Controversele legate de vaccinul împotriva virusului A H1N1 continuă. Ministerul Sănătăţii nu a raportat până acum nici un caz de efecte secundare grave postvaccinare, dar specialiştii spun că efectele adverse ale vaccinului se pot vedea numai în timp. Şi tot specialiştii afirmă că virusul A H1N1 nu a apărut anul trecut, ci mult mai demult. În lume există 23 de institute sau companii farmaceutice licenţiate pentru producerea vaccinului împotriva A/H1N1, printre care şi Institutul Cantacuzino din Bucureşti.
Toate cele 23 de tipuri de vaccin produse în lume conţin aceeaşi tulpină de virus, notează Jurnalul Naţional. Diferenţele constau doar în modalitatea de producere, spun specialiştii. Până în prezent, Ministerul Sănătăţii nu a raportat niciun caz de deces în urma vaccinării.
Potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile, din cele 30 de posibile reacţii adverse postvaccinale, în urma analizelor s-au confirmat 13. Acestea au fost însă uşoare şi s-au manifestat prin stări de subfebrilitate sau dureri de cap. Specialiştii afirmă că efectele secundare ale vaccinului se pot vedea numai în timp. Printre cele mai grave se numără unele tulburări neurologice, cum sunt encefalomielita şi un tip de paralizie, denumit Sindrom Guillan-Barre.
Web Design by DowMedia