“DianaÔÇ£ lui Crăciunescu hrăneşte Armata Română

miercuri, 25 noiembrie 2009

Afaceri cu generalii!

„Diana“ lui Crăciunescu hrăneşte Armata Română

• afaceristul vâlcean face milioane de euro din catering în unităţile militare

Nicu Trandafir

Cele mai profitabile afaceri sunt cele cu statul. Această axiomă de tip matematic a înţeles-o şi profesorul Dumitru Crăciunescu, patronul SC DIANA SRL din Râmnicu Vâlcea. Nu numai că a înţeles perfect această axiomă, dar a şi pus-o în aplicare de câţiva ani încoace de când a început să facă afaceri cu armata română. Mai precis cu generalii din armată, care i-au facilitat accesul lui Crăciunescu la banul public al Ministerului Apărării Naţionale.

Astfel că la ora actuală, mii de militari români, de voie de nevoie, sunt hrăniţi de firma afaceristului vâlcean, Diana. În numai câţiva ani această societate a devenit una dintre cele mai importante firme private la nivel naţional, care se alimentează constant cu bani publici. O mare parte din afacerile lui Crăciunescu sunt făcute cu instituţii de stat, mai precis cu unităţi militare, unde SC Diana SRL din Râmnicu Vâlcea asigură...cateringul. 

Diana a fost înfiinţată în 1991, având ca principal obiect de activitate comercializarea produselor alimentare şi nealimentare, prin magazinul propriu. Firma şi-a extins ulterior reţeaua de magazine, având în prezent 14 unităţi. Compania a preluat, în 2000, pachetul majoritar al Carvil Râmnicu Vâlcea (fosta Întreprindere de industrializare a cărnii). Diana mai deţine ferme de creştere a animalelor (bovine şi porcine), fiind prezentă şi în segmentul de procesare a laptelui. În 2002, Diana a achiziţionat pachetul majoritar la Barreco (fosta Întreprindere de alimentaţie publică TAPL Râmnicu Vâlcea).

Contracte în valoare de 2,5 milioane euro

Profesionalizarea armatei a deschis oportunităţi de afaceri pentru furnizorii externi de servicii. Trecerea de la armata pe bază de voluntari la cea de profesionişti a dus la externalizarea serviciilor de pază, hrănire, spălat şi curăţat chimic al echipamentului şi cazarmamentului din unităţile militare. Soldatii au devenit angajaţi cu carte de muncă ai armatei şi, cum în fişa postului lor nu mai sunt trecute activităţi pe care le făceau recruţii, nici ei nu le mai fac.

Sau armata ar trebui să-i plăteasca separat. Aşa că s-a trecut la externalizare. Anul trecut valoarea contractelor atribuite pe baza de licitaţie a însumat 28,8 milioane de lei noi. Cea mai mare parte a banilor a fost dată pentru serviciile de catering, respectiv 23 milioane, apoi pentru paza unităţilor - 4,8 milioane lei ş1i 1 milion de lei pentru spălat şi curăţat.

Vâlceanul Dumitru Crăciunescu, patronul firmei Diana din Râmnicu Vâlcea, „s-a învârtit“ cum şi pe la cine a trebuit şi a bătut palma cu generalii din Ministerul Apărării Naţionale, având contracte cu 4 unităţi militare pe o perioadă de 4 ani la o valoare de aproape 2,5 milioane de euro. Contractele cu statul prevăd modernizarea cantinelor din unităţi, angajarea de ospătari, preparatul prânzului şi transportul acestuia.

Militari nemulţumiţi

Militarii care beneficiază de catering de la SC Diana SRL nu sunt tocmai mulţumiţi de serviciile societăţii din Râmnicu Vâlcea. Iată declaraţia unui ofiţer din armata română:

„Militarii din unitatea noastră sunt OBLIGAŢI să mănânce din banii lor trei mese pe zi, bani care vor fi opriţi din salariu. De aceasta afacere s-a ocupat firma SC DIANA SRL din Vâlcea. Această firma, care din surse neoficiale, este condusă şi de un actual sau fost mare şef prin armată (îl ştiu ...dar mai întâi trebuie să fiu sigur), a început încă din prima zi să aducă mâncare în condiţii care nu au nici o legătură cu igiena.

Toate mezelurile, untul, etc. erau expirate sau cu numai 1-2 zile până expirau. Posibil că deţine şi un magazin unde trebuia să facă ceva la marfă care expira. Supa (lăturile) era adusă de la un alt capăt al Bucureştiului cu 2-3 ore înainte de a fi servită. Am înţeles că începând cu o dată cât mai apropiată, toţi militarii vor fi obligaţi să mănânce în unitatile de unde provin cel puţin o masă pe zi. Nu am auzit până acum să moară vreun militar de foame în timpul celor 8 ore pe zi de lucru pentru a se lua asemenea măsuri.

Cu siguranţă este vorba tot de firma SC DIANA SRL. O afacere de acest gen nu se poate face decât cu ştiinţa celor mari din armată, generalii. Cred că ar trebui presa să se implice şi să găsească alte amănunte. Să sperăm că cei care sunt în masura să rezolve aceste cazuri vor citi acest mesaj şi vor verifica această firmă.“ Nu garantăm sută la sută că acest mesaj conţine adevărul absolut, dar un lucru este cert: „Ziarul de Vâlcea“ va declanşa o investigaţie pe această temă, iar concluziile noastre se vor regăsi în articole de presă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe