157 de şomeri, angajaţi pe loc la bursă

duminică, 19 iulie 2009

157 de şomeri, angajaţi pe loc la bursă

Vâlcenii care nu şi-au găsit un loc de muncă sau care au rămas fără acesta au avut la sfârşitul săptămânii trecute şansa de a-şi căuta unul în funcţie de preferinţe, dar şi de posibilităţi, în cadrul Bursei Locurilor de Muncă organizată de Agenţia Judeţeana a Forţei de Muncă Vâlcea. Din păcate, majoritatea participanţilor au plecat dezamăgiţi, negăsind un loc care să se potrivească pregătirii lor. Numai 18 locuri au fost scoase la concurs de firmele angajatoare pentru vâlcenii cu studii superioare, însă pentru cei cu studii medii, calificaţi sau necalificaţi, locurile vacante au fost mult mai multe: peste 400. 157 de şomeri au fost angajaţi pe loc la Bursa locurilor de muncă organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vâlcea

Locuri insuficiente

Curtea Centrului Regional de Formare Profesională a Adulţilor din Râmnicu Vâlcea a fost neîncăpătoare pentru tinerii absolvenţi de liceu şi de facultate, dar şi pentru şomeri, dornici să-şi găsească un loc de muncă. Majoritatea s-au plâns că locurile scoase la concurs nu sunt suficiente pentru cererea destul de mare, având în vedere numărul tot mai mare al şomerilor. În Vâlcea sunt înregistraţi în prezent 11.967 şomeri, ceea ce corespunde unei rate a şomajului de 6.7%, peste media pe ţară, care se situează la 6 %.

Dacă tinerii vâlceni mai au timp de aşteptat, aceştia având sprijinul financiar al părinţilor, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre persoanele trecute de 40 de ani, care trebuie să-şi întreţină familia. „Eu mai am o lună şi termin şomajul, dar apoi ce fac? Degeaba sunt locuri de muncă vacante în alte localităţi, nu mă ajută cu nimic. Dacă ar fi să fac naveta, cu ce m-aş mai alege?!”, se întreba o vâlceancă. După vederea listelor cu locurile vacante, mulţi vâlceni au început să susţină acelaşi lucru şi au renunţat, fără a mai fi interesaţi de vizitarea angajatorilor prezenţi la eveniment. „Nici nu mai trebuie să mă duc la ei, am lista în faţă şi mi-e suficient. Pentru noi, tinerii, sunt prea puţine locuri libere”, ne-a mai spus un tânăr absolvent de facultate.

Ajutor din partea lui Cîlea

Văzând numărul destul de redus de locuri de muncă, şomerii au cerut public ajutorul preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, prezent la acţiune.. Acesta le-a promis că va face tot posibilul pentru ca tot mai mulţi vâlceni să-şi găsească un loc de muncă, deşi este criză. „O să vă ajut cât de mult pot, iar prin audienţele mele de la Consiliu Judeţean, cât şi din judeţ, voi încerca să dau o mână de ajutor tuturor”, a ţinut să menţioneze Ion Cîlea.

Una dintre femeile prezente la bursă, mama unui tânăr care a absolvit de doi ani facultatea i s-a plâns atât lui Cîlea, cât şi reprezentanţilor AJOFM Vâlcea că nu reuşeşte să-şi angajeze odrasla. Autorităţile prezente au încercat să o liniştească, îndrumând-o către angajatorii posibili. „Sunt atâtea firme care caută tineri ca fiul dumneavoastră. Trebuie doar să vă interesaţi”, i-au spus mamei reprezentanţii AJOFM Vâlcea.

Numai 18 locuri pentru studii superioare

Dintre cei 284 de angajatori contactaţi direct de AJOFM Vâlcea, la bursă au fost prezenţi în final numai 62. Aceştia au oferit vâlcenilor 426 de locuri de muncă vacante, dintre care doar 18 pentru persoane cu studii superioare, 157 pentru studii medii şi 251 pentru muncitori calificaţi sau necalificaţi. Cele mai multe locuri vacante au fost pentru muncitor necalificat la diverse primării din judeţul Vâlcea, croitor, confecţioner tricotaje, dulgher, zidar, operator chimist, inginer, consilier asigurări, agent de asigurare, manager sau cameristă, acesta din urmă fiind numai pentru sezonul de vară în staţiuni ca Olăneşti, Călimăneşti sau Băile Govora.

Potrivit directorului adjunct al AJOFM, Tudor Ştefoane, bursa generală a locurilor de muncă a fost organizată ca urmare a decalajului dintre cerere şi ofertă şi pentru a stimula angajatorii să recruteze noi angajaţi, beneficiind de anumite subvenţii guvernamentale. „În judeţul Vâlcea, numărul şomerilor s-a dublat faţă de anul trecut şi trebuia într-un fel să-i impulsionăm şi pe angajatori, şi pe şomeri să facă ceva', a declarat Ştefoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe