Măşti de protecţie şi echipe mobile de dezinfecţie împotriva gripei porcine în liceele vâlcene

duminică, 8 noiembrie 2009

Măşti de protecţie şi echipe mobile de dezinfecţie împotriva gripei porcine în liceele vâlcene

Gripa porcină ameninţă acum şi judeţul Vâlcea, iar multe instituţii sunt nepregătite să-i facă faţă, unele cadre didactice au luat taurul de coarne şi încearcă să protejeze elevii cu metode inedite. 
   
Echipe mobile şi preşuri dezinfectate periodic
La Colegiul Naţional „Alexandru Lahovary”, gripa porcină pare că nu are nici o şansă să se extindă vreodată, iar acest lucru este posibil datorită planului de prevenire a răspândirii virusului printre elevi. Aici, profesorii şi elevii, ca de altfel toţi cei care trec pragul unităţii de învăţământ au la dispoziţie o metodă inedită de a se feri de infectarea cu virusul gripei porcine. Din dispoziţia directorului Constantin Drugan, o echipă mobilă a personalului auxiliar din şcoală patrulează pe holurile şi în curtea unităţii de învăţământ în timpul pauzelor, punând la dispoziţia elevilor şi profesorilor soluţii dezinfectante speciale. 
De asemenea, preşurile şi mocheta de la intrările în şcoală sunt periodic stropite cu un dezinfectant puternic, pentru a anihila orice germeni proveniţi din mediul exterior, iar reprezentanţii conducerii unităţii de învăţământ ţin permanent legătura cu medicii de la cabinetul şcolar. „Elevii şi profesorii nu poartă deocamdată măşti, deşi avem în depozit aproximativ 300 de bucăţi pentru orice eventualitate. Încercăm să fim cu un pas înaintea gripei noi, prin luarea tuturor măsurilor preventive. Frica îl scapă pe om. Nu vrem să facem pe vitejii şi să ne pomenim cu o surpriză neplăcută. Mai bine protejaţi şi mereu în alertă decât cu nasul pe sus şi în pericol”, precizează directorul Constantin Drugan. 
Obligaţiile profesorilor
Conform planului de stopare şi combatere a gripei noi iniţiat de Ministerul Sănătăţii, profesorii sunt obligaţi să evalueze periodic starea de sănătate a elevilor, iar în cazul îmbolnăvirii unuia dintre aceştia, cadrele didactice au datoria de a lua datele de identificare ale elevului, de a-l duce la locul de izolare (de preferinţă cabinetul şcolar) şi de a anunţa Comitetul de gripă format la nivelul unităţii de învăţământ. După ce au fost luate aceste măsuri, profesorul va anunţa părinţii copilului, pentru efectuarea consultului de boli infecţioase, iar în cazul descoperirii virusului H1N1, cadrul medical va sesiza imediat direcţiunea şcolii şi Direcţia de Sănătate Publică. 
Cursurile clasei în care elevul a fost confirmat purtând virusul gripei noi vor fi suspendate pentru şape zile, iar apariţia a trei cazuri de gripă nouă în clase diferite va conduce la închiderea şcolii pentru o săptămână. În cazul apariţiei de cazuri de îmbolnăvire în rândul cadrelor didactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ şi de a se prezenta la medicul de familie sau la spitalul de boli infecţioase, pentru diagnostic şi tratament. În perioada îmbolnăvirii, cadrele didactice vor respecta izolarea la domiciliu. 
La Vâlcea, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea au luat şi ei anumite măsuri, pentru a evita propagarea virusului, iar toate instituţiile de pe teritoriul judeţului au primit instrucţiuni clare cu privire la modalităţile de evitare a răspândirii virusului H1N1. Dat fiind că unităţile şcolare prezintă un risc sporit din acest punct de vedere, prin prisma numărului mare de elevi şi cadre didactice, cele mai multe acţiuni de informare despre pericolul pe care îl prezintă gripa nouă au fost iniţiate în aceste instituţii. În acest sens, DSP Vâlcea a coordonat din punct de vedere metodologic realizarea triajului epidemiologic în unităţile de învăţământ, cu informarea prealabilă a medicilor şcolari şi a medicilor de familie care au în arondare aceste instituţii. 
De asemenea DSP a distribuit către Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea materiale informative pentru elevi, părinţi şi cadre didactice privind gripa şi măsurile de prevenire a îmbolnăvirii cu această maladie. Zilele trecute, farmaciile vâlcene au fost asaltate de vâlcenii care şi-au achiziţionat măşti chirurgicale şi antivirale. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe