AER OXIGENAT PENTRU ADMINISTRAȚIILE LOCALE

joi, 30 august 2012

Vin bani de la Bucureşti

AER OXIGENAT PENTRU ADMINISTRAȚIILE LOCALE

Rectificarea bugetară operată recent de Guvernul Ponta a însemnat pentru Consiliul Judeţean Vâlcea, precum şi pentru autorităţile publice locale o nesperată gură de oxigen care vine într-un moment cum nu se putea mai potrivit. Este pentru prima dată în ultimii 7 ani când administraţiile publice teritoriale şi locale, indiferent de culoarea politică a primarilor, primesc sume consistente pentru plata arieratelor, ieşind astfel de sub presiunea sufocantă a datoriilor.

În cazul judeţului nostru, Guvernul a alocat următoarele fonduri: 1.569.000 lei pentru finanţarea unităţilor de învăţământ preuniversitar, cu deosebire pentru acoperirea cheltuielilor prevăzute de art.104, lit.b şi e din Legea Educaţiei Naţionale; 127.000 lei pentru punerea în aplicare a hotărârilor judecătoreşti obţinute în instanţă de către profesori nemulţumiţi de reducerea salariilor; 1.428.000 lei pentru achitarea drepturilor băneşti ce li se cuvin asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizaţiile lunare; 2.235.000 lei pentru echilibrarea bugetelor locale.
Dar cel mai mare ajutor pe care îl primim în urma rectificării bugetare din această lună îl reprezintă cele 274,29 miliarde lei vechi ce ni se vor acorda prin sumele defalcate din TVA pentru achitarea unor obligaţii de plată faţă de operatorii economici.

Ne aflăm, cum spuneam, în faţa unei decizii guvernamentale fără precedent când este exclusă alocarea politizată a fondurilor şi drenarea clientelară a banilor publici.
Este limpede faptul că, de astădată, rectificarea bugetară iniţiată de către Guvernul Ponta aşează, în sfârşit, cheltuielile publice pe o nouă bază care corespunde deopotrivă nevoilor reale ale populaţiei şi administraţiilor publice locale. Prin această decizie se încearcă şi se reuşeşte refacerea echilibrului financiar şi, în egală măsură, social care a fost puternic afectat de către guvernele anterioare.
Sigur, faţă de un asemenea demers reparatoriu, era de aşteptat să apară “bocitoarele” din sfera opoziţiei, după cum chiar aşa s-a întâmplat. Motivul invocat? Cică, rectificarea bugetară s-a făcut prin sacrificarea investiţiilor. Da, s-a renunţat la continuarea lucrărilor pentru construcţia de piscine la sate, pentru terenuri de fotbal în pantă sau patinoare destinate unor tineri care n-au pus şi nici n-au de gând să pună patine în picioare. Sunt menţinute, însă, cu toată forţa financiară acele investiţii utile, cu efect multiplicator la nivelul comunităţilor şi al economiei naţionale, adică investiţii extrem de necesare pentru viaţa de zi cu zi a oamenilor.

Dr. ing. ION CÎLEA

Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe