Casele olarilor din Horezu, în pericol din cauza alunecărilor

miercuri, 12 martie 2008

Casele olarilor din Horezu, în pericol din cauza alunecărilor

• Oamenii Primăriei montează piloni de susţinere

 Casa unei familii de olari din staţiunea vâlceană Horezu a fost aproape înghiţită de pământ, împreună cu o parte din ceramica aflată în interior. Alunecarea, care luat prin surprindere atât localnicii, cât şi autorităţile ameninţă acum şi alte locuinţe din zonă. Conducerea Primăriei încearcă stabilizarea terenului cu forţe proprii, prin instalarea unor piloni de sprijin, dar alunecarea pare să nu ţină cont de eforturile omeneşti, astfel că peisajul de pe strada Olari se schimbă în fiecare zi.

Case în pericol

Alunecarea de teren care a apărut pe neaşteptate la Horezu a afectat până acum doar casa lui Mihai Bâscu, unul dintre cei mai cunoscuţi olari din zonă. „Casa noastră s-a scufundat practic într-o noapte. Mie nu mi-a venit să cred că se poate întâmpla aşa ceva. Eram la televizor, în cealaltă casă şi soţul meu a intrat pe uşă şi a spus că ni se scufundă cabana. Era construită din lemn, dar locuiam în ea, aveam acolo şi atelier de ceramică, era şi un cuptor.

La început nici nu l-am luat în seamă pe soţul meu, am crezut că glumeşte, dar apoi mi-am dat seama că era foarte serios. Am ieşit afară şi am auzit nişte zgomote surde, parcă urma să o înghită pământul, iar apoi a început să se scufunde.” – povesteşte Mihaela Bâscu, nora olarului Mihai Bâscu. Cei şase membri ai familiei îşi amintesc de noaptea aceea cu groază, deoarece abia au reuşit să salveze o parte dintre obiectele de ceramică pe care le aveau în interiorul cabanei.

„A fost un coşmar. Casa se scufunda pe măsură ce noi căram obiectele din interior. S-a scufundat aproape un metru în noaptea aceea, iar noi eram disperaţi să cărăm ceramica şi mobilierul din interior. Ce a mai rămas din ea am demolat, să încercăm să recuperăm o parte din materialul de construcţie. Nu am văzut aşa ceva decât în filme, nu am crezut că este posibil aşa ceva, să vezi casa cum pârâie şi se scufundă în faţa ta, într-o noapte. Acum câteva săptămâni, grădina noastră era dreaptă, era teren plan, iar acum lângă gard s-a căscat o groapă, care înaintează.” – mai spune Mihaela Bâscu.

Pelerinajul autorităţilor

Membrii familiei Bâscu şi vecinii lor, care se înrudesc de altfel spun că în zonă au făcut pelerinaj mai multe personalităţi, dar nimeni, în afară de cei de la Primăria Horezu nu i-a ajutat în vreun fel. „Pe aici s-au perindat şi prefectul, şi reprezentanţii de la ape, dar degeaba. Noi credem că problema asta a intervenit şi din cauza faptului că în deal s-a făcut o staţie de captare a apei, dar nu există sistem de canalizare, şi atunci toată apa se scurge pe pământ.

Cei de la ape au fost pe aici şi au spus că nu este nici un pericol, doar că gospodăria noastră continuă să alunece. Acum ne-a crăpat şi fundaţia celeilalte case, avem noroc cu beciul, că este făcut din beton şi a ţinut, pentru că putem să rămânem şi fără casa asta. ?i la ceilalţi vecini este problemă.” – mai spun oamenii.

Atunci când reporterii „Impact real” au ajuns la faţa locului, muncitorii de la Primărie munceau de zor în încercarea de a stabiliza terenul. „Este o casă de lemn pe strada Olari care s-a scufundat pur şi simplu, iar acum muncitorii lucrează pentru a monta nişte piloni pentru stabilizarea terenului. Facem un zid de sprijin, pentru a proteja cea de-a doua casă.

Oamenii au fost nevoiţi să-şi demoleze casa.” – spune cu părere de rău primarul localităţii Horezu, Gheorghe Niţă. Din păcate, deşi familia rămasă fără casă avea asigurată locuinţa, aceştia au aflat că asigurarea nu acoperea riscul de alunecare de teren, astfel că nu vor putea fi despăgubiţi. Oamenii se tem că, aşa cum pământul le-a luat una dintre case pot să le-o ia şi pe cea de-a doua, şi să rămână astfel fără munca de-o viaţă.

Alte titluri din edita curenta

(Administratie)Scandal la Primăria Berislăveşti
(Reportaj)Casele olarilor din Horezu, în pericol din cauz...
(Administratie)Dumitru Buşe spune cu mândrie adio Consiliului ...
(Actualitate)„ Ziarul de Vâlcea „ susţine olimpi...
(Sparle si soparle)Sparle si Soparle
(Administratie)Primarii pesedişti vor să dea în judecată Guvernul
(Sport)„Chimistele” aşteaptă o minune de ...
(Editorial)Alegeri
(Fapt divers)Magistrati vâlceni, cercetati de DNA
(Actualitate)Am primit la redacţie din partea S.C.Vadova S.R.L
(Announcements)Căruţaşul Bou a mânat calul în faţa maşinii
(Politica)Oprescu încearcă recucerirea primăriei la Păuşe...
(Politica)Dumitru Persu îl sabotează pe Ion Câlea
(Fapt divers)Şcoala din Roeşti, golită de calculatoare
(Administratie)Comuna Fârtăţeşti s-a transformat în şantier

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe