Geoană îşi face un cadou de Crăciun

luni, 6 noiembrie 2006

Geoană îşi face un cadou de Crăciun

De voie, de nevoie, Mircea Geoană a acceptat propunerea unor lideri ai PSD de organizare a unui congres extraordinar de alegeri. Evenimentul care va avea loc în data de 10 decembrie pare unul declanşat ca urmare a reacţiei unor nemulţumiţi din rândul partidului. Din punctul meu de vedere, lucrurile stau puţin altfel. În fapt, Geoană nu urmăreşte altceva decât să-şi întărească printr-un vot de încredere poziţia deţinută la vârful PSD, într-un moment care îi este destul de favorabil. Aceste alegeri anticipate de partid au loc la doar un an şi jumătate de la celebrul congres din aprilie 2005, în urma căruia Ion Iliescu a fost scos din schemă de către pesedişti. Chiar dacă unii au găsit de cuviinţă să caute similarităţi între cele două evenimente politice, trebuie menţionate totuşi câteva argumente pentru care datele problemei sunt cu totul altele.

În primul rând trebuie remarcată graba cu care Geoană a acceptat aceste alegeri în interiorul partidului. Fixarea datei de 10 decembrie nu pare deloc întâmplătoare, în condiţiile în care posibilii contracandidaţi la funcţia de preşedinte al PSD au la dispoziţie o perioadă foarte scurtă de timp pentru a-şi face campanie electorală. Apoi, trebuie să aruncăm o privire şi asupra celor care ar avea vreo şansă la câştigarea conducerii. Ipoteza candidaturii lui Adrian Năstase pare prea puţin plauzibilă, în condiţiile în care fostul lider social-democrat a suferit în ultimele 10 luni serioase prejudicii de imagine. În plus, absenţa sa din forurile decizionale ale PSD a dus la o slăbire a poziţiei sale în raport cu membrii de partid. La rândul său, Ion Iliescu nu şi-a revenit complet din şocul pierderilor alegerilor din 2005; deşi este încă posesor al unei importante popularităţi într-o zonă semnificativă a PSD, Iliescu nu poate miza pe voturile celor care se află în acest moment la vârful partidului. De aceea şi declaraţiile sale din care ar trebui să înţelegem că nu mai este interesat în nici un fel de şefia partidului pe care l-a creat. Ar fi o greşeală însă să credem că Ion Iliescu nu mai vrea la conducerea partidului; poziţia sa îi este dictată doar de actuala stare de lucruri.

 

Un al treilea argument care mă face să cred că nu vom asista la surprize de proporţii în data de 10 decembrie, este acela al susţinerii făţişe de care se bucură Mircea Geoană în rândul organizaţiilor. Exprimarea publică a susţinerii de către aşa-numitul „grup de la Cluj” condus de Ioan Rus nu face altceva decât să dovedească faptul că alegerile din decembrie nu sunt altceva decât o manevră menită de a întări poziţia actualei structuri de conducere a partidului.

• Octavian HERŢA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe