Peste 1000 de rromi vâlceni – fără acte de identitate

joi, 30 august 2007

Peste 1000 de rromi vâlceni – fără acte de identitate

Deşi refuză sistematic să-şi facă acte de identitate, rromii care s-au împroprietărit singuri sau cu voia autorităţilor în Vâlcea sunt rugaţi şi urmăriţi în continuare de autorităţi, care încearcă în disperare să-i convingă de utilitatea actelor de identitate. Pe unii dintre ei nici măcar banii daţi pentru prima căsătorie nu i-a convins să se prezinte la Oficiul Stării Civile. În prezent se estimează că sunt mai mult de 1000 de rromi vâlceni care nu au acte de identitate.

Uită să-şi facă acte

Pe această temă s-a desfăşurat chiar o întâlnire de lucru la Prefectura Vâlcea. Conform estimărilor Direcţiei de Evidenţă a Populaţiei, în nordul judeţului Vâlcea ar fi aproximativ 130 de persoane de etnie rromă care nu sunt înregistrate în evidenţele poliţiei, la Brezoi, Racoviţa, Perişani, Câineni, Dăeşti, Călimăneşti şi Sălătrucel. În zona de vest a judeţului sunt alte 200 de persoane, mai ales la Horezu, Vaideeni, Popeşti, Oteşani, Şirineasa, Frânceşti şi Costeşti. Zona centrală ar mai număra 450 de suflete de etnie rromă în Râmnicu Vâlcea, Mihăeşti, Bujoreni, Băbeni şi Buneşti. Zona de sud a judeţului găzduieşte inca 300 de persoane în localităţile Drăgăşani, Bălceşti, Laloşu, Diculeşti, Lungeşti, Creţeni şi Voiceşti. În general rromii îşi aduc aminte abia după un an sau doi de la naşterea copiilor de faptul că ar fi trebuit să-i înregistreze şi la Starea Civilă, şi în acest caz procedura este mai greoaie, fiind nevoie de o hotărâre judecătorească în acest sens.

Facilităţi pentru ... minoritari

Condiţiile în care trăiesc rromii sunt destul de grele, aceştia preferând prin tradiţie cortul şi coviltirul căruţei unei locuinţe curate. În acest sens, subprefectul Radu Renga a  spus că se va încerca, în limita posibilităţilor să fie date terenuri etnicilor rromi pentru a-şi construi locuinţe, şi va urmări în acest sens şi accesarea unor fonduri externe. În plus, vor fi solicitate la Drăgăşani fonduri pentru construirea unor grupuri de igenizare pentru 14 locuinţe de rromi din zonă, iar cu bani de la de la Guvern se vor construi wc-uri pentru alte 14 locuinţe din zona Laloşu. Se vor mai căuta soluţii şi pentru alte familii de la Brezoi care locuiesc în condiţii insalubre în doua imobile ale primăriei, care ar fi de fapt de închiriat. În total, la Vâlcea există 29 de case locuite de rromi care au fost afectate de furtunile şi ploile din ultima perioadă şi în prezent se fac demersuri şi pentru refacerea acestor locuinţe.

Anda VLAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe