Peste 100.000 de licenţiaţi ai Universităţii Spiru Haret vor avea diplomele anulate

miercuri, 15 iulie 2009

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu:

 „Peste 100.000 de licenţiaţi ai Universităţii Spiru Haret vor avea diplomele anulate“

Ecaterina Andronescu a declarat miercuri, 15 iulie, pe videochat-ul REALITATEA.NET că toţi absolvenţii de specializări la distanţă sau fără frecvenţă la nivel naţional în cadrul Universităţii Spiru Haret deţin diplome ilegale care nu vor fi recunoscute niciodată. Potrivit MEC, cifra celor care au absolvit la ID în cadrul Universităţii Spiru Haret se ridică la peste 100.000 de persoane.

„Cei care au terminat la Spiru Haret şi au parcurs forme de învăţământ neacreditate, normal că nu vor intra în legalitate, iar diplomele lor nu pot fi recunoscute, fie că vorbim de studenţii care au terminat în acest an sau acum cinci ani. Noi am trimis o hotărâre de guvern prin care se detaliază cum pot intra universităţile în legalitate, iar pe site-ul ministerului se detaliează centrele naţionale Spiru Haret unde există specializări ilegale. Acele persoane care au diplome emise de Spiru Haret, cum ar fi diplomele emisă la ID sau fără frecvenţă vor fi anulate şi se vor face controale de către A.R.A.C.I.S“, a afirmat Ecaterina Andronescu.

Ministrul Educaţiei a precizat totuşi că în Bucureşti, Spiru Haret are secţii ID acreditate în cadrul anumitor facultăţi şi anumitor specializări.

„În Bucureşti, Spiru Haret are specializări acreditate la distanţă, dar în rest, toate centrele din ţară ID şi FR sunt ilegale iar diplomele nu sunt recunoscute şi vor fi anulate“, a anunţat ministrul Andronescu.

Ecaterina Andronescu a explicat şi modul în care Universitatea Spiru Haret a solicitat şi a făcut înscrieri. „Nu ştiu câţi studenţi ID sau FR au diplome ilegale emise de Spiru Haret, dar ştiu că numai în acest an Universitatea Spiru Haret a cerut 56.000 de diplome pentru absolvenţii de facultate, cifră care este egală nu numărul de locuri bugetate în întreg învăţământul de stat, şi tot Spiru Haret ne-a solicitat 17.000 de diplome de master. Încă nu ştim acum, dar vom studia şi situaţia programelor de master din cadrul Universităţii Spiru Haret“, a dezvăluit Ecaterina Andronescu.

Scandalul nu are conotaţie electorală

Ecaterina Andronescu a afirmat că scandalul Spiru Haret nu are nici o conotaţie electorală, dar că era necesară o verificare pentru a alinia învăţământul românesc la standarde europene.

„Dacă nu făceam eu demersul acesta, oricum diploma lor nu ar fi fost recunoscută în Uniunea Europeană. În momentul în care s-a acreditat Universitatea Spiru Haret, în 2002, sub mandatul meu, am dorit de atunci ca universitatea să intre în legalitate. Nu este vina mea că după mandatul meu nu s-au mai făcut verificări. În concluzie, orice licenţă dată în perioada 2002-2009 la centrele ID din ţară din cadrul Universităţii Spiru HARET sunt ilegale şi nu vor fi recunoscute şi aici vorbim de peste 100.000 de astfel de cazuri“, a spus ministrul Educaţiei şi Cercetării.

USH a promovat cu de la sine putere profesori

O altă informaţie oferită în exclusivitate de ziarul Gândul a fost confirmată, ieri, de conducerea universităţii care a recunoscut în faţa ministrului că a promovat profesori şi conferenţiari universitari fără să înainteze dosarele către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor şi Diplomelor Universitare, aşa cum prevede legea.

„Nici unul dintre cei care au obţinut astfel titlul nu au recunoaştere naţională. Universitatea nu ne-a informat câţi sunt în această situaţie dar le-am cerut să trimită în regim de urgenţă. Rectorul a precizat că a considerat că senatul este decizional. Eu i-am spus că acest lucru este ilegal”, a anunţat Ecaterina Andronescu.

Lista facultăţilor cu probleme de la „Spiru Haret“

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au precizat, ieri, că niciunul dintre cele 44 de centre ID din ţară şi 9 centre ID din străinătate nu se află în legalitate.

De asemenea, dintre cele 31 de facultăţi ale universităţii, 26 sunt acreditate sau autorizate pentru învăţământul la zi, dar nu au depus dosarele de evaluare periodică.

MECI atrage atenţia candidaţilor, părinţilor sau altor persoane interesate, să verifice cu atenţie listele din anexe înainte de a depune dosarul de admitere la această instituţie.

Lista de la minister arată că la „Spiru Haret“ sunt şi facultăţi la zi neacreditate, cum ar fi cea de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene. 

Cezar Tită, decanul Facultăţii de Drept şi Administraţie Publică - filiala din Râmnicu Vâlcea, a declarat: „Universitatea funcţionează normal. Guvernul încearcă în mod abuziv să le retragă licenţa de funcţionare. Din moment ce suntem acreditaţi, putem să facem înscrieri. Universitatea Spiru Haret are dreptul exclusiv de a-şi stabili structura internă proprie“.
Surse: www.realitatea.net, „Gândul“, „Adevărul“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe