Soferii vâlceni, împotriva taxei auto

miercuri, 17 decembrie 2008

Soferii vâlceni, împotriva taxei auto

Soferii vâlceni sunt nemultumiti de triplarea taxei auto, masura adoptata de Guvern si au iesit în strada sâmbata, 13 decembrie, nemultumiti de instituirea acesteia. Posesorii de masini second hand s-au înghesuit la ghisee pentru a achita taxa înainte de 15 decembrie. În anul 2008, pâna în luna octombrie, în judet au fost introduse 7 000 de autoturisme second hand din Germania, Italia, Franta si Spania. 

Isteria taxei de poluare

Noua Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind taxa pe poluare pentru autovehicule, publicata în Monitorul Oficial în data de 8 decembrie a început sa se aplice chiar de saptamâna trecuta, desi Guvernul anuntase ca va intra în vigoare începând cu 15 decembrie. Executivul a aplicat majorarea taxei de poluare pentru toate masinile cu o saptamâna mai devreme decât anuntase initial, astfel ca „norocosii” care trebuiau sa achite taxa înainte de 15 decembrie s-au trezit saptamâna trecuta ca aveau de platit de trei ori mai mult. Acest lucru a stârnit controverse în rândul posesorilor de autoturisme, care se vad încoltiti pe zi ce trece, mai ales ca se anunta si scumpirea asigurarii auto.

Soferii vâlceni au iesit în strada

Astfel, cei care s-au îngramadit la administratiile financiare cu scopul de a prinde ultimele zile fara taxa majorata au fost întâmpinati de anuntul cum ca mult-trambitata triplare se aplica de la data publicarii în Monitorul Oficial. Directorul Agentiei Judetene pentru Administrare Fiscala Vâlcea sustine ca vâlcenii vor trebui sa se conformeze noii legi. „Fie ca ne place sau nu, legea trebuie respectata si aplicata”, a declarat Gheorghe Gogârnoiu, directorul Agentiei Judetene pentru Administrare Fiscala Vâlcea. Dupa ce Guvernul a  revenit asupra ordonantei, vâlcenii au fost aruncati într-un nou razboi al nervilor.

Functionarii Directiei de Finante Publice Vâlcea au lucrat si sâmbata, si duminica, pentru a le putea face fata soferilor care s-au înghesuit sa îsi achite taxa pâna pe 15 decembrie. Sâmbata, 13 decembrie, zeci de soferi au iesit în strada pentru a protesta împotriva taxei de poluare. Soferii vâlceni au lipit de geamurile masinilor inscriptii de genul „jos taxa” si au pornit sa colinde municipiul Râmnicu Vâlcea, în speranta ca taxa de poluare va fi totusi retrasa. În actul normativ sunt scutite însa de la plata taxei de poluare toate masinile cu o capacitate cilindrica mai mica de 2.000 de centimetri cubi. Ordonanta nu precizeaza însa daca este vorba doar despre masinile noi Euro 4.

Adio masini second hand

Piata auto din Vâlcea a cunoscut o transformare spectaculoasa în ultimele luni: cererea de masini noi a scazut dramatic, în timp ce orasul este invadat de masini ieftine, aduse din tarile Uniunii Europene. Dealerii auto si reprezentantii autoritatilor spun ca transformarea a fost cauzata atât de recesiunea economica, cât si de desfiintarea taxei de prima înmatriculare, care a fost înlocuita cu o taxa de poluare mult mai mica.

Dovada a importurilor masive de masini la mâna a doua stau cifrele de la Registrul Auto Român (RAR)Vâlcea. Directorul institutiei, Cristian Preoteasa a declarat ca, de la începutul anului 2008 au fost introduse în judet 7 000 de autoturisme second hand din Germania, Italia, Franta si Spania. Alt val de importuri a început în octombrie, dupa mediatizarea intensa a crizei financiare internationale si, implicit, cresterea dobânzilor pentru credite, ceea ce a redus sansa românilor de a-si cumpara masini noi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe