Parlamentarii Constantin Mazilu şi Laurenţiu Coca le îmbunătăţesc viaţa minerilor

miercuri, 17 iunie 2009

Parlamentarii Constantin Mazilu şi Laurenţiu Coca le îmbunătăţesc viaţa minerilor

36 de deputaţi şi senatori şi-au dat semnătura pentru a le îmbunătăţi viaţa şi minerilor care lucrează în carierele de extracţie a lignitului. Deputatul PSD, Constantin Mazilu, şi colegul său de partid, senatorul Laurenţiu Coca, au iniţiat o lege prin care cer îmbunătăţirea condiţiilor de lucru pentru ortaci şi reducerea vârstei de pensionare pentru aceştia.

Astfel, parlamentarii PSD militează pentru încadrarea „la condiţii speciale” a unor locuri de muncă din carierele de extracţie a lignitului.
Viaţa grea a minerilor din carierele de exploatare a lignitului i-a pus pe gânduri pe parlamentarii social-democraţi. Împreună cu mai mulţi colegi, unii şi de la alte formaţiuni politice, Constantin Mazilu şi Laurenţiu Coca propun diminuarea factorilor de risc pentru minerii cu ani mulţi de muncă.

Pentru activitatea desfăşurată în condiţii speciale se va impune reducerea vârstelor standard de pensionare, respectiv ani împliniţi. Astfel, conform textului de lege care se află deja în dezbaterea Parlamentului, reducerea vârstei de pensionare se poate încadra între minim 1 an şi maxim 10 ani. Însă, vârstele de pensionare reduse nu pot fi mai mici de 50 de ani pentru femei şi 55 de ani pentru bărbaţi.

La 6 ani de stagiu de cotizare se va scădea 1 an din vârsta standard de pensionare, la 8 ani, un an şi jumătate, iar la 30 de ani 7. Dispoziţiile prezentei legi se vor aplica începând cu 1 ianuarie anul viitor pentru lucrătorii din carierele de extracţie a lignitului care desfăşoară lucrări miniere la zi.

Riscurile pe care le-ar provoca respingerea legii

Iniţiatorii proiectului de act normativ atrag atenţia colegilor din Parlament că respingerea legii lor ar putea avea efecte dezastruoase. „În condiţiile neadoptării prezentului proiect de lege există posibilitatea ca unităţile miniere care au locuri de muncă în condiţii deosebite, dar care nu şi-au realizat măsurile prevăzute în planul de prevenire şi protecţie să fie sancţionate de către inspectorii de muncă prin oprirea activităţii din cauza neconformităţii cu prevederile prevăzute de actele normative din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă”, susţin deputaţii.

Mai mult, Constantin Mazilu a atras atenţia că prin oprirea activităţii unor locuri de muncă din cadrul unităţilor miniere se blochează întreaga activitate a acesteia pentru că extracţia lignitului este rezultatul unui proces tehnologic „în lanţ”. Cu alte cuvinte, din acest motiv, anumiţi lucrători ar putea fi disponibilizaţi în condiţiile unui climat nefavorabil impus de criza economică mondială.

Cine va beneficia de avantaje

De facilităţile proiectului de lege al cărui co-semnatar este şi deputatul PSD de Bălceşti, Constantin Mazilu, se vor bucura toţi cei care au desfăşurat orice tip de activităţi, de la extracţia propriu-zisă, depozitarea cărbunelui, transportarea lignitului şi al materialului steril şi până la întreţinerea sau repararea utilajelor cu ajutorul cărora se pot realiza lucrările miniere.
Sursa: Mesagerul de Vâlcea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe