DE CE SE AERISEŞTE DES SEDIUL CJ VâLCEA

duminică, 30 august 2009

Tabletă politică

DE CE SE AERISEŞTE DES SEDIUL CJ VÂLCEA

Gheorghe Smeoreanu

Propun ca la fiecare patru ani, cu ocazia alegerilor pentru consiliile judeţene, să se schimbe numele judeţelor. Timp de patru ani, judeţul să poarte numele preşedintelui ales, aşa să apară pe hartă şi pe adresele oamenilor, pe panourile de circulaţie şi în buletine. Ca să dau un exemplu, adresa mea ar fi: Rm. Vâlcea, strada Regina Maria, judeţul Cîlea. Pe locuitorii judeţului ar trebui să îi cheme cîleni. V-ar plăcea să vă spună lumea cîleni ?

Liberalii vâlceni vor alege, peste o lună, între Frâncu şi Buican. Propun să nu se facă alegeri, ci concurs pentru ocuparea postului de preşedinte. Să fie puşi amândoi candidaţii să răspundă la întreberi simple cum ar fi: în ce copac se afla pupăza din tei sau când a avut loc răscoala de la 1907. Pun pariu că Buican cîştigă prin neprezentarea adversarului. Apropo de Buican, nu înţeleg cum a ajuns el în elita liberală.

Poate că a fost primul care a purtat evazaţi pe uliţă, poate că a fost cel dintâi care a venit în blugi la bodega din centrul comunei, poate că a fost deschizător de drumuri în difuzarea menelelor din verandă, poate că Dacia lui avea cele mai tari boxe, pantofii lui cel mai strălucitor lac, geaca lui cei mai lustruiţi nasturi. Să porneşti însă de la aceste premise şi să pretinză să conduci elita liberală e totuşi prea mult. Totuşi, în logica primei propuneri, liberalii cîleni nu pot fi conduşi decât de Buican.

Buican e un Rică montan, o corcitură de moşnean cu ţigan, e Făt Frumos Bâlbâit. El are nevoie ca de aer să umble cu Bogdan Pistol , deoarece acesta îi este translator la negocierile cu ospătarii de la oraş. Buican îşi agită mîinile, se schimonoseşte, iar Pistol traduce: dl deputat vrea o bere la halbă. Cum dracu a învăţat Pistol cum se zice halbă în dialectul buican, asta chiar nu pricep.

Dacă se va alege Buican, vom avea un Consiliu Judeţean Buicîlean. Dacă asta vrea Vâlcea, aşa să fie !
Bogdan Pistol îl domină pe Buican, aşa cum un orăşan domină un ţăran după ce l-a plimbat păe la vitrine şi l-a învăţat că reclamele luminoase nu sunt periculoase. În această dorinţă de a fi superior şefului se găseşte explicaţia pentru care Bogdan preferă să meargă cu un prost la câştig decât cu un deştept la pierdere. Oricum, un lucru e clar: aşa cum câinele moare de drum lung, liberalii vâlceni mor de prea multă democraţie.

Să ne întoarcem puţin la PSD Vâlcea, unde membrii marcanţi mor de ruşine văzând cum Moş Cîlea dă vânturi în public. Omul miroase din ce în ce mai urât, iar când e la sediu, toată clădirea CJ stă cu ferestrele deschise. Aici se află explicaţia misterului audienţelor în teritoriu: să se aerisească un pic birourile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe