Facilitati pentru plata anticipata a obligatiilor fiscale: bonificatie de 5% din valoarea obligatiilor datorate

duminică, 28 decembrie 2008

Facilitati pentru plata anticipata a obligatiilor fiscale: bonificatie de 5% din valoarea obligatiilor datorate

Începând cu 1 ianuarie 2009, pentru plata cu cel putin 10 zile înainte de termenul de plata stabilit conform art. 111 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, a tuturor obligatiilor fiscale datorate bugetelor administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, contribuabilii beneficiaza de o bonificatie de 5% din valoarea obligatiilor datorate.
Bonificatia nu se aplica:

- pentru obligatiile fiscale reprezentând impozite sau contributii cu retinere la sursa;
- pentru obligatiile fiscale reprezentând accize;
- contribuabililor care au obligatii fiscale restante si pentru care nu a fost suspendata executarea actului prin care s-au stabilit obligatiile fiscale, în conditiile legii;
- contribuabililor care nu depun declaratiile fiscale la termenele stabilite de lege.

Bonificatiile se calculeaza lunar de contribuabil, iar plata anticipata va fi diminuata cu valoarea bonificatiei. Veniturile astfel constituite se utilizeaza ca surse proprii de finantare.
În situatia în care ultima zi a intervalului de 10 zile se împlineste într-o zi nelucratoare, contribuabilii trebuie sa achite obligatiile fiscale cel târziu în ziua lucratoare anterioara acesteia. În acest caz la calcularea termenelor, nu sunt aplicabile prevederile art. 101, pct. 5 din Codul de Procedura Civila.

În cazul în care, ca urmare a unei erori de calcul, contribuabilul achita cu cel putin 10 zile înaintea expirarii termenelor legale de plata, obligatiile fiscale în cuantum mai mare decât cele datorate dupa diminuarea bonificatiei prevazuta la art. 114, alin. (8) din Codul de Procedura Fiscala, potrivit prevederilor art. 116 coroborate cu cele ale art. 117, alin. (1), lit. c), din acelasi act normativ, acesta poate solicita, pe baza de cerere depusa la unitatea fiscala competenta în administrarea careia se afla, fie compensarea acestora cu obligatiile viitoare, fie restituirea acestora, potrivit prevederilor Ordinului ministrului Finantelor Publice nr. 1.899/2004 pentru aprobarea Procedurii de restituire si de rambursare a sumelor de la buget, precum si acordarea dobânzilor cuvenite contribuabililor pentru sumele restituite sau rambursate cu depasirea termenului legal.
Contribuabilii declara si înregistreaza în contabilitate suma integral datorata. Sumele reprezentând bonificatia se înregistreaza de contribuabili în conturi de venituri, urmând ca la sfârsitul exercitiului financiar, aceste sume sa se repartizeze la surse proprii de finantare.

Atentie! În cazul în care, ca urmare a inspectiei fiscale, se constata diferente ale obligatiilor de plata ca urmare a declararii unor sume mai mici decât cele datorate, organul de control va obliga contribuabilul la plata diferentelor, a bonificatiei de 5% acordata, precum si a majorarilor de întârziere aferente.

În cazul în care, ulterior declararii obligatiilor de plata, contribuabilul corecteaza din proprie initiativa obligatia de plata, în sensul majorarii acesteia, este obligat la plata diferentelor, a bonificatiei de 5%, precum si a majorarilor de întârziere aferente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe