De la 1 ianuarie 2007, se modifică ordinea stingerii creanţelor fiscale datorate bugetului general consolidat

joi, 21 decembrie 2006

Foarte important pentru contribuabilii persoane fizice şi juridice!

De la 1 ianuarie 2007, se modifică ordinea stingerii creanţelor fiscale datorate bugetului general consolidat

Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Judeţului Vâlcea atrage atenţia contribuabililor persoane fizice şi persoane juridice că, începând cu 1 ianuarie 2007, se modifică ordinea stingerii  creanţelor fiscale datorate bugetului general consolidat. Astfel, în cazul în care un contribuabil datorează mai multe tipuri de impozite, taxe, contribuţii şi alte sume reprezentând creanţe fiscale, iar suma plătită nu este suficientă pentru a stinge toate datoriile, stingerea se va face în următoarea ordine:
1) sumele datorate în contul ratei din luna curentă din graficul de plată a obligaţiei fiscale pentru care s-a aprobat eşalonare la plată, precum şi dobânda datorată în luna curentă din grafic, sau suma amânată la plată, împreună cu dobânzile datorate pe perioada amânării, în cazul în care termenul de plată se împlineşte în luna curentă, precum şi obligaţiile fiscale curente de a căror plată depinde menţinerea valabilităţii înlesnirii acordate;
2) obligaţia fiscală principală şi obligaţiile fiscale accesorii aferente acesteia, în ordinea vechimii, cu excepţia celor pentru care s-a început executarea silită. După stingerea integrală a obligaţiei fiscale principale celei mai vechi se vor stinge obligaţiile fiscale accesorii aferente acesteia, mai întâi dobânzile, şi apoi penalităţile de întârziere;
3) sumele datorate în contul următoarelor rate din graficul de plată a obligaţiei fiscale pentru care s-a aprobat eşalonare, până la concurenţa cu suma eşalonată la plată, sau până la concurenţa cu suma achitată, după caz, precum şi suma amânată la plată împreună cu dobânzile datorate pe perioada amânării, după caz;
4) obligaţiile cu scadenţe viitoare, la solicitarea contribuabilului.
Vechimea obligaţiilor fiscale se determină în funcţie de scadenţa acestora iar a cea a accesoriilor este dată de vechimea impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor obligaţii fiscale care le-au generat.
Atenţie! Dacă un contribuabil nu respectă ordinea prevăzută mai sus, organul fiscal competent va efectua stingerea în ordinea precizată mai sus, înştiinţând debitorul în legătură cu modul în care s-a efectuat aceasta.
În concluzie, dacă un contribuabil înregistrează la o obligaţie principală (sursă de venit) restanţe cu mai multe termene de plată scadente, şi efectuează plata pentru scadenţa cea mai recentă, organul fiscal va efectua stingerea începând cu obligaţia fiscală cea mai veche şi accesoriile acestora, în măsura în care i-au fost comunicate, continuându-se cu obligaţia fiscală următoare ca scadenţă, accesoriile aferente şi aşa mai departe  până la concurenţa sumei achitate.
De reţinut! Procedura se va aplica de către organul fiscal competent indiferent de opţiunea (scadenţa) înscrisă de plătitor pe documentul de plată.
* Baza legală: OG nr. 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală, modificată prin art. II din Legea nr. 210/2005 privind aprobarea OG nr. 20/2005 pentru modificarea şi completarea OG nr. 92/2003.
 

Pe site-ul www.mfinante.ro, în dezbatere:

UN NOU PROIECT DE ACTE NORMATIVE

Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Judeţului Vâlcea informează că Ministerul Finanţelor Publice a publicat pe site-ul www.mfinante.ro, pentru dezbaterea publică, Proiectul de Lege privind constituirea, componenţa şi funcţionarea  Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale.

Proiectul este supus dezbaterii publice timp de 30 de zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe