Garda de Mediu politizează explozia de la combinat

miercuri, 15 august 2007

 Garda de Mediu politizează explozia de la combinat

După ce marţi, în jurul prânzului prefectul de Vâlcea, Anuţa Handolescu a anunţat şi ea că la SC Oltchim SA nu s-au înregistrat depăşiri ale indicatorilor de mediu, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, Marius Octavian Popa (foto), prezent miercuri la Vâlcea a spus şi el că populaţia nu a fost afectată în nici un fel de accidentul produs pe platformă, deoarece normele de mediu nu au fost depăşite.

Bioxid şi monoxid de carbon – degajate în atmosferă

„Ca urmare a accidentului din secţia Propenoxid-Polieteri a SC Oltchim SA, produs în data de 14 august, Agenţia de Protecţie a Mediului Vâlcea a efectuat imediat analize, în vederea identificării unor posibile substanţe toxice ce ar fi putut fi emise în atmosferă. Au fost analizaţi indicatorii de calitate în şase puncte iar valorile determinate s-au încadrat în limitele normale. Norul de fum, generat prin arderea gazelor inflamabile care au dus la producerea accidentului, conţinea bioxid de carbon, monoxid de carbon şi pulberi, care s-au dispersat în atmosferă într-un interval scurt de timp şi nu au periclitat sănătatea populaţiei.” – a comunicat prefectul Anuţa Handolescu. Comisarul naţional de mediu a afirmat acelaşi lucru, respectiv că substanţa degajată în atmosferă este o hidrocarbură care a ars şi nu a afectat populaţia.

Este luată în calcul o eroare umană

Este luată în calcul o eroare umană care a dus la producerea exploziei. „Ipoteza luată în calcul duce la o eroare umană în folosirea instalaţiei. În continuare, Garda Naţională de Mediu a declanşat o anchetă la Oltchim, împreună cu mai multe alte instituţii, pentru a se vedea exact ce a dus la declanşarea exploziei şi dacă vor exista sau nu depăşiri ale indicatorilor de mediu în următoarele zile. Ultimul control la SC Oltchim SA a fost făcut în luna iunie, iar în ultimul an, la societate s-au făcut trei controale planificate şi cincitematice.” – a spus comisarul naţional de mediu, Octavian Popa. Acesta a politizat însă toată declaraţia lăudând o iniţiativă a PNL-ului, de a face donaţii pentru familia celei decedate. Acelaşi gen de eroare a fost luat în calcul şi de managerul general al Oltchim, Constantin Roibu. „Luăm în calcul şi o eroare umană, în sensul că persoana care a dat drumul reactorului trebuia să verifice înainte inclusiv funcţionarea pompei de rezervă.” – a spus Constantin Roibu. „Vom verifica inclusiv dacă aceste măsuri au fost respectate. Secţia unde s-a produs explozia era autorizată de Garda de Mediu, iar tehnologia era destul de avansată.” – a mai spus Octavian Popa.    

Anda VLAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe