Caz clar de discriminare din partea autorităţilor la Râmnicu Vâlcea

miercuri, 26 august 2009

Caz clar de discriminare din partea autorităţilor la Râmnicu Vâlcea

FETIŢĂ DE 11 ANI,
RĂPITĂ DE UN CLAN MAFIOT

Tiberiu Pîrnău

Caz incredibil de răpire a unei fetiţe de 11 ani, la Râmnicu Vâlcea. Au trecut şapte zile de când fetiţa de etnie romă, Maria Miclescu, a fost răpită din sânul familiei de către un grup romi infractori din judeţul Argeş. De atunci copilul de doar 11 ani este plimbat de răpitori prin tot felul de locaţii obscure pentru a li se pierde urma. Poliţiştii vâlceni au luat, iniţial, în derâdere reclamaţia cetăţeanului român de etnie romă, Teofil Miclescu, tatăl fetiţei,  şi au tratat cazul cu maximă superficialitate.

La ora actuală, familia nu ştie nimic despre Maria. Nu se ştie în ce condiţii trăieşte, nu se ştie dacă aceasta a fost molestată, nu se ştie dacă mai este în viaţă. Tatăl fetiţei, Teofil Miclescu, a depus plângere la Poliţia Vâlcea imediat după ce fetiţa a fost săltată în mod violent de-acasă. Poliţiştii vâlceni au luat, iniţial, în derâdere reclamaţia cetăţeanului român de etnie romă şi au tratat cazul cu maximă superficialitate. Au considerat că este vorba despre un caz de „vânzare a fetiţei în vedere măritişului, aşa cum este tradiţia la rromi“. „Se vor înţelege la preţ şi totul va fi OK!“ – aceasta a fost gândirea poliţiştilor într-o ţară, care se doreşte a fi integrată în Uniunea Europeană, într-o societate care garantează drepturile copiilor indiferent de rasă, religie, culoare a pielii, etnie, apartenenţă la un grup social.

O mentalitate retrogradă, învechită, de tip medieval! De-abia după 48 de ore şi la intervenţia Televiziunii VTV din Râmnicu Vâlcea, care a mediatizat intens cazul în ultimele zile, oamenii legii (să-i mai numim aşa?) au catadicsit să demareze procedurile legale, de căutare a fetiţei de doar 11 ani. Ne întrebăm: Oare cum ar fi reacţionat autorităţile în cazul în care ar fi fost răpit un copil de etnie română? Întrebarea este cu siguranţă retorică. Din prima secundă de la anunţul dispariţiei, toate autorităţile s-ar fi pus în mişcare, cu maximum de efective, pentru a găsi copilul, a-l readuce în sânul familiei şi a-i pedepsi pe răpitori cu ani grei de închisoare.

Cu certitudine că toate acestea s-ar fi întâmplat. Cu o condiţie – şi anume ca acel copilaş nevinovat să fie ROMÂN şi nu ROM. Iată cum se produce discriminarea. Îi acuzăm pe poliţişti de D-I-S-C-R-I-M-I-N-A-R-E! Nu au nici o scuză la întârzierea cu care au acţionat în acest caz. Le-au trebuit trei zile „să culeagă date“ (declaraţia şocantă a comandantului interimar al IPJ Vâlcea, comisarul şef Nicolae Sărdărescu). De-abia în a patra zi au descins la locuinţele romilor răpitori din Piteşti, judeţul Argeş. Păi normal că aceştia îşi luaseră tălpăşiţa, dispăruseră cu căţel şi purcel de la domiciliu. Toate acestea se întâmplă în România secolului XXI, într-o Românie integrată de formă în structurile europene, cu mentalităţi din secolul XIX. Un adevăr trist!   

Maria Miclescu este o fetiţă de 11 ani, elevă silitoare, care la sfârşitul clasei a IV-a a fost premiată cu premiul II. Părinţii ei îşi doresc ca fiica lor să înveţe carte, să aibă o educaţie, care să-i permită să aibă un viitor.

Televiziunea VTV i-a scos din amorţeală pe poliţişti

Prin acest articol ne alăturăm şi noi demersurilor Televiziunii VTV, care din data de 19 august a mediatizat acest caz, punând presiune pe autorităţi pentru ca Maria Miclescu, fetiţa de 11 ani, să fie readusă la Râmnicu Valcea, la familia sa. Directorul VTV, cunoscutul jurnalist Gheorghe Smeoreanu, ne-a declarat: „Nu contează ce culoare a pielii, din ce etnie face parte, Maria Miclescu este un copil la fel ca toţi ceilalţi, face parte din comunitate.

Maria trebuie să fie protejată de autorităţi! Le cerem demisia tuturor celor care s-au dovedit a fi incompetenţi în acest caz!“. Îi întrebăm şi noi pe poliţiştii vâlceni: cum ar fi reacţionat dacă le-ar fi fost lor răpiţi copiii? Ar fi manifestat aceeaşi nepăsare, aceeaşi indiferenţă, aceeaşi atitudine de dispreţ? Cu siguranţă nu! Ei bine, acest lucru le cerem noi oamenilor legii: să se implice în rezolvarea cazului, ca şi cum ar fi vorba despre răpirea propriilor copii! Să renunţe la mentalităţile de tip rasist, xenofobe!

Declaraţie şocantă a deputatului Aurel Vlădoiu

Interpelat de Televiziunea VTV pe marginea acestui subiect, deputatul PSD Aurel Vlădoiu, a făcut o afirmaţie şocantă: „Copilul ăsta care e de romi? (adică dacă e de romi, nu e nici o problemă, ne implicam dacă era vorba despre un român – curată discriminare! – nr). E vorba despre o căsătorie. Şi ei acum sunt la tocmeală. Poliţia le-a dat termen până mâine să-şi rezolve problemele.“ Aceasta este gândirea unui deputat, un om plătit din bani publici să vegheze la respectarea şi la realizarea legilor.

Păi despre ce căsătorie să fie vorba, domnule Vlădoiu? Căsătoria unei fete de 11 ANI. Scriem din nou: 11 ANI. Legea în România interzice astfel de căsătorii. Dacă nu ştiaţi, vă spunem noi: există o Lege Nr. 272/2004 – privitoare la protecţia drepturilor copilului, în care se vorbeşte şi despre „dreptul copilului de a fi protejat împotriva oricăror violenţe, vătămare, abuz fizic şi psihic“. În acest caz se încalcă în mod evident acest drept al copilului, domnule deputat!

Prefectul judeţului Vâlcea, Remus Grigorescu, s-a implicat afectiv în rezolvarea acestui caz de răpire. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a primit însă informaţii contradictorii de la poliţişti, care l-au indus în eroare. La un moment dat prefectul avea informaţia că „acest caz este rezolvat în procent de 90 la sută“. Fals! Nici până la această oră nu s-a rezolvat NIMIC!

Romii-răpitori, liberi ca păsările cerului

Poliţiştii din judeţele Vâlcea şi Argeş îi cunosc pe răpitori. Ei nu sunt la prima faptă de acest gen. Şi în anii trecuţi au mai răpit fete din judeţul Vâlcea. Poliţiştii au reacţionat la fel ca acum – s-au implicat în ultimul ceas. Nu au fost operate arestari, au fost date amenzi subţiri, iar procurorii au alcătuit materiale superficiale şi au dispus „neînceperea urmăririi penale“. Cu alte cuvinte, infractori dovediţi au fost lăsaţi să zburde în libertate! Romii-răpitori s-au lăudat chiar că poliţiştii şi procurorii sunt la mâna lor pentru că i-au cumpărat cu bani grei. Nu băgăm mâna în foc pentru realitatea acestor afirmaţii, însă niciodată „nu iese fum fără foc“.

Clanul de romi care a răpit-o pe Maria Miclescu este condus de un individ numit Mustaţă, zis Raymond Elveţianul. Acesta şi-a trimis „antemergătorii“ la Poliţia Vâlcea să negocieze termenii eliberării fetiţei de 11 ani. Raymond Elveţianul le-a transmis poliţiştilor că eliberează fetiţa dacă el şi oamenii lui „nu vor păţi nimic“. Aşadar, presupusul infractor se află în postura de a negocia.

Legea se învârte după cum vor muşchii „domnului“ Raymond. Răpitorii nu au cum să scape de rigorile legii. Poate că procurorii vor fi mai blânzi, dacă romii argeşeni vor aduce de bunăvoie fetiţa răpită şi nu va fi nevoie de o intervenţie în forţă a oamenilor legii. Pedeapsa privitoare la lipsirea de libertate în mod ilegal, prevăzută de Codul Penal este „de la 7 ani la 15 ani de închisoare“. La aceasta se mai pot adăuga şi alţi ani dacă fetiţa a fost molestată în vreun fel. Acestea sunt pedepsele pe care le riscă infractorii-răpitori!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe