Gripă porcină într-un centrul de plasament din Râmnicu Vâlcea

miercuri, 25 noiembrie 2009

Gripă porcină într-un centrul de plasament din Râmnicu Vâlcea

Gripa porcina se întinde cu repeziciune la Vâlcea, mai ales în rândul copiilor. Două noi cazuri de infectare cu virusul AH1N1 au fost confirmate la un centru de plasament din Râmnicu Vâlcea, iar reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Drepturilor Copilului Vâlcea se tem că acesta se va extinde, mai ales că, în prezent, peste 30 de copii din două centre de plasament se află în izolatoare, cu infecţii respiratorii.

Externaţi din spital, cu … gripă porcină

Cei 70 de copii de la Centrul de plasament nr. 4 din Râmnicu Vâlcea au intrat în carantină încă de sâmbătă, după ce Ministerul Sănătăţii a confirmat prezenţa virusului A H1N1 la doi dintre copiii aflaţi în centru. Minorii tocmai se întorseseră de la spital, unde au fost trataţi de gripă timp de patru zile şi apoi reintergaţi în colectivitate, înainte ca rezultatele anlizelor să sosească de la Bucureşti. „Cei doi minori, în vârstă de 13 ani, au fost internaţi pe 14, respectiv 15 noiembrie la spital, cu febră foarte mare.

Pe 20 noiembrie însă au fost externaţi cu diagnosticul gripă şi starea la externare – vindecat. Au fost aduşi în centru, dar, după patru - cinci ore, s-au primit rezultatele de la Bucureşti şi am aflat că e gripă nouă. Au fost imediat izolaţi, dar în centru sunt foarte mulţi copii, au venit şi tineri în dificultate care locuiau în internatele unde au fost secţii de votare.”, spune Roxana Radu, director adjunct la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului Vâlcea. În schimb, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea sunt foarte relaxaţi. Spun că situaţia este sub control şi nu este nici un motiv de panică, pentru că majoritatea cazurilor de gripă nouă descoperite la Vâlcea au fost forme uşoare, care nu au avut nevoie de internare la spital.

„Cei doi copii de la centrul de plasament au o formă foarte uşoară de gripă. Spre ghinoinul nostru, care am crezut că nu este AH1N1, în final s-a confirmat că este gripă nouă, dar pentru că erau năzbâtioşi, secţia de contagiaose nu a mai putut să-i păstreze. Am luat legătura cu cei de la centru, să fie ţinuţi sub supraveghere. Copiii au fost izolaţi încă de sâmbătă la centru. Mai erau încă şase cu infecţii respiratorii, dar şi ei au fost izolaţi”, spune doctorul Mihail Ion, director adjunct la DSP Vâlcea.

Supăraţi pe medicii care le trimit copiii bolnavi

De când au fost aduşi copiii cu gripă nouă, numărul celor cu infecţii respiratorii din centrul de plasament a ajuns la 20, iar reprezentanţii DGASPC Vâlcea se tem pentru sănătatea copiilor instituţionalizaţi, chiar dacă autorităţile sanitare dau asigurări că au situaţia sub control. „Suntem foarte supăraţi, pentru că, deşi sunt colegii nostri, medicii de la infecţioanse s-au grăbit cu externarea. Mai aveam încă un caz, la un alt centru de plasament, un tănăr care a fost suspicionat de gripă porcină, dar care a fost trimis la centru pe baza unei cereri formulate de el. Starea lui nu este deloc bună, are febră şi chiar luni l-am trimis din nou la spital.

În plus, cred că şi în acel centru sunt vreo 10 sau 15 copii care au infecţii respiratorii”, a mai precizat Roxana Radu. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică vor continua supravegherea epidemiologica a contactaţilor din Centrul de Plasament nr. 4 din Râmnicu Vâlcea, care va rămâne în carantină până sâmbătă, 28 noiembrie. Numărul cazurilor de infectare cu virusul gripal A/H1N1 în Vâlcea, a ajuns la 18, după ce alte 13 noi cazuri au fost confirmate în comuna Muereasca, unde săptămâna trecută au fost depistaţi doi elevi cu gripă nouă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe