A început campania de vaccinare antigripală
• La Vâlcea ar fi necesare 80.000 de doze • Au fost alocate 60.000 de vaccinuri gratuite • Ofertă săracă de vaccin în farmacii
Zeci de mii de vâlceni vor fi vaccinaţi împotriva gripei în această toamnă. Prioritară este vaccinarea personalului medical care lucrează în spitale şi centre de plasament, dar şi copiii şi adulţii instituţionalizaţi, vârstnicii şi copiii preşcolari. Se preconizează că în următoarele două luni vor fi vaccinaţi gratuit aproximativ 60.000 de vâlceni.
60.000 de doze de vaccin – repartizate la Vâlcea
În urma solicitărilor făcute de reprezentanţii Inspecţiei Sanitare de Stat Vâlcea la Ministerul Sănătăţii pentru judeţul Vâlcea au fost repartizate aproximativ 60.000 de doze de vaccin. Începerea campaniei de vaccinare se va face cu copiii şi adulţii din centrele de plasament şi asistenţă socială şi cu bolnavii de diabet. Dozele de vaccin sunt repartizate în mai multe tranşe. Anul trecut a fost o perioadă de criză în privinţa numărului dozelor de vaccin, deoarece acestea nu au ajuns pentru toate persoanele considerate ca făcând parte din categoriile de risc. Anul acesta sunt de trei ori mai multe doze de vaccin decât în 2005. Campania de vaccinare a fost demarată la sfârşitul lunii septembrie, în urma unor recomandări făcute de Ministerul Sănătăţii. Vaccinarea se face conform unui program de prevenire a îmbolnăvirilor, care s-a făcut în prealabil în toate unităţile sanitare.
Vaccinurile se găsesc şi în farmacii
Vâlcenii care nu beneficiază de vaccinare gratuită prin programul guvernamental pot să-şi cumpere dozele din farmacii, contra-cost. Deocamdată acestea nu se găsesc însă, deoarece multe dintre unităţile farmaceutice nu s-au aprovizionat încă pentru sezonul rece. Samoil Vâlcu, preşedintele Colegiului Judeţean al Farmaciştilor spune că se găsesc puţine doze de vaccin antigripal. „Avem în farmacii un singur preparat, Vaxigrip, iar o doză costă 30 de lei noi, pentru că este adus din comunitatea europeană. Nu avem nimic din producţia internă, deoarece tot vaccinul s-a distribuit gratuit. Nici cel din import nu este suficient. Deocamdată cererea este mai mică decât anul trecut, dar problema este că nu prea avem ce oferi” – a spus preşedintele farmaciştilor vâlceni.
Angajaţii fermelor avicole trebuie vaccinaţi
În plus, conducerea Inspecţiei Sanitare de Stat a solicitat directorilor de la fermele avicole să procure doze din comerţ şi să îşi vaccineze angajaţii, în special pe cei alergici la ouă şi carne de pasăre. În acest sens, conducerea ISS Vâlcea a trimis adrese oficiale către toate cele cinci ferme avicole din Vâlcea. Până acum nu s-au raportat cazuri de gripă la Vâlcea.
Tot nu sunt suficiente doze gratuite
Deşi numărul vaccinurilor este mult mai mare decât în anul 2005, datorită suplimentării bugetului Ministerului Sănătăţii conducerea Inspecţiei Sanitare de Stat consideră că acestea tot nu sunt suficiente pentru a acoperi toate cererile. „Vaccinarea antigripală a început pe 15 octombrie. Ministerul a repartizat vaccin pentru fiecare Autoritate de Sănătate Publică. Conform solicitărilor noastre, judeţul Vâlcea a primit 60.000 de doze de vaccin, distribuite în trei tranşe. Am primit de trei ori mai multe doze de vaccin decât anul trecut, deoarece a crescut bugetul ministerului, dar acestea tot nu sunt suficiente, deoarece am avea nevoie de 80.000 de doze” – a spus medicul Ion Mihail, directorul Inspecţiei Sanitare de Stat.
Următoarele tranşe de vaccinuri – la sfârşitul lui octombrie şi începutul lui noiembrie
Din prima tranşă au ajuns până acum la Vâlcea 3.500 de doze de vaccin din data de 13 octombrie, urmând ca a doua tranşă de vaccin să fie ridicată în perioada 22-25 octombrie, iar ultimele doze între 6 şi 10 noiembrie. „Dozele luate în prima tranşă au fost distribuite pentru vaccinarea personalului din centrele de plasament şi asistenţă socială şi a adulţilor şi copiilor care se află sub ocrotire. S-a făcut şi instructajul cu privire la administrare. În prima tranşă sunt vaccinaţi şi bolnavii de diabet şi cei care suferă de insuficienţă renală, care sunt supuşi dializei. » - a mai spus medicul Mihail. Ultimele douiă tranşe de vaccin vor fi distribuite medicilor de familie, care le vor folosi pentru a-i vaccina pe bolnavii pe care îi au în evidenţă cu boli cronice ale aparatului respirator, cu astm bronşic, dar şi persoanele de peste 65 de ani. De asemenea, din tranşa a doua sau a treia se vor repartiza doze şi pentru vaccinarea personalului sanitar.
Web Design by DowMedia