Statul majorează capitalul Oltchim cu 150 milioane euro

joi, 8 februarie 2007

Încă un pas în procesul de privatizare

Statul majorează capitalul Oltchim cu 150 milioane euro

• şeful AVAS, Theodor Athanasiu: „Oltchim va fi o societate integrată. M-am bucurat să văd una dintre puţinele societăţi comerciale cu capital de stat în care a fost un management adecvat şi care s-a menţinut pe piaţă. Cu siguranţă, privatizarea societăţii va fi o reuşită”

În cursul acestui an, SC Oltchim SA îşi va majora capitalul social cu cel puţin 150 milioane de euro. Măsura va fi luată după primirea avizului Uniunii Europene şi reprezintă o etapă importantă în procesul de privatizare a societăţii. Prezent la începutul acestei săptămâni la Râmnicu Vâlcea, preşedintele AVAS, Theodor Athanasiu a dat asigurări că instituţia pe care o conduce sprijină 100% actuala conducere a societăţii pe drumul către privatizare.

Oltchim – societate integrată

Marţi, la sediul PNL Vâlcea a avut loc o conferinţă de presă mai puţin obişnuită, la care au fost prezenţi preşedintele AVAS, Theodor Athanasiu, preşedintele Consiliului de Administraţie al SC Oltchim SA, Constantin Roibu, vicepreşedintele PNL, Cristian Olteanu, precum şi liderul TNL Vâlcea, Bogdan Pistol. Tema conferinţei a reprezentat-o vizita lui Athanasiu la Oltchim, acolo unde şeful AVAS a discutat cu Constantin Roibu despre viitorul societăţii. Athanasiu a venit la Oltchim la invitaţia preşedintelui CA dar şi a sindicatului. Cel de-al doilea scop al vizitei a fost acela de a se întâlni cu liberalii vâlceni (de menţionat că Athanasiu este şi vicepreşedinte al PNL). Potrivit şefului AVAS, unul dintre obiectivele Oltchim este acela de a-şi spori activitatea de producţie pe câteva linii. În acest sens, este nevoie de o majorare de capital pe care o vor face toţi acţionarii, inclusiv AVAS. Acest demers are însă nevoie şi de acordul Comisiei Europene, care va fi notificată în acest sens. Practic, obiectivul Oltchim este acela de întărire pe piaţă, de a deveni o societate independentă de furnizorii de materii prime, cu situaţie incertă. Astfel, Athanasiu a declarat că vor fi preluate activele secţiei de piroliză de la Arpechim Piteşti – furnizor de propilenă şi etilenă, precum şi cele de la Societatea Naţională a Sării. „Sunt obiective pe care le dorim finalizate în 2007. Oltchim va fi o societate integrată. M-am bucurat să văd una dintre puţinele societăţi comerciale cu capital de stat în care a fost un management adecvat şi care s-a menţinut pe piaţă. Cu siguranţă, privatizarea societăţii va fi o reuşită. Am fost plăcut surprins de parteneriatul care există între conducerea societăţii şi sindicate. Toată lumea este interesată de rămânerea în piaţă iar conducerea doreşte în mod real creşterea veniturilor salariaţilor”, a spus Theodor Athanasiu. Acesta este de părere că preţul acţiunilor Oltchim va creşte. El a mai spus că până în 2012, Oltchim va externaliza anumite activităţi din cadrul societăţii. În plus, şeful AVAS nu crede că privatizarea va însemna neapărat şi o disponibilizare de personal. „Această măsură se justifică doar în două cazuri: investiţii tehnologice care să suplinească forţa de muncă sau scăderea producţiei, ceea ce nu cred că va fi cazul”, a spus acesta. Athanasiu este optimist în privinţa acordului UE. El a recunoscut că printre firmele care s-au arătat interesate de privatizarea Oltchim se numără şi LukOil.

Acţionarii minoritari manipulează piaţa

Preşedintele CA al Oltchim, Constantin Roibu a ţinut să-i mulţumească şefului AVAS pentru vizită, menţionând că doar prin acest tip de contact direct, şefii instituţiilor putându-şi forma o impresie corectă asupra situaţiei reale din societate. Roibu a spus că se bucură pentru deschiderea arătată de Athanasiu, „cum nu am mai văzut la vreun conducător al AVAS”. Totuşi, nu lipsesc problemele. „Avem dificultăţi cu litigiile cu micii acţionari – Lindsel şi SIF Oltenia, care s-au aliat din nou şi vor să-şi unească interesul personal. Toţi ceilalţi acţionari au apreciat modul de închidere a litigiilor, prin majorarea de capital din partea statului, prin convertirea datoriilor în acţiuni. Acum, acţiunile sunt de patru ori mai mari decât valoarea nominală. Am fost contactat de foarte multe societăţi care doresc să cumpere acţiuni de la cei care vor să vândă. În acest fel, societatea rămâne curată. Acest lucru ne va da posibilitatea să dezvoltăm societatea, pentru că se vor strânge bani pentru rambursarea datoriilor către stat şi vor rămâne şi destul de mulţi bani în Oltchim. Domnul Athanasiu a înţeles foarte bine problema materiei prime. Va trebui găsită o soluţie pentru negocierea cu OMV, dar şi una echitabilă cu USG, pentru a nu fi nimeni dezavantajat. Problema cea mai urgentă, aflată în atenţia AVAS şi Oltchim, este notificarea Uniunii Europene în vederea majorării capitalului de stat, în sensul de a nu se considera ajutor de stat. Există toate premisele ca statul să se comporte ca un acţionar privat prudent”, a declarat Constantin Roibu. Acesta a mai spus că deja anumiţi acţionari minoritari încearcă să manipuleze preţul acţiunilor. Potrivit preşedintelui CA al Oltchim, statul ar putea contribui la majorarea capitalului cu 150 milioane de euro. La aceşti bani s-ar putea adăuga alte 130 milioane de euro din partea acţionarilor minoritari, dacă aceştia vor dori acest lucru. Cetăţenii care deţin acţiuni la Oltchim îşi vor putea vinde dreptul de subscriere societăţilor specializate, în cazul în care nu vor dori să contribui la majorarea de capital. În ceea ce priveşte poziţia lui Theodor Stolojan, preşedintele CA Oltchim a declarat următoarele: „Domnul Stolojan şi-a revizuit poziţia exprimară în ianuarie, pe postul Realitatea TV. I-am transmis printr-un consilier al domniei sale că de fapt susţine o privatizare tip ALRO. Voi încerca să am o discuţie cu domnia sa pentru a încerca să-l fac să înţeleagă mai bine situaţia”.

• Octavian HERŢA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe