Sinistraţi de la Ocne se mută în casele noi abia la primăvară

duminică, 20 decembrie 2009

Sinistraţi de la Ocne se mută în casele noi abia la primăvară

Şase dintre cele 54 de familii care locuiesc în zonele de risc ale câmpurilor de sone din localitatea Ocnele Mari - Vâlcea, au de vineri, 18 decembrie, case noi. Autorităţile au renunţat însă să le mai înmâneze familiilor de sinistraţi cheile de la noile locuinţe, datorită nemulţumirii localnicilor.

Sinistraţii nu vor să se mute

Oamenii au refuzat să se mute în noile case, cel puţin până la primăvară, pe motiv că ar fi prea mare deranjul, acum, în plină iarnă şi nu au fost prezenţi la inaugurare. Potrivit autorităţilor, oamenii nu se pot muta şi din cauza faptului că unele case au probleme la pereţi. „Nu ne-am mutat, pentru că este greu acum, iarna, să ducem toate lucrurile din gospodărie, acolo. Aşteptăm până la primăvară. Am fost şi le-am văzut, sunt frumoase, au parchet, au gresie şi faianţă în băi, suntem foarte mulţumiţi de ele, dar cum să ne mutăm acolo acum? Pereţii sunt reci, iar noi suntem bătrâni şi avem nevoie de căldură. Rămânem aici, că e bine şi lucrurile s-au mai stabilizat. Nu mai este pericolul aşa de mare.”, spune Maria Chiripuş, una dintre beneficiarele locuinţelor noi de la Căzăneşti, care nu se îndură să-şi părăsească vechea casă.

Case pentru toţi, până la sfârşitul anului

Locuinţele pentru sinistraţii din Ocnele Mari ar fi trebuit finalizate de acum un an, dar termenele de predare au tot fost amânate. 28 de familii dintre cele 54 care locuiesc în zona de risc a câmpurilor de sonde I şi II au optat să li se construiască locuinţe noi, dar autorităţile au reuşit să finalizeze până acum doar şase case. Doar trei dintre beneficiari au gospodăriile în chiuveta barajului de retenţie construit de autorităţi pe Pârăul Sărat pentru a reţine saramura pompată din caverna Câmpului I de sonde, celelalte trei fiind de pe strada Ştrandului, care a fost afectată de deversările de saramură provenite din Câmpul II de sonde în anul 2005. Conversmin, societatea Ministerului Economiei care s-a angajat să se ocupe de închiderea câmpurilor de mină din Ocnele Mari, promite că, până la sfârşitul anului, toţi sinistraţi care au optat pentru această variantă se vor muta în casă nouă. Pentru realizarea celor şase locuinţe, statul român a cheltuit până acum 1,19 milioane de lei.

Cetăţean de onoare

Profesorul geolog Florin Zamfirescu, coordonatorul echipei care s-a ocupat de prăbuşirea controlată a tavanului salinei din Câmpul I sonde Ocnele Mari este acum cetăţean de onoare al oraşului. În luna septembrie a acestui an, directorul societăţii Conversmin a spus că statul a cheltuie în jur de 19 milioane de euro pentru prăbuşirea controlată de la Ocne, plus alte 500 de miliarde de lei pentru cele 49 de case construite la Copăcelu, în 2001. Pentru cele 20 de case care urmează a fi construite la Căzăneşti costurile sunt de 104 miliarde de lei. Cuantumul despăgubirilor din 2008 a ajuns la 26 de miliarde lei.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe