ITM Vâlcea are nevoie de alt inspector şef

miercuri, 9 mai 2007

 Guvernul dă dreptate presei vâlcene

ITM Vâlcea are nevoie de alt inspector şef

„Ziarul de Vâlcea” a demarat o acţiune de dezvăluire a abuzurilor din TTM Vâlcea şi a managementului defectuos al inspectorului şef promovat pe linie politică pe un post extrem de important pentru toată forţa de muncă din judeţ şi pentru angajatori. Ulterior mai multe ziar au achesat la demersul nostru. Presa locală a dezvăluit situaţiile tensionate şi absurde din ITM. Politicienii s-au sesizat. Câţiva, puţini au încercat să-i ia apărarea celui acuzat. Ceilalţi au strâns informaţii şi au descoperit că spunem adevărul. Deputatul PSD Aurel Vlădoiu a adresat la sfârşitul lunii aprilie o interpelare ministrului. Vă prezentăm în continuare răspunsul dat interpelării şi semnat de ministrul Paul Păcurar. (T.G.)

RăSPUNS
la întrebarea adresată Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse de domnul deputat Aurel Vlădoiu, aparţinând Grupului Parlamentar al PSD, referitoare la "Inspectoratul Teritorial de Muncă Vâlcea, stă pe un butoi de pulbere", vă comunicăm următoarele:
În perioada 22 - 26 ianuarie 2007 o delegaţie complexă a Inspecţiei Muncii, formată din reprezentanţi ai Corpului de Control al Calităţii Inspecţiei. Direcţiei Control Relaţii de Muncă şi Direcţiei Control Securitate şi Sănătate în Muncă a efectuat un control la Inspectoratul Teritorial de Muncă Vâlcea. Obiectul controlului 1-a constituit verificarea unor scrisori anonime transmise la Ministerul Muncii. Solidarităţii Sociale şi Familiei. Inspecţia Muncii şi Direcţia Naţională Anticorupţie -Serviciul Teritorial Piteşti, prin care erau semnalate o serie de aspecte negative existente în activitatea domnului loan Nicolacscu. inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Vâlcea, inclusiv lapte de corupţie.
Principalele aspecte rezultate în urma controlului efectuat sunt următoarele:
1. S-au constatat deficienţe în activitatea de management desfăşurată de
inspectorul şef, domnul Nicolaescu Ion, numeroase cazuri de nerespectare sau
ignorare a unor prevederi legale, manifestări de subiectivism în relaţiile cu unii membrii ai colectivului, luarea unor măsuri pripite, insuficient fundamentate. în aceste condiţii, chiar dacă din punct de vedere statistic se înregistrează o creştere a activităţii inspectoratului totuşi acesta a avut mult de suferit. în ultima perioadă, din punctul de vedere al imaginii şi credibilităţii. în special datorită unor acţiuni ale inspectorului şef:
Atmosfera în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Vâlcea este
încordata, în special) datorită relaţiilor tensionate existente între inspectorul şef,
dl. Ion Nicolaescu şi inspectorul şef adjunct relaţii de muncă, doamna Gherghina Aurora; constatările rezultate în urma controlului efectuat conduc la concluzia că
principala responsabilitate revine inspectorului şef, domnul Nicolaescu Ion:
Dacă activitatea în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă poate fi apreciată ca fiind corespunzătoare, continuă să existe încă serioase deficienţe în
domeniul relaţiilor de muncă, o parte dintre acestea fiind datorate şi implicării directe a inspectorului şef. cu necunoaşterea sau ignorarea unor prevederi legale.
Pentru remedierea deficienţelor constatate în domeniul relaţiilor de muncă, s-a întocmit un Program de măsuri, care a fost    transmis conducerii inspectoratului, în vederea aducerii la îndeplinire;
4. Se confirmă în cea mai mare parte acuzaţiile formulate de doamna Cârstoi Lavinia, şef Serviciu control relaţii de muncă la adresa domnului Nicolaescu Ion (mai puţin cele privind hărţuirea sexuală, care nu au putut fi verificate) privind comportarea necorespunzătoare,   subiectivă, uneori   chiar abuzivă în relaţiile cu aceasta, nerespectarea unor dispoziţii legale sau interpretarea personală a acestora. Astfel, deşi şeful ierarhic a apreciat activitatea desfăşurată de aceasta în anul 2006 cu calificativul „foarte bine" inspectorul şef a modificat acest calificativ în „nesatisfăcăţor", fără respectarea procedurii legale şi fară a exista suficiente motive în acest sens. În urma acestui calificativ, raporturile de serviciu ale doamnei Cârstoi Lavinia au încetat. Se confirmă acuzaţiile formulate în presa locală, în sensul că decizia de încetare a raporturilor de serviciu a fost emisă în perioada în care doamna Cârstoi Lavinia se afla în concediu medical, cu încălcarea flagrantă a dispoziţiilor Statutului funcţionarului public. Menţionăm că, ulterior, această decizie a fost suspendată.
S-a constatat implicarea directă a inspectorului şef domnul Nicolaescu Ion, în înregistrarea unor contracte individuale de muncă cu depăşirea termenelor legale şi
fără aplicarea de sancţiuni contravenţionale. De asemenea, s-a constatat implicarea directă a inspectorului şef în efectuarea unor controale în domeniul relaţiilor de
muncă sau în stabilirea măsurilor şi respectiv a sancţiunilor ce urmează să fie aplicate.
S-au constatat deficienţe în alegerea şi activitatea comisiei de disciplină din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă, fiind sesizată cu aceste probleme Agenţia
Naţională a Funcţionarilor Publici.
7. În legătură cu modul de sancţionare disciplinară a unor funcţionari publici din cadrul inspectoratului sau mutarea acestora la alte compartimente s-au constatat manifestări de subiectivism, orgoliu nejustificat,    necunoaştere sau ignorare a unor prevederi legale din partea inspectorului şef Nicolaescu Ion.
8. Nu au fost identificate  elemente care să probeze acuzaţiile de corupţie formulate la adresa inspectorului şef domnul Ion Nicolaescu şi a altor funcţionari publici din cadrul Inspectoratului teritorial de Muncă Vâlcea.
Menţionăm că. în perioada următoare. Inspecţia Muncii va propune măsuri pentru detensionarea situaţiei existente şi îmbunătăţirea activităţii de ansamblu a inspectoratului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe