Preotul din Poiana, alungat şi apoi reprimit în parohie

duminică, 13 decembrie 2009

Construcţia unei biserici, motiv de dispute prelungite la Perişani

Preotul din Poiana, alungat şi apoi reprimit în parohie

• A refuzat să i se construiască o biserică nouă

Anda Vlad

Construcţia unei biserici în comuna vâlceană Perişani a devenit de câteva luni principalul motiv de ceartă între localnici. În ciuda opoziţiei preotului care nu a fost de acord cu înălţarea locaşului de cult şi problemelor apărute din cauza lipsei unei locaţii potrivite, primarul Ion Sandu a demarat în sfârşit lucrările. Ceea ce în urmă cu aproape 3 ani părea o iniţiativă lăudabilă a autorităţilor locale din Perişani s-a dovedit pe parcurs „sămânţă de scandal” între localnici care, timp de câteva luni s-au aflat în tabere diferite.

Proiect sabotat prin neimplicare

Primarul localităţii, Ion Sandu, spune că iniţiativa construirii acestui nou locaş de cult a aparţinut administraţiei locale a comunei. „Iniţiativa de a construi o biserică nouă în satul Poiana a apărut pentru a oferi enoriaşilor posibilitatea de a participa la slujbele religioase fără a exista pericolul ca structura vechiului locaş de cult să cedeze şi să se producă astfel accidente. Vechea biserică nu mai corespundea în nici un fel nevoilor comunităţii. Zidurile erau fisurate, iar acoperişul devenise foarte instabil. Am luat decizia de a construi o biserică nouă în locul celei vechi, pe terenul aflat în imediata vecinătate a cimitirului. Fondurile necesare ridicării acestui lăcaş de cult nu provin din bugetul local”, spune primarul din Perişani.

Acesta susţine că problemele au început în momentul în care preotul paroh din Poiana, Gabriel Ionescu, a aflat de iniţiativa reprezentanţilor primăriei şi a făcut tot posibilul pentru a se eschiva de la îndatoririle care îi reveneau. Primarul îl acuză pe preot că nu s-a arătat interesat de proiect nici măcar după ce Primăria a reuşit să acceseze fondurile de la Guvern, ba mai mult, nici măcar nu a dat curs solicitării administraţiei locale, de a contribui la încheierea formalităţilor. Şeful administraţiei locale crede că unul dintre motivele care l-ar fi determinat pe preot să refuze colaborarea cu Primăria ar putea consta în faptul că acesta nu era dispus să petreacă atât de mult timp ocupându-se de construcţie.

„Nimeni nu înţelege atitudinea acestui preot şi a celor câteva persoane care îl susţin. Nicăieri în lumea aceasta nu există ca un preot să refuze construcţia unei biserici, cu atât mai mult cu cât lui nu i s-a cerut nici un ban pentru acest proiect. În cazul în care accepta să colaboreze, preotul ar fi fost nevoit să stea mult mai mult în Poiana, ceea ce cred că nu era pe placul său”, crede primarul Sandu.

Preotul a refuzat construcţia

Materialele de construcţie au fost achiziţionate de câteva luni bune, dar lucrările nu au început nici după un an. Motivul? Primarul Sandu declară că preotul Gabriel Ionescu a continuat să evite să se implice în proiect, cu toate că documentaţia era întocmită, se emisese autorizaţia de construcţie, iar terenul pe care urma să fie construită biserica fusese trecut în proprietatea parohiei. „Preotul Ionescu a început să vorbească cu câteva persoane, domiciliate în imediata apropiere a bisericii, pentru a le convinge să se opună proiectului. Le-ar fi spus că, dacă vor accepta construcţia noii biserici, nu vor mai avea drept de servitute.

În comună au apărut zvonuri că primarul ar vrea să scoată morţii din morminte şi să-i arunce într-o groapă comună, ba că vrea să dărâme biserica veche înainte de a o finaliza pe cea nouă şi câte şi mai câte”, mai aminteşte primarul Sandu. După ce au fost nevoiţi să schimbe de patru ori locaţia pentru construcţia bisericii, după ce au fost efectuate studii geo şi au fost eliberate două autorizaţii de construcţie, reprezentanţii Primăriei Perişani au decis într-un final să stabilească ca spaţiu pentru ridicarea locaşului de cult curtea bisericii vechi.

Alungat din parohie

Primarul spune că cei mai mulţi oameni din sat, observând încăpăţânarea celor care se opun construirii noii biserici, au hotărât să ia măsuri extreme. În acest sens, aceştia au decis să închidă definitiv biserica veche şi să-l alunge pe preot din sat. „Oamenii au înţeles situaţia şi au vrut să pună lacăt pe uşa bisericii. Toată comuna a înţeles că este periculos să stai sub acoperişul bisericii vechi, pentru că există riscul de accidente.

De aceea, s-au gândit să grăbească ridicarea noului lăcaş de cult. A trebuit să intervin pentru a-i opri să facă acest lucru”, subliniază primarul. Potrivit primarului Sandu, în urmă cu câteva luni, localnicii din Poiana au decis unanim ca parohia să fie reprezentată începând cu anul viitor de un alt preot, care să se implice cu adevărat în problemele comunităţii. Preotului Ionescu i s-a dat de înţeles că nu mai este dorit în Poiana, fapt pentru care acesta a fost nevoit să renunţe la parohie.

Bisericuţe printre localnici

Cei mai mulţi cetăţeni spun că ar fi fost indicat ca preotul Ionescu să se conformeze încă de la început deciziei Primăriei, de a ridica o biserică nouă. „Nu avem nimic cu preotul Gabriel Ionescu, dar ne-am fi dorit să se implice mai mult în problemele parohiei. Preotul este un om bun, deştept şi cinstit, dar adevărul este că stătea prea puţin la biserică, în parohie. Am înţeles că vrea să-şi dea doctoratul şi masteratul şi nu prea are timp de noi.

Nu prea ştie ce se întâmplă prin Poiana. Păcat, pentru că ar fi trebuit să înţeleagă că satului îi trebuie o biserică nouă şi, astfel, nu mai trebuia să plece de la noi”, spune o localnică care locuieşte în apropierea bisericii. Tanti Ioana – proprietarul terenului din apropierea vechii biserici pare că îl susţine întru-totul pe preotul Ionescu. „Nu sunt de acord cu construcţia bisericii în curtea cimitirului.

Ce este în neregulă cu vechea biserică, pentru că mie nu mi se pare dărâmată deloc? Preotul face ce trebuie să facă. Pe locul unde vor să construiască biserica au fost deja înmormântaţi nişte oameni, iar de la morminte până la gardul meu nu este loc pentru construcţie”, spunea femeia. În ciuda opoziţiei celor câţiva cetăţeni, primarul Ion Sandu a dispus începerea construcţiei edificiului. Astfel, în urmă cu câteva săptămâni, în curtea cimitirului din Poiana a fost turnată fundaţia noii biserici.

Biserică peste oseminte

Câţiva localnici au fost nemulţumiţi şi de această dată, de faptul că biserica va fi ridicată la o distanţă mult prea mică de morminte. Familiile celor înmormântaţi în locul respectiv anunţau faptul că 4-5 morminte se aflau la câţiva centimetri de zidul lăcaşului de cult. „Nu ne deranjează noua biserică, ba chiar suntem de acord cu construcţia ei, dar trebuiau găsite alte soluţii, astfel încât să nu se producă astfel de situaţii neplăcute”, spune Elena Popescu.

Cu privire la nemulţumirea enoriaşilor, primarul Ion Sandu spune că îngrijorarea lor este justificată, dar ţine să-i asigure că distanţa dintre morminte şi zidul bisericii va fi regulamentară şi va respecta întocmai legea. „Între biserică şi morminte va fi o distanţă de cel puţin un metru şi jumătate. Oamenii nu au de ce să se plângă, pentru că nimeni nu le va călca în picioare locurile de veci ale decedaţilor. Într-adevăr, distanţa putea fi mai mare, dar nu am avut altă locaţie pentru construcţia bisericii. Această variantă este singura pe care am putut-o găsi în câţiva ani de căutări. Oamenii ar trebui să fie mai înţelegători şi ar trebui să aprecieze chiar şi această soluţie, pentru că biserica am ridicat-o numai şi numai pentru ei”, spune primarul.

Pentru a evita astfel de probleme, primarul a dispus ca toate mormintele aflate în apropierea fundaţiei să fie asigurate de un zid de beton, ridicat pentru a împiedica producerea unor alunecări de teren. Lucrările la noua biserică vor fi finalizate în primele luni ale anului 2010. Ion Sandu mai spune că preotul Gabriel Ionescu s-a întors la Poiana, fiind primit cu bunăvoinţă de enoriaşi, în ciuda neînţelegerilor apărute între aceştia de-a lungul timpului. Acesta s-a întors chiar cu dorinţa de a contribui la menţinerea unei colaborări solide între primărie şi biserică, promiţând tuturor că va face tot posibilul pentru a aplana de acum înainte orice conflict din parohia sa. Preotul Gabriel Ionescu nu a putut fi contactat pentru a-şi spune opinia cu privire la situaţia din parohia Poiana.      

      

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe