Garda de Mediu politizează explozia de la combinat
După ce marţi, în jurul prânzului prefectul de Vâlcea, Anuţa Handolescu a anunţat şi ea că la SC Oltchim SA nu s-au înregistrat depăşiri ale indicatorilor de mediu, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, Marius Octavian Popa (foto), prezent miercuri la Vâlcea a spus şi el că populaţia nu a fost afectată în nici un fel de accidentul produs pe platformă, deoarece normele de mediu nu au fost depăşite.
Bioxid şi monoxid de carbon – degajate în atmosferă
„Ca urmare a accidentului din secţia Propenoxid-Polieteri a SC Oltchim SA, produs în data de 14 august, Agenţia de Protecţie a Mediului Vâlcea a efectuat imediat analize, în vederea identificării unor posibile substanţe toxice ce ar fi putut fi emise în atmosferă. Au fost analizaţi indicatorii de calitate în şase puncte iar valorile determinate s-au încadrat în limitele normale. Norul de fum, generat prin arderea gazelor inflamabile care au dus la producerea accidentului, conţinea bioxid de carbon, monoxid de carbon şi pulberi, care s-au dispersat în atmosferă într-un interval scurt de timp şi nu au periclitat sănătatea populaţiei.” – a comunicat prefectul Anuţa Handolescu. Comisarul naţional de mediu a afirmat acelaşi lucru, respectiv că substanţa degajată în atmosferă este o hidrocarbură care a ars şi nu a afectat populaţia.
Este luată în calcul o eroare umană
Este luată în calcul o eroare umană care a dus la producerea exploziei. „Ipoteza luată în calcul duce la o eroare umană în folosirea instalaţiei. În continuare, Garda Naţională de Mediu a declanşat o anchetă la Oltchim, împreună cu mai multe alte instituţii, pentru a se vedea exact ce a dus la declanşarea exploziei şi dacă vor exista sau nu depăşiri ale indicatorilor de mediu în următoarele zile. Ultimul control la SC Oltchim SA a fost făcut în luna iunie, iar în ultimul an, la societate s-au făcut trei controale planificate şi cincitematice.” – a spus comisarul naţional de mediu, Octavian Popa. Acesta a politizat însă toată declaraţia lăudând o iniţiativă a PNL-ului, de a face donaţii pentru familia celei decedate. Acelaşi gen de eroare a fost luat în calcul şi de managerul general al Oltchim, Constantin Roibu. „Luăm în calcul şi o eroare umană, în sensul că persoana care a dat drumul reactorului trebuia să verifice înainte inclusiv funcţionarea pompei de rezervă.” – a spus Constantin Roibu. „Vom verifica inclusiv dacă aceste măsuri au fost respectate. Secţia unde s-a produs explozia era autorizată de Garda de Mediu, iar tehnologia era destul de avansată.” – a mai spus Octavian Popa.
Anda VLAD
Web Design by DowMedia