Ministerul Finanţelor a ras alocaţiile bugetare pe trimestrul III

miercuri, 7 iulie 2010

Ministerul Finanţelor a ras alocaţiile bugetare pe trimestrul III

DRUMURILE AU INTRAT PE FUNDĂTURĂ

Deşi am ajuns la fundul sacului cu fondurile pentru plata investiţiilor realizate în reţeaua rutieră judeţeană şi am sperat că acoperim o parte din datorii prin sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată ce ne reveneau prin buget în cel de-al treilea trimestru al acestui an, Ministerul Finanţelor Publice a reuşit ca, printr-un comunicat sec şi dur, să ne aducă în pragul disperării.

Ni s-a adus la cunoştinţă că respectivul minister a prevăzut un set de măsuri suplimentare pentru „ajutorarea deficitului bugetar, printre care şi reducerea sumelor de la bugetul de stat alocat către bugetele locale”, reducând sumele defalcate din TVA pe trimestrul III, urmând ca, printr-o rectificare ulterioară de buget să fie, probabil, retrase definitiv.
Conformându-se ordinului ministerial, Direcţia Generală a Finanţelor Publice a judeţului Vâlcea ne-a anunţat că sumele defalcate pentru echilibrarea bugetelor locale se referă atât la partea ce a revenit bugetului propriu al Consiliului Judeţean cât şi la cele pe care noi le-am repartizat pe unităţi administrativ teritoriale, adică pe primării locale, cu destinaţia de cofinanţare a proiectelor.

În loc să ni se explice din ce raţiuni s-a modificat repartizarea pe trimestre prin diminuarea drastică a alocaţiilor din trimestrul III a.c., ni se cere imperativ să dispunem măsuri urgente „de modificare a repartizării pe unităţi administrativ teritoriale a sumelor defalcate din TVA” şi să comunicăm, tot în regim de urgenţă, corecţiile pe care le-am efectuat.

Prin această Decizie, Ministerul Finanţelor a încălcat prevederile art.50 din Legea nr. 273/2006 în sensul că modificarea repartizării pe trimestre a sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, precum şi pentru drumurile judeţene şi comunale se efectuează doar pe baza propunerilor ordonatorilor principali de credite. Or, voluntarismul „discret” al Ministerului de Finanţe ne aduce într-o stare suplimentară de criză şi incertitudine.

Sigur că, în faţa unei astfel de surprize, nu puteam să rămânem indiferenţi şi fără replică, mai ales că decizia guvernamentală ne-a prins cu o producţie realizată şi nedecontată pe structura lucrărilor de reabilitare a drumurilor în valoare de 78,55 miliarde lei vechi, sume deja angajate pe bază de contract. Este vorba despre lucrări extrem de necesare şi de importante pe drumuri cu suprafeţe asfaltice degradate de îngheţurile din iarnă, dar şi exploatarea îndelungată, peste normele legale de utilizare, ca şi de drumuri care nu mai pot fi folosite pentru transportul în comun de persoane în condiţiile de siguranţă.
La acestea mai trebuie adăugate şi drumurile comunale a căror platformă a fost grav afectată de inundaţii, alunecări de teren şi alte calamităţi naturale.

Inventarul urgenţelor care nu pot fi în nici un caz amânate până în trimestrul IV când drumarii nu vor mai putea interveni cu lucrări imposibil de realizat pe timp friguros a fost temeinic prezentat într-un memoriu pe care l-am înaintat Ministerului Finanţelor Publice, însă nu ne punem mari speranţe în reacţia pozitivă a gestionarului bugetului de stat. Aşa că ne aşteptăm la vremuri şi mai grele pentru soarta drumurilor din judeţ.

• dr. ing. Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe