Noapte albă pentru descoperirea fetiţei dispărută în oraşul Berbeşti

luni, 26 februarie 2007

 Noapte albă pentru descoperirea fetiţei dispărută în oraşul Berbeşti

Dispariţia fetiţei de nouă ani, Loredana Elvira Ghioca din oraşul Berbeşti a pus pe jar întreaga comunitate. Zi şi noapte localnicii o caută pe eleva de clasa a II-a care a dispărut parcă ar fi fost înghiţită de măruntaiele pământului. Sute de poliţişti ajutaţi de jandarmi şi pompieri au luat la scotocit subsolurile blocurilor, malurile pârâului Tărâia, au bătut din uşă în uşă la toate apartamentele din zonă, iar noaptea de sâmbătă spre duminică oraşul a fost efectiv închis, luându-se la puricat discotecile dar şi tot ce intră şi iese din urbea minieră a Vâlcii. Toate pistele verificate, cum că micuţa a plecat cu o mătuşă, că ar fi fost urcată într-o maşină n-au dus la nici un rezultat. S-a cerut până şi ajutorul preoţilor, care şi ei şi-au spus cuvântul, iar niciuna dintre piste nu a fost lăsată la voia întâmplării.

Miercuri, după amiază, micuţa Loredana era lăsată de părinţii ei, nesupravegheată, să se joace în faţa blocului, împreună cu frăţiorul ei şi o altă fetiţă de vârstă apropiată. Indiferenţa părinţilor pare să aibă şi o explicaţie pentru comunitatea din Berbeşti! Prea ocupaţi cu elixirele bahice, micuţa a devenit măsura neglijabilă. Miercuri, mama ei a trimis-o după apă, la izvoare, dar se pare că nu a insistat iar fata nu s-a dus, rămânând în continuare la joacă. Loredana este copilul din prima căsătorie al Feliciei Purcaru, dar niciunul dintre locuitorii cu care am stat de vorbă la Berbeşti nu confirmă că tatăl ar fi făcut diferenţieri în creşterea celor doi frăţiori vitregi. Atâta doar că maturii păreau mai interesaţi de şpriţ decât de educarea “puiului de om”. Aşa se face că miercuri, după lăsarea înserării, niciunul dintre părinţii nu a devenit îngrijorat de ce copilul lor nu a venit acasă, motivând ulterior că erau convinşi că Loredana s-a dus să înopteze acasă la bunicii ei, în cartierul Slăveşti, la doar un kilometru distanţă de blocul unde locuia. “Abia în ziua de joi, când a mers la pâine, tatăl copilei s-a întâlnit întâmplător cu bunicul Loredanei şi a întrebat-o de aceasta. I-a răspuns că nu ştie nimic şi abia în acel moment au venit şi au anunţat Poliţia”, ne spune cms. Cristian Frâncu, şeful Poliţiei Berbeşti.

Berbeştiul, un oraş fortăreaţă

Căutările au antrenat un număr enorm de oameni, aşa că de joi şi până vineri în ajutorul poliţiştilor din Berbeşti au sărit localnicii, au fost chemaţi pompierii, gardienii publici, poliţiştii de la Trafic Feroviar, DEPIR-ul (Detaşamentul de Intervenţie Rapidă) din IPJ Vâlcea, vânătorii şi pescarii de la AJVPS. Noaptea de vineri spre sâmbătă, oraşul Berbeşti s-a transformat într-o adevărată fortăreaţă. După lăsarea înserării, dube ale Poliţiei Vâlcea, cu girofarele aprinse au demarat în trombă, la acţiune participând şi jurnalişti de la presa locală şi centrală. La Mateeşti se face o escală şi se pune la punct planul de acţiune. Maşini ale Poliţiei Rutiere opresc tot ce intră şi iese din localitatea Berbeşti, iar la discoteca “Minierul”, ce aparţine Cooperaţiei din localitate, într-o încăpere mizeră, cu un aer greu respirabil, sute de tineri se zbănţuiau în ritmurile îndrăcite ale muzicii de discotecă. Venirea a poliţiştilor, cu feţe cagulate sau în uniforme, le-a cam stricat cheful puştilor.

Imaginaţia localnicilor nu are limite

Fiecare “discoman” este legitimat şi este întrebat dacă cunoaşte ceva despre fetiţă. Cu toţii dau din umeri, iar singurele informaţii sunt de genul: “O cunosc, este şi rudă cu mine, dar de la dispariţia din faţa blocului, nu am văzut-o niciodată. Prin urbe se zvoneşte că fetiţa ar fi dat cu piatra într-o maşină şi că şoferul s-a dat jos şi a luat-o în autoturism şi dus a fost”, spune un puşti, care nu ştie să dea infromaţii de la cine a auzit şi ce fel de maşină era, sau ce număr avea. După ce toţi au fost “puricaţi”, câţiva dintre tineri au fost luaţi la sediul Poliţiei şi amprentaţi. Printre pesonaje este şi Cristian Meilă, un tinerel arogant, recalcitrant, care a altoit cu simţ de răspundere un gardian public, a făcut arşice nişte boxe sau a fost prins, de mai multe ori, conducând fără permis pe drumurile publice. De fiecare dată procurorul şi instanţa îl cercetează în libertate.

Un preot crede că fetiţa este în viaţă

Şeful Poliţiei Berbeşti, cms Cristian Frâncu ne-a spus în legătură cu dispariţia fetiţei: “Am luat în calcul toate ipotezele. S-a spus că ar fi plecat cu o mătuşă de-a ei, cu trenul, într-o altă localitate, dar azi am stat de vorbă cu femeia respectivă care s-a întors la domiciliu şi nu se confirmă că cele două au plecat împreună. Ultima oară când a fost observată a fost miercuri la ora 16,30, când era cu nişte peturi din plastic şi mergea să ia apă de la izvor. A fost observată pe lângă calea ferată, locaţie unde se află şi casa bunicilor, la o distanţă de aproximativ un kilometru de blocul unde locuia. Părinţii fetei au apelat şi la un preot, care se spune că a deschis cartea şi ar fi spus că Loredana se află în oraşul Băile Olăneşti, unde ar fi pusă la cerşit. Noi am trimis poliţişti şi acolo să verifice, dar deocamdată nu am găsit nimic şi nu vom neglija nici o informaţie de orice natură ar fi ea”. În timp ce sute de poliţişti căutau disperaţi un “capăt de aţă” pentru a da de urma fetei, părinţii dormeau liniştiţi, nefiind observaţi prin preajma căutătorilor odraslei lor.

Dorel ├×ÎRCOMNICU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe