Anchetă din ianuarie la Băbeni în cazul distrugerilor de muniţie

miercuri, 26 august 2009

Anchetă din ianuarie la Băbeni în cazul distrugerilor de muniţie

Parchetul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea face cercetări în privinţa a opt persoane în cazul distrugerii a aproximativ 127.000 de kilograme de TNT la Uzina Mecanică Băbeni, în urma unei informări a DGIPI conform căreia muniţia nu ar fi fost distrusă şi urma să fie înstrăinată către o terţă parte.

În urma unei informări a DGIPI, poliţiştii vâlceni au făcut o verificare la Uzina Mecanică din Băbeni, care încheiase contracte de prestări servicii cu o unitate militară din Bucureşti privind distrugerea 127.093 kilograme de TNT.

În 14 ianuarie 2009, comisarii Gărzii Financiare împreună cu poliţiştii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vâlcea, au făcut un control la depozitele Uzinei Mecanice din Băbeni, unde s-a constatat că respectiva cantitate de explozibil provine de la UM 02574 Bucureşti, care încheiase două contracte de prestări servicii, respectiv numărul 79 din 11 iulie 2008 şi 94 din 8 septembrie 2008, privind neutralizarea şi distrugerea celor peste 127.000 de kg de explozibil.

Pentru distrugerea explozibilului s-au încheiat opt procese verbale în perioada august-septembrie 2008, semnate de către comisia instituită în acest sens şi formată din inginerul Gheorghe Mustaţă, Nicolae Mateescu, Livia Diaconu, Ion Papoiu, Ionel Brânzan şi Marin Şogăr, toţi angajaţi ai Uzinei Mecanice Băbeni.

Directorul general Ion Mărculescu a cunoscut aceste acţiuni, care au fost supravegheate de Alexandru Dicu, la acel moment locotenent colonel, trimis pentru a supraveghea acţiunea de distrugere.

În procesele-verbale se face menţiunea că materialul exploziv a fost distrus prin neutralizare şi ardere, la poligonul amenajat în incinta uzinei.

Procesele-verbale au fost aprobate de Ion Mărculescu, directorul uzinei şi avizate de locotenent colonel Alexandru Dicu, reprezentat militar desemnat ca beneficiar să supravegheze activitatea de neutralizare şi distrugere a muniţiei.

Garda Financiară reţine în procesul-verbal încheiat ca urmare a controlului la Uzina din Băbeni că s-au întocmit documentele justificative "pentru facturarea şi încasarea contractelor de prestări servicii de la Uzina Mecanică Băbeni în folosul Ministerului Apărării".

Totodată, se menţionează intenţia de comercializare către terţe persoane a muniţiei care de fapt nu fusese distrusă. Astfel, toate cele opt persoane care semnează documentele sunt cercetate pentru infracţiunile prevăzute de articolele 280, 289 alineatul 1 şi 291 Cod Penal, referitoare la nerespectarea regimului unor bunuri, falsul intelectual şi uzul de fals.
Dosarul se află înregistrat la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Vâlcea, la 31 martie 2009, ancheta desfăşurându-se sub supravegherea Parchetului Judecătoriei Râmnicu Vâlcea.

Anchetatorii au făcut o serie de verificări şi audieri, cu această ocazie, locotent-colonelul Alexandru Dicu, pensionat în octombrie 2008, explicând procedura de neutralizare a explozibilului TNT.

El a spus că produsul este introdus în instalaţia de delaborare (de golire a TNT), apoi se acţionează cu abur la o temperatură de aproximativ 1000 grade C sub presiune, pentru a se topi TNT şi a curge din corpul produsului în tava de colectare. Dicu a explicat că TNT îşi pierde proprietăţile fizico-chimice.

Totodată, el arată, în declaraţia sa, că TNT poate fi distrus prin ardere doar după uscare.

De asemenea, Dicu susţine că s-a folosit o exprimare greşită în procesele verbale de distrugere a TNT, întrucât el se referea la elementul activ de muniţie, "pulbere" şi "focare". Greşeala a fost trecută neintenţionat, subliniază în declaraţia sa Dicu.

Într-unul dintre procesele-verbale se face referire la distrugerea cantităţii de 10.632, 395 kilograme TNT, 4.431, 9 kg de pulbere, 4906 kg NDT 18/1: 3.491 de bucăţi amorsori, şi 124 de bucăţi detonatori.

Totodată, actul mai face referire la 892 focoase, 124 FUI, 892 bucăţi SPAKV134 şi alte 2.606 SPAKV 4, din toate acestea rezultând 463, 94 de kilograme "oţel cod".

Numele Uzinei Mecanice Băbeni a apărut în contextul acuzaţiilor lansate, luni, la adresa şefului statului şi a fratelui acestuia, Mircea Băsescu, de către jurnalistul Sorin Roşca Stănescu.
Sursa: www.mediafax.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe