Dragi angajati ai S.C. OLTCHIM S.A.

duminică, 1 noiembrie 2009

SCRISOARE CĂTRE ANGAJAŢI I  SC OLTCHIM SA

Dragi angajati ai S.C. OLTCHIM S.A.

In calitate de Presedinte al Consiliului de Administratie si Director General al OLTCHIM S.A. vreau sa va prezint situatia reala a societatii in care muncim impreuna si al de al carui bun mers depinde nu doar bunastarea noastra ci a intregii regiuni. In acelasi timp o sa va prezint si actiunile intreprinse de PCC-SE impotriva activitatii OLTCHIM, astfel incat sa trageti singuri concluzia, prin comparatie cu mesajul prin care acest actionar vi s-a adresat prin scrisoarea publicata in toata presa din Romania in saptamana 26.10.2009 – 29.10.2009. Din respect fata de dumneavoastra, ma vad nevoit sa va prezint situatia reala a acestui grup de investitori, urmand ca dumneavoastra sa trageti singuri concluzia cu privire la cat de seriosi sunt.
1.    Situatia reala a S.C. OLTCHIM S.A. Rm. Valcea.
In anul 1991 s-a infiintat OLTCHIM S.A. Rm. Valcea din fostul patrimoniu al Combinatului Chimic Rm. Valcea. Ca toate societatile comerciale din Romania, OLTCHIM S.A. Rm. Valcea a pornit la drum total decapitalizata si . In plus, in anii 1992 – 1994 am fost nevoiti sa oprim 75% din instalatiile din combinat din motive de poluare si disparitia pietelor de desfacere ca urmare a dezintegrarii lagarului socialist (vezi site OLTCHIM pagina: Presa/Comunicate de presa/Comunicat catre angajati/Schema functionare 1990). Din aceste motive, am fost nevoiti in perioada 1994 – 2008 sa reconstruim practic tot combinatul.

Pentru a supravietui, a trebuit sa reorientam profilul de activitate si sa inlocuim fabricile oprite cu fabrici si produse noi. Am investit in acest interval 371 milioane EUR din care 21 milioane EUR numai pentru protectia mediului. Acest lucru ne-a permis sa asiguram un mediu de lucru mai sanatos pentru dumneavoastra, dar si sa crestem cifra de afaceri de la 76 milioane EUR in 1992, la 528 milioane EUR in anul 2008, cu exporturi de pana la 75% din cifra de afaceri in toata lumea si in special in tarile Uniunii Europene (vezi site OLTCHIM pagina: Presa/Comunicate de presa/Comunicat catre angajati/Structura vanzari 2008).

Din totalul investitiilor de 371 milioane EUR, am beneficiat de garantia statului pentru 87 milioane EUR si 60 milioane USD, restul baniilor fiind efortul propriu al OLTCHIM.

Ca urmare a schimbarii legislatiei in Romania si introducerea taxelor vamale si a TVA-ului pentru echipamentele aduse din import si blocarea acestor echipamente in depozitele vamilor, am intarziat montajul si punerea in functiune a instalatiilor noi, statul ajungand sa plateasca in locul OLTCHIM aproximativ 65 % din creditele garantate. Insa, pentru platile efectuate de catre statul roman, OLTCHIM a platit penalitati si dobanzi. Cert este ca in perioada 2007, 2008 si 2009 toate ratele si dobanzile la creditele cu garantia statului au fost platite de OLTCHIM, iar in octombrie 2009 am facut, in termen, ultima plata pentru aceste credite.

In noiembrie 2008 PETROM S.A. a oprit activitatea din instalatiile de Petrochimie din cadrul sucursalei Arpechim Pitesti, furnizorul nostru de etilena si propilena. Trebuie sa stiti ca PETROM a amenintat AVAS cu inchiderea activitatii de Petrochimie inca din anul 2007, invitand statul roman sa hotarasca daca doreste sa cumpere aceste instalatii.
Ca urmare a opririi activitatii de Petrochimie din cadrul sucursalei Arpechim Pitesti, in OLTCHIM activitatea s-a redus cu 60%. Pentru ca aceasta inchidere s-a suprapus cu criza economica ce a inceput in anul 2008, am inregistrat cele mai mari pierderi din istoria combinatului, respectiv 63 milioane EUR la sfarsitul anului 2008, desi la 9 luni aveam peste 8 milioane EUR profit din exploatare.

Cunoscand importanta petrochimiei pentru OLTCHIM, precum si lipsa de interes a PETROM pentru aceasta activitate, am inceput negocierea cumpararii Petrochimiei de la Arpechim Pitesti inca din martie 2008, insa am fost blocati in permanenta de actionarul minoritar PCC-SE. Am prezentat in Adunarea Generala a Actionarilor din noiembrie 2008 proiectiile financiare pentru anul 2009 cu repornirea Petrochimiei de la Arpechim si a OLTCHIM la capacitate incepand cu luna aprilie 2009. Am fi realizat in 2009 o cifra de afaceri de 631 milioane EUR si un profit de 5 milioane EUR. Aceleasi proiectii financiare le-am prezentat Ministrului Economiei si Ministrului Finantelor Publice cu ocazia vizitei din luna februarie 2009 a acestora la Rm. Valcea, precum si Presedintelui Romaniei la vizita de la OLTCHIM din noiembrie 2008 (vezi site OLTCHIM pagina: Presa/Comunicate de presa/Comunicat catre angajati/Cash-flow 2009).

Tot cu ocazia acestor vizite am prezentat proiectiile financiare privind functionarea OLTCHIM pentru anul 2009 in conditiile lipsei materiilor prime de la Arpechim, din care rezulta o cifra de afaceri de 301 milioane EUR si o pierdere de 55 milioane EUR, fara sa luam in calcul diferentele de curs valutar pentru creditele in valuta (vezi site OLTCHIM pagina Presa/Comunicate de presa/Comunicat catre angajati/Cash-low 2009).

Astazi suntem in situatia de a semna contractul de cumparare a Petrochimiei Arpechim si de a deschide finantarea necesara cu garantia EXIMBANK. Daca Petrochimia de la Arpechim va functiona integrat cu OLTCHIM se va realiza in anul 2010, fara investitii, o cifra de afaceri de 718 milioane EUR si un profit de 19 milioane EUR. In acest fel se va asigura atat stabilitatea locurilor de munca ale dumneavoastra, cat si mentinerea a 1.000 locuri de munca la Arpechim Pitesti.

Desi am fi putut semna deja contractul, suntem blocati de acelasi actionar ostil, PCC SE, care a actionat in instanta atat Comitetului Interministerial de Finantari, Garantii si Asigurari (C.I.F.G.A.) cat si EXIMBANK pentru garantia care ar urma sa o deschida in favoarea OLTCHIM SA, garantie necesara asiguarii finantarii acestei achizitii. Mentionez ca acordarea acestei garantii se face pe o schema de ajutor de stat aprobata deja pentru Romania de catre Comisia Europeana. De altfel, intregul program pe care il avem in vedere se realizeaza cu respectarea stricta a prevederilor Uniunii Europene privind ajutoarele de stat si cu informarea constanta a Comisiei Europene asupra fiecarui pas care se face.

Desi PCC SE trambiteaza pe toate drumurile ca statul incalca normele Uniunii Europene, precizez faptul ca Romania a facut la Comisia Europeana o prenotificare a programului de sustinere a activitatii OLTCHIM in data de 05 iunie 2009. In urma consultarilor informale cu Comisia Europeana, strategia pentru OLTCHIM a fost aprobata de Guvernul Romaniei prin Memorandumul adoptat in sedinta din data de 15 iulie 2009.

In urma discutiilor avute la Bruxelles de catre autoritatile romane pe marginea prenotificarii, Comisia Europeana a acceptat ca OLTCHIM S.A. sa primeasca o garantie de stat de 49,6 milioane de EUR pe o schema de ajutor temporar aprobata deja pentru Romania, aceasta garantie urmand sa se foloseasca pentru obtinerea unui credit destinat preluarii activelor din Petrochimia de la Arpechim, revizia instalatiilor si repornirea acestora.

Pentru punctele 2 si 3 din programul aprobat prin Memorandumul Guvernului din data de 15 iulie 2009 – respectiv (i) conversia datoriei catre AVAS, in suma de 538 milioane Lei in actiuni si (ii) acordarea unei garantii de stat pentru finantari in suma de 424 milioane EUR – Romania a notificat Comisia Europeana in 17 iulie 2009. In urma acestei notificari Comisia Europeana a deschis investigatia pentru a stabili daca aceste masuri sunt de natura ajutorului de stat sau nu.

    Actionarul minoritar ostil al OLTCHIM, numit PCC SE, pe langa faptul ca a actionat in instanta EXIMBANK si C.I.F.G.A., a depus plangeri si la Comisia Europeana impotriva OLTCHIM si a statului roman.

    Stimati angajati, acesta este motivul pentru care astazi functionam redus si mergem in somaj tehnic prin rotatie, precum si cauza pentru care in anul 2009 nu ati beneficiat de majorarea salariilor. Pentru toate acestea, trebuie “sa multumiti” celui care a incercat sa va atraga de partea grupului PCC SE prin scrisoarea publicata in tyoate ziarele in saptamana 26 – 30.10.2009.

    Am convingerea ca instantele din Romania vor judeca drept si vor tine cont ca tot ce a facut Romania vizavi de OLTCHIM este in concordanta cu legile Romaniei si ale Uniunii Europene. Niciodata statul roman nu a incalcat legea in cazul OLTCHIM.

    Sunt increzator ca impreuna, noi, toti angajatii din OLTCHIM S.A., ne vom lupta pentru a salva, a tine in viata si a dezvolta ultimul combinat petrochimic care a mai ramas in Romania. Suntem siguri ca ni se vor alatura si angajatii din Petrochimia de la Arpechim Pitesti.

Cu Dumnezeu inainte!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe