Oltchim va investi 100 milioane euro la Petrochemicals Argeş

luni, 27 august 2007

 Oltchim va investi 100 milioane euro la Petrochemicals Argeş

 

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) va începe pe 5 septembrie negocierile pentru preluarea Petrochemicals Argeş, firmă în care Petrom şi-a transferat operaţiunile de petrochimie ale rafinăriei Arpechim Piteşti, care este principalul furnizor de materie primă pentru Oltchim.
Reprezentanţii Oltchim susţin că, în cazul în care va ajunge la un acord cu Petrom privind preluarea Petrochemicals Argeş, vor investi circa 100 mil. euro pentru mărirea capacităţii de producţie a acesteia de la 200.000 de tone de etilenă pe an la 300.000 de tone pe an şi pentru retehnologizarea instalaţiilor. Directorul general al Oltchim, Constantin Roibu, susţine că banii necesari pentru realizarea acestor investiţii vor fi asiguraţi prin împrumuturi. „Retehnologizarea şi creşterea capacităţii de producţie a instalaţiei de piroliză este estimată la 100 mil. euro, banii urmând să fie asiguraţi prin împrumuturi. Nu ne va fi greu sa contractăm împrumuturi, deoarece achiziţia noilor active permite constituirea de garanţii“, a declarat Roibu.
Oltchim, companie aflată în portofoliul AVAS, este una din companiile cu cele mai mari datorii de pe Bursă, compania având la finele lunii iunie datorii totale de 1,13 mld. lei (354 mil. euro). Din totalul datoriilor, creditele angajate de companie se ridicau la 640 mil. lei (200 mil. euro). Directorul Oltchim este însă optimist în ceea ce priveşte evoluţia rezultatelor companiei, mizând şi pe creşterea puternică a pieţei de produse petrochimice în Europa Centrală şi de Est.
„Pentru acest an estimăm o cifră de afaceri de 600 mil. euro, iar în 2008 ar trebui să atingem 800 mil. euro. Estimăm şi o creştere a profitabilităţii, mai ales că în momentul în care vom prelua Petrochemicals Argeş ne vom asigura materiile prime la preţuri mai bune şi în cantităţile de care avem nevoie“, a precizat Roibu.
Oltchim a realizat în primul semestru o cifră de afaceri de 878 mil. lei (266 mil. euro), în creştere cu 7,7% faţă de perioada similară a anului trecut, dar uşor sub nivelul bugetat. Compania a obţinut un profit net de 9,61 mil. lei (2,91 mil. euro), în creştere cu 32%.
„Consumul de produse petrochimice a crescut foarte mult în Europa de Est, ritmul de creştere fiind de circa 20-25% pe an. Practic, nu putem produce în acest moment cât putem vinde“, a declarat Roibu. El mai spune că Oltchim este bine poziţionat pe piaţa est-europeană, fiind unicul producător de PVC şi poliori din regiune. Directorul Oltchim susţine că societatea ar putea fi pregatită pentru privatizare până la jumătatea anului viitor, dacă UE va accepta soluţia propusă de Guvern privind anularea majorării de capital din 2003, prin care datoriile companiei faţă de AVAS au fost transformate în acţiuni, şi realizarea unei noi majorări de capital în care să se acorde drept de preemptiune actionarilor minoritari.
Acţiunile Oltchim au închis sedinţa de tranzacţionare de ieri la preţul de 1,03 lei/acţiune, în creştere cu 3,5% faţă de ziua precedentă. Capitalizarea companiei se ridică la 1,12 mld. euro.

Andrei Chirileasa – Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe