Oltchim va prelua o parte dintre angajaţi, dacă va cumpăra petrochimia

duminică, 7 decembrie 2008

Oltchim va prelua o parte dintre angajaţi, dacă va cumpăra petrochimia

Conducerea Arpechim Piteşti le-a comunicat angajaţilor care au protestat în faţa sediului companiei că Petrom poartă negocieri cu Oltchim pentru vânzarea activităţii de petrochimie de la Arpechim, iar dacă tranzacţia va fi realizată o parte dintre salariaţi vor fi preluaţi de Oltchim. „Înţelegerea ca o parte din angajaţii rafinăriei să treacă la Oltchim Râmnicu Vâlcea prin societatea Petrochemical a căzut, iar trecerea se va face în mod direct la Oltchim, cu care în acest moment există discuţii şi negocieri", a declarat directorul general al Arpechim, Gunther Schwartz. Acesta a menţionat că nu ştie când vor fi finalizate discuţiile dintre Petrom şi Oltchim privind activităţile de petrochimie de la Arpechim.

Salarii compensatorii, plătite de Oltchim

Directorul Arpechim mai spune că, în cazul în care se va pune problema ca unii dintre angajaţi să fie disponibilizaţi de noul angajator, ei vor primi salarii compensatorii, 50% pe loc, iar restul în decurs de şase luni - trei ani. Petrom a anunţat că în negocierile cu Oltchim va avea în vedere respectarea drepturilor angajaţilor. „Petrochimia nu face parte dintre activităţile de bază ale Petrom, astfel încât compania este interesată să vândă petrochimia unui cumpărător potenţial, care intenţionează să facă investiţiile necesare pentru a o dezvolta şi creşte.

În prezent, Petrom şi Oltchim poartă negocieri în vederea transferării activităţii de petrochimie de la Arpechim Piteşti către Oltchim. În negocierile noastre avem în vedere respectarea drepturile salariaţilor", potrivit companiei petroliere. Protestatarii spun că, în conformitate cu Contractul Colectiv de Muncă au dreptul la 12 şi 16 salarii compensatorii în caz de disponibilizări. „Noul cumpărător trebuie să poarte discuţii şi negocieri cu oamenii care sunt neliniştiţi de nesiguranţa locurilor de muncă. Angajaţii vor salariile compensatorii toate pe loc, fie că sunt daţi afară de angajator, fie că vor să plece voluntar", a declarat Marian Dumitru, lider sindical la Arpechim Piteşti.

După finalizarea negocierilor cu Oltchim, Petrom va comunica tuturor salariaţilor atât structura vânzării, cât şi implicaţiile asupra salariaţilor. „Ceea ce putem spune la acest moment este ca vom respecta prevederile Contractului Colectiv de Muncă al Petrom şi Planul Social. În cadrul negocierilor cu Oltchim vom avea în vedere că, în cazul în care se încheie tranzacţia şi activitatea de petrochimie va fi transferată la Oltchim împreună cu angajaţii, aceştia vor beneficia de prevederile Planului Social Petrom.

Astfel, salariaţii transferaţi vor primi 50% din planul social la momentul transferului, urmând a primi restul de 50% în termen de trei ani, în situaţia în care raporturile de muncă încetează la iniţiativa noului angajator (Oltchim)", conform Petrom. Nemulţumirile celor aproape 600 de salariaţi din secţia de petrochimie a Arpechim au fost declanşate de o informare transmisă de conducere, prin care erau înştiinţaţi că vor fi transferaţi, începând cu 15 decembrie, la SC Petrochemicals Argeş SRL şi li se cerea să semneze într-un tabel că sunt de acord cu acest lucru.

Oltchim, aşteptată cu finanţarea

Ambele companii speră într-o realizare cât mai rapidă a acestei tranzacţii, dacă Oltchim SA va obţine finanţările necesare. Salariaţii care ar urma sa fie transferaţi provin de la secţiile de petrochimie din cadrul combinatului Arpechim, inclusiv de la cea de piroliză. Arpechim a întrerupt, pe 13 noiembrie, producţia la secţia de piroliză, ca urmare a deciziei principalului beneficiar, societatea Oltchim Râmnicu-Vâlcea, de a reduce activitatea cu 40%.

Oltchim a anunţat atunci că a decis să reducă temporar cantitatea de etilenă şi propilenă cu care se aprovizionează de la rafinăria Arpechim, având în vedere evoluţia pieţelor şi a mediului de afaceri pe fondul crizei economice internaţionale, cu efecte asupra scăderii la mai mult de jumătate a cererii de produse petrochimice, atât pe piaţa internă, cât şi pe piaţa externă. Pe de altă parte, Oltchim şi-a anunţat intenţia de a prelua activităţile de petrochimie de la Arpechim, dacă va obţine finanţările necesare.

Compania a anunţat săptămâna trecută că vrea să contracteze în acest scop un credit de 100 de milioane de euro, care va fi garantat cu active şi contracte de export ale combinatului chimic. Petrom a concentrat activităţile de petrochimie de la Arpechim, una dintre cele două unităţi de rafinare ale companiei, într-o firmă denumită Petrochemical Argeş, principalul furnizor de materii prime al Oltchim. Compania Petrom nu este dispusă însă să aloce fonduri pentru modernizarea Arpechim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe