Vâlceanul Gheorghe Constantin, arestat pentru 29 de zile

miercuri, 15 aprilie 2009

                DNA l-a acuzat de luare de mită

   Vâlceanul  Gheorghe Constantin,

arestat pentru 29 de zile

        
• Costică Vâlcea riscă 15 ani de „zdup” • Ofiţerii DNA deţin şi mai multe înregistrări ale convorbirilor telefonice ale lui fostului şef al arbitrilor cu oameni din lumea fotbalului, printre aceştia şi Florin Verigeanu, directorul general de la CSM Râmnicu Vâlcea

După mai multe ore de audieri, finanţatorul clubului FC Argeş, Cornel Penescu şi Gheorghe Constantin, preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, au fost duşi în faţa magistraţilor de la Tribunalul Argeş. Procesul a început în noaptea de luni spre marţi, la ora 4,00, iar instanţa a deliberat marţi, la ora 10,30: Penescu şi Constantin au primit mandat de arestare preventivă pe 29 de zile. Alături de cei doi au mai primit mandat de arestare preventivă pentru aceeaşi perioadă şi alţi doi apropiaţi ai lui Penescu, Liviu Făcăleaţă şi Cristian Libertatu.

Toţi cei patru inculpaţi în acest caz au primit mandat de arestare pentru 29 de zile. Ceilalţi doi inculpaţi sunt acuzaţi că ar fi intermediat darea de mită. Cristian Libertatu a fost şef al OPC Argeş, iar Liviu Făcăleaţă, unul dintre colaboratorii apropiaţi ai lui Cornel Penescu. Despre ultimul se cunoaşte, conform unor stenograme ale unor convorbiri telefonice, că ar fi fost omul de legătură între finanţatorul argeşenilor şi arbitrii suspectaţi că ar fi luat mită.
Dare şi luare de mită

Potrivit „Gardianul”, dosarul în care a fost reţinut, după care arestat pentru 29 de zile, patronul clubului de fotbal FC Argeş, Cornel Penescu, instrumentat de procurorii Serviciului Teritorial Piteşti al DNA, priveşte săvârşirea faptelor de dare de mită, respectiv a unor infracţiuni de corupţie. Penescu şi Făcăleaţă sunt acuzaţi de luare de mită şi fapte de corupţie, infracţiuni prevăzute de art. 255 Cod penal şi de art. 5 si 6 din Legea 78/2000.

„Cheia” dosarului: o eventuală promovare a unui arbitru

O altă acuză adusă de DNA patronului clubului FC Argeş, Cornel Penescu, a fost reţinut este cea referitoare la arbitrul Mihail Ianovschi. DNA afirmă că la dosarul cauzei exista mai multe transcrieri ale convorbirilor telefonice purtate de Cornel Penescu atât cu partenerul sau de afaceri, Liviu Facaleata, cât si cu arbitrul Mihail Ianovschi, precum şi cu preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin.

Astfel, din conţinutul acestor transcrieri ar rezulta faptul ca Penescu ar fi intervenit, prin intermediul lui Făcăleaţă, pe lângă Gheorghe Constantin, în vederea promovării arbitrului Ianovschi din Divizia B în Liga I. Anchetatorii vehiculeaza chiar şi o sumă de bani, 270 de milioane de lei vechi, care ar fi trebuit să ajungă în buzunarul şefului Comisiei Centrale a Arbitrilor pentru a-i netezi drumul arbitrului Ianovschi.

”Prime” pentru arbitri de 4.000–5.000 de euro

De asemenea, lui Cornel Penescu şi lui Liviu Făcăleaţă ar fi faptul că aceştia ar fi plătit diverse sume de bani către arbitri pentru ca FC Argeş să obţină rezultate favorabile în diferite meciuri care s-au disputat în cursul anului 2008. Potrivit unor surse judiciare, procurorii fac referire la sume cuprinse între 4.000 si 5.000 de euro, bani care ar fi ajuns la un total de 125.000 de euro şpaga pentru arbitrii care au condus, fie de la centru, fie de la margine, partidele în cauză. Unul dintre arbitrii pe care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie îi au in vizor în acest sens este Aurel Bogaciu, însă de remarcat este faptul că, în majoritatea meciurilor jucate de FC Argeş, care au fost arbitrate de Bogaciu, echipa patronata de Cornel Penescu a pierdut.

Trei partide, monitorizate de procurorii DNA

Avocatul Florentin Sorescu a declarat, pentru ziarul “Gardianul”, că trei meciuri sunt monitorizate în dosar de către procurorii anticorupţie, toate disputate anul trecut, Este vorba despre partidele FC Argeş - Universitatea Craiova, FC Argeş - Gloria Bistriţa şi FC Argeş - Otelul Galaţi. Avocatul a adăugat însă faptul că anchetatorii au lăsat să se înţeleagă şi că urmează să fie luat la “verificări” şi meciul Clubul Sportiv Otopeni - FC Argeş, 1-1.

Arbitri cercetaţi de DNA?

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) suspectează, pe lângă patronul grupării FC Argeş, Cornel Penescu, şi şeful CCA, Gheorghe Constantin, de lucruri necurate şi câţiva arbitri şi arbitri asistenţi din prima ligă. Astfel, arbitri Aurelian Bogaciu, Marcel Savaniu şi Cristian Nica sunt acuzaţi de DNA că au luat parte la "aranjarea" mai multor meciuri, împreună cu patronul Argeşului, Cornel Penescu. Un alt arbitru despre care se face referire că ar fi în vizorul DNA este timişoreanul Tiberiu Lajos.

Luarea şi darea de mită, incriminată de lege

Piteştenii riscă retrogradarea dacă se va demonstra că Penescu a umblat la arbitri şi la şeful acestora, Gheorghe Constantin. Dacă a dat mită, Penescu riscă până la 5 ani de închisoare, iar Constantin şi arbitrii până la 15 ani, în eventualitatea în care au luat mită. Iată ce prevede legea: Luarea de mită: Art. 254: Fapta funcţionarului care, direct sau indirect, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase sau nu o respinge, în scopul de a îndeplini, a nu îndeplini ori a întârzia îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle sale de serviciu sau în scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi.

Darea de mită: Art. 255: Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în modurile şi scopurile arătate în art. 254, se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Fapta prevăzută în alineatul precedent nu constituie infracţiune atunci când mituitorul a fost constrâns prin orice mijloace de către cel care a luat mita. Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă autorităţii fapta mai înainte ca organul de urmărire să fi fost sesizat pentru acea infracţiune.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe