu are aparența unei supraimpozitări în scopul unic de a suplimenta veniturile statului, fără vreo consecință pozitivă asupra mediului sau a înnoirii parcului audio.

Acest fapt rezultă și din unele date statistice potrivit cărora:

- piaţa de autoturisme second hand importate în România ar fi înregistrat o creştere cu 64% în primele 8 luni din 2013, ajungând la 147.600 de unităţi, de la cele 106.800 de unităţi înscrise în primele 8 luni ale anului trecut;

- în cele 8 luni aferente anului în curs s-ar fi înregistrat un declin vizibil pe piața mașinilor noi, cu 18% mai puțin față de primele 8 luni ale anului 2012;

În măsura în care aceste informații statistice sunt corecte, ar rezulta că adoptarea timbrului de mediu a avut un impact direct asupra structurii importurilor de maşini second hand, crescând semnificativ ponderea acestora.

Având în vedere aceste aspecte, vă rog să îmi comunicați, doamna Ministru, dacă aceste date statistice sunt corecte și cunoscute la nivelul ministerului pe care îl conduceți. În cazul unui răspuns afirmativ, vă rog, doamna Ministru să-mi comunicați dacă luați în calcul eliminarea sau, cel puțin o reducere semnificativă a valorii timbrului de mediu, având în vedere efectul negativ pe care acesta îl are față de scopul inițial al ”întineririi” parcului auto.

Vă rog să îmi comunicați răspunsul dumneavoastră în scris.

Cu deosebită considerație,

Marin-Adrănel COTESCU

Senator de Vâlcea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

One comment on “Senatorul Cotescu îi cere lămuriri ministrului Mediului în legătură cu timbrul de mediu”

  1. eliminati dracu' odata timbrul asta nenorocitilor, niciun om de rand nu o sa munceasca luni de zile sa il plateasca. eu unu poluez pe vechiul proprietar si tot poluez. cine are sute si mii de euro sa va dea cand minimul pe economie nu ajunge nici de mancare? pe voi astia de sus va doare la salamul de sibiu. timbrul de mediu - o taxa cretina sa stoarca saracimea de bani. gunoaielor!

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe