Senatorul Dan Niţu a avut mai multe iniţiative legislative care vin în sprijinul agricultorilor

duminică, 3 martie 2013

Senatorul Dan Niţu a avut mai multe iniţiative legislative care vin în sprijinul agricultorilor

Vineri, 1 martie, senatorul USL Dan Remus Niţu a făcut, în cadrul unei conferinţe de presă, un prim bilanţ al activităţii parlamentare şi politice din ultimele aproape trei luni de la alegerile generale din 9 decembrie 2012. Concret, ca membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală şi ca secretar al Comisiei pentru egalitatea de şanse din Senatul României, senatorul Dan Niţu a anunţat că a avut mai multe iniţiative legislative care vin în sprijinul agricultorilor. “Pentru veniturile din activităţi agicole determinate pe baza de norme de venit obţinute în perioada 1 ianuarie 2013 - 1 februarie 2013, normele de venit se stabilesc de către direcţiile teritoriale de specialitate ale MADR şi se aprobă de direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale ale MEF. Obligaţiile fiscale sunt cele în vigoare la data realizării acestora (depunerea declaraţiei 221 până la data de 25 mai 2013, efectuarea plăţilor până la 25 septembrie şi 25 noiembrie 2013).

Pentru veniturile obţinute din activităţi agricole pentru care venitul net anual se determină în sistem real între 1 ianuarie 2013 - 1 februarie 2013 nu se mai stabilesc plăţi anticipate, iar venitul net anual se declară până în data de 25 mai 2014. Persoanele care realizează venituri din activităţi agricole (impozitate la normă de venit sau în sistem real), nu datorează contribuţia de asigurări sociale (CAS - contribuţia pentru pensii), deci nu depun declaraţia 600. Persoanele care realizează venituri din activităţi agricole care se impozitează la normă de venit sau în sistem real datorează (chiar dacă mai obţin şi alte venituri) contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS). Contribuţia lunară de asigurări sociale de sănătate este de 5,5% din valoarea lunară a normei de venit (valoarea anuală raportată la cele 12 luni ale anului). În cazul persoanelor care realizează numai venituri din activităţi agricole şi nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, dacă valoarea lunară a normei de venit este sub nivelul minim brut pe ţară (750 lei - primele 6 luni, 800 lei - ultimele 6 luni), contribuţia lunară de asigurări sociale de sănătate este de 5,5% din o treime din salariul minim brut pe ţară. Încadrarea în plafon se face de către organul fiscal, după încheierea anului fiscal, pe baza declaraţiilor fiscale. Organul fiscal emite decizie de impunere privind contribuţia datorată în baza formularului 221 depus de contribuabili, iar plata se va face în două rate egale, odată cu impozitul pe venit datorat, astfel: 50% din contribuţia anuală până la data de 25 octombrie inclusiv; 50% din contribuţia anuală până la data de 15 decembrie inclusiv.

Veniturile din silvicultură şi piscicultură reprezintă veniturile obţinute din recoltarea şi valorificarea produselor specifice fondului forestier naţional, respectiv a produselor lemnoase şi nelemnoase, precum şi cele obţinute din exploatarea amenajărilor piscicole. Pentru veniturile din silvicultură şi piscicultură impozitarea se va face în sistem real (prin determinarea venitului net anual pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă şi aplicarea cotei de impozit de 16% asupra acestuia). Persoanele care realizează venituri din silvicultură şi piscicultură datorează (chiar dacă mai obţin şi alte venituri) contribuţia de asigurări sociale de sănătate”, a precizat printre altele senatorul USL Dan Remus Niţu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe