Vineri, 6 august 2010, a avut loc, la Mănăstirea Cozia, o slujba de comemorare a 4 ani de la moartea ASR Prinţul Carol Mircea al României, primul născut al MS Regele Carol al II-lea. La mormântul ASR Prinţul Carol Mircea al României a mers, pentru prima dată de când s-a născut, şi nepotul său, ASR Prinţul Carol Ferdinand al României, în vârstă de 7 luni.
Slujba de comemorare a fost oficiată de către Arhimandrit Dr. Vartolomeu Androni, stareţul Sfintei Mănăstiri Cozia şi de un sobor de preoţi. La acest eveniment au participat, pe lângă oficialităţi locale şi diverse personalităţi, reprezentanţi ai Guvernului, reprezentanţi ai B.O.R., oameni politici, prieteni ai familiei, membrii ai Fundaţiei Prinţul Paul pentru România şi ai Fundaţiei Internaţionale Omenia.
ASR Prinţul Carol Mircea a încetat din viaţă la Londra, pe data de 27 ianuarie 2006, la vârsta de 85 de ani. Prinţul Carol Mircea, fratele mai mare al Regelui Mihai, a venit pentru prima dată în România în 2005, după un exil de 50 de ani în Franţa şi Anglia. Prinţul Carol Mircea a fost înmormântat la Mănăstirea Cozia, pe 12 august 2006, la câteva luni de la deces, când fiul său, ASR Prinţul Paul al României a reuşit să obţină aprobarea pentru înhumarea rămăşiţelor pământeşti ale tatălui său în pământ românesc.
„Ultima dorinţă a tatălui meu a fost aceea de a fi înmormântat în România, lângă tatăl său, Regele Carol al II-lea, ale cărui oseminte se află la Mănăstirea Curtea de Argeş. Nu am reuşit să împlinesc întru totul dorinţa sa, însă sunt convins că şi-a găsit liniştea la Mănăstirea Cozia. Îmi pare rău că tatăl meu nu a trăit să îşi poată ţine în braţe nepotul însă, îi sunt recunoscător lui Dumnezeu pentru faptul că ne-a binecuvântat, pe mine şi pe soţia mea, Prinţesa Lia, cu un copil şi trăiesc astăzi momentul în care îi pot spune băiatului meu: «Aici este înmormântat bunicul tău, un om demn, care a iubit România din toată inima»”, a declarat ASR Prinţul Paul al României.
Prinţul Carol Mircea a crezut, până în ultima clipă a vieţii sale, că se va putea întoarce în România oricând, deoarece justiţia română va recunoaşte decizia definitivă şi irevocabilă de la Lisabona, obţinută în 1955, prin care a fost recunoscut ca fiind primul născut al Regelui Carol al II-lea. Acest lucru nu s-a întâmplat, deşi Prinţul Carol Mircea a avut câştig de cauză şi în Franţa şi în Anglia, fiindu-i recunoscută apartenenţa regală.
Acest lucru este pe cale să se întâmple în România abia acum, la 4 ani de la moartea sa, după un proces care durează de mai bine de 18 ani. În urmă cu două luni Tribunalul de la Strasbourg a condamnat statul român pentru ca timp de mai bine de 18 ani instanţele româneşti nu au recunoscut decizia Tribunalului din Lisabona, din 1955, prin care se stabilea că Mircea de Hohenzollern este fiul legitim al lui Carol al II-lea.
Statul român este obligat să plătească despăgubiri morale în valoare de 9.500 de euro către fiul său, Prinţul Paul, pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil prin tergiversarea procesului în care tatăl său cerea să fie recunoscut drept fiu legitim şi primul născut al regelui Carol al II-lea. În urma deciziei Tribunalului de la Strasbourg, din momentul pronunţării acesteia, statul român are la dispoziţie trei luni de zile pentru a finaliza acest proces.
Web Design by DowMedia